Last news in Fakti

7 Август, 2019 13:48 3 863 14

Какви заплати вземат чужденците в родните хотели?

  • заплати-
  • хотел-
  • черно море

Средната заплата, която получават служителите от страните извън ЕС в хотелите у нас е около 300-350 евро

Какви заплати вземат чужденците в родните хотели? - 1

В пика на сезона голяма част от хотелите по морето се напълниха, но се оказа, че липсват достатъчно хора, които да обслужат туристите. Това заявиха пред в. “Труд” от бранша.

Проблемът с недостига на персонал в туризма е актуален през последните години, заради липсата на достатъчно подготвени кадри и ниските заплати в бранша.

Поради трудния старт на летния сезон и липсата на туристи хотелиери и ресторантьори не наеха достатъчно работници в началото на лятото.

През август обаче местата за настаняване на първа линия до плажа се запълниха, а останалите са заети на 70-80%. Сега обаче няма кой да обслужи туристите. Гости на едни от най-големите ни курорти се оплакаха, че при пристигане ги настаняват в непочистени от предните гости стаи, а кърпите в банята се сменят само веднъж през едноседмичния им престой.

Най-търсени са миячи и камериерки, тъй като за останалите длъжности в туризма има кандидати млади хора, които искат да съчетаят работата с морски купон. За най-тежките професии обаче кандидати няма. Затова и собствениците на хотелите са принудени да вдигнат заплащането за тези длъжности, за да си намерят служители. В началото на сезона в курорта Албена търсеха миячи без допълнителни познания или квалификация с по-високи заплати от рецепционистите, от които се изискваше владеене на поне един чужд език.

Два пъти повече са работниците, които са дошли от Украйна, Беларус, Русия, Киргизстан и Узбекистан през това лято, спрямо предходното, каза Гешо Любенов. Той е представител на една от най-големите компании, които помагат на родните хотелиери да наемат служители от чужбина.

„И в момента имаме заявки за нови работници“, заяви той. Като допълни, че сред причините за търсенето е не само пикът на сезона, а и фактът, че част от дошлите на работа у нас сервитьори, бармани и пикола вече са с изтекли тримесечни работни визи.

„Средната заплата, която получават служителите от страните извън ЕС в хотелите у нас е около 300-350 евро“, каза Любенов.

Но разходите на работодателите за тях са двойни. Още близо 350 евро плащат собствениците на хотели за настаняване и изхранване на тези служители, за транспорт и за застраховка, обясни Любенов.

„Повечето младежи, които пристигат у нас от чужбина, за да работят през лятото са доволни от условията. Затова и повече от половината от тях се връщат и през следващата година“, обясни Гешо Любенов.

Въпреки чуждите работници, голяма част от заведенията и хотелите продължават да търсят служители онлайн.

В обяви в социалните мрежи има оферти за спасители край басейни, помощник - готвачи, камериерки и миячи, като кандидатите трябва да са готови да започнат веднага.

Друг е въпросът как се пресяват служителите, така че да се гарантира качество.

Защото, ако през това лято настанят хора в непочистени стаи или пък туристите чакат с часове за омлет, то догодина на родния туризъм наистина ще му е необходимо чудо.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кой68

    38 3 Отговор
    Повръща ми се от хленченето на тия измислени "хотелиери"...Като че ли само в България имат проблеми ?Да погледнат как се справят техните колеги.Да не забравят че българите все повече пътуваме по света и се вижда къде как е.....
  • 2 kvy

    58 1 Отговор
    Не мога да схвана логиката. Дават на чужденците 350 евро и още толко за квартири, пътни и т.н. А защо направо не направят заплатите около 1200-1400 лв.? Ще имат постоянен персонал от българи и ще се вдигне качеството.
    Нещо аз ли съм тъп или ???

    Коментиран от #4, #5

  • 3 Коментар📝

    16 0 Отговор
    БАЦЕ ЦИТАТ:РАСТЕМ







    АЗ ЦИТАТ:МАФИОТИ ИЗПОКРАДОХТЕ НИ ВЪРНЕТЕ НИ ПАРИТЕ С 450€ЧИСТА ЗАПЛАТА ВАШТА.......
  • 4 гост

    40 1 Отговор

    До коментар #2 от "kvy":

    Защото не дават и толкова. Набутват ги в стаи по няколко човека и нощувката им излиза 50евро месечно, храна не плащат, ако не падне нещо от ресторанта отпадъчно. И в много от случаите не изплащат последните заплати, обещават бонуси, а после казват, че резутатите не са постигнати и хората си тръгват с пари, които вече са изхарчили там.
    Мой познат има хотел в планинско селце и макар да иска 120лв за нощувка в двойна стая, той плащаше по 350лв на служителките, а те се грижат за близо 40 стаи, ресторант и басейн. Този си избива инвестицията в хотела за 4 години, това е далеч от хотелиерството по света, защото в Гърция например пак плащам 60 евро, но получавам закуска и допълнително легло за децата без надценка (той иска 10лв), обслужват те подобаващо, персонала знае английски и получават по 800-1200евро заплати, нещо, което наш хотелиер никога няма да направи. Сега следва въпросът как гъркът може, а нашенеца не? Отговорът е, че нашенецът не иска да ги дава за качество, персонал и др., а да си ги прибира в джоба за следваща лимузина, вила или скъпи любовници.

    Коментиран от #14

  • 5 Миризлив пор

    9 7 Отговор

    До коментар #2 от "kvy":

    Защото ако живееш в курорта и не са ти осигурени ядене и спане със 1400 заплата реално може и да не ти стигнат да живееш.
  • 6 Германия

    40 1 Отговор
    В Германия при наполовина пълни хотели, които не са на океана се дават заплати по 2200 евро, а тук собствениците на хотели при пълни хотели и по скъпи цени дават мизерни заплати, но в Германия собственика на хотела е обикновен човечец, а тук мутрите карат скъпи коли и печелят милиони, като пестят от заплати на служителите си и на края укриват Данъци...

    Коментиран от #7

  • 7 гост

    11 1 Отговор

    До коментар #6 от "Германия":

    И всичко това може да се реши много просто с клъстери по индустрия, които да изковат минимални заплащания в сектора, например мед. сестра стартова 800лв, специализирала след година 1200лв, лекар 1200лв, след специализация 1500лв, учител 1200лв, севитьори, бармани, камериерки, обслужващ персонал от 800лв нагоре, защото сега им дават 530лв и им ги облагат с данъци на всичкото отгоре, при което нищо не остава.

    Коментиран от #12, #13

  • 8 Гост

    18 0 Отговор
    Няма балами да ви робуват за тез пари алчни мутри
  • 9 БГ Турист

    10 0 Отговор
    По принцип през лятото почивам у нас, в ол инклузив хотели от висока класа. Не от най-скъпите, но не и бардаци, накичили се с "ол инклузив", които вместо да оставят гостите си доволни, правят всякакви бутафорни номера за да икономисват и да отбият номера. От 3-4 години в туризма по морето у нас се усеща, чувства и вижда, че персоналът не достига. Също така е с ниска квалификация и явно немотивиран. Онзи ден се върнах от престой от само 2 нощувки в иначе любим за мен от предишни години хотел на Златни пясъци. За двама с дете 2 нощувки струват 695 лв. Има спад в качеството на обслужване и поддръжката на хотела, това се усеща. Сервитьорите са млади украинци, които се въртят като чалнати без да знаят какво да правят по напред и са навиквани от малкото им български колеги. Става така, че и пари да имаш, и в добър в близкото миналото хотел да отидеш, може и да не останеш доволен. Нямат качествен персонал с който да свършат очакваната от тях работа по обслужването на туристите.
    Всъщност 695 лв много ли ви се виждат? По принцип не са малко, но... тази пролет бях в Палма де Майорка в добър хотел, който е с полупансион - закуска и вечеря, не е ол инклузив. Всичко беше за 6, безкомпромисно качество във всичко. За същите дати на които бях в Златните, проверих от любопитство какви са цените и там. За същите 2 нощувки - 1900 лв.
  • 10 ФАКТ

    15 1 Отговор
    ИЗТЪРВАХА питомното,сега да гонят дивото !!! Това са Балканците !!! Не се научиха,някои хора,че без морал,честност,лоялност,отговорност , ПОЛИТИКА и БИЗНЕС НЕ СЕ ПРАВИ !!!
  • 11 Капитана

    6 2 Отговор
    Не ги мислете хотелиерите,ако не работи Ганьо при тях,ще работи бедния македонец,молдовец и т.н.Българсикя хотелиер търси само евтина работна ръка.
  • 12 Баба Вуна

    5 2 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Мед. Сестра минимум 1500лв, Доктор мин. 3000 лв. Учител, най- много 1000лв! Защо ли? Защото тровят младото поколение с измислиците, на простаците от КУлтура! Минимална заплата за средно квалифициран работник 800- 1000 лв, а за квалифицирани пенсионери, заплата + пенсията , да не се облага с допълнителни данъци! НО ВСИЧКИ ИДЕИ СЕ ИЗПАРЯВАТ, В МОМЕНТА, КОГАТО НАГЛИ МИНИСТРИ СЪСИПВАТ ДЪРЖАВАТА!
    Пример! " НАЙ- МОДЕРНИЯТ ИЗТРЕБИТЕ 5ТО ПОКОЛЕНИЕ Ф35 СТРУВА 80-100 МИЛ. $! А НИЕ КУПУВАМЕ 8БР Ф-16 +, МОДЕЛ НЕ ПРОИЗВЕДЕН И НЕ ИЗПИТАН ЗА 1,6 МИЛРД $! ТОВА МИ СТИГА!
  • 13 7453

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    А служебни разпределения по места след университета не щеш ли? Или направо да връщаме ангарията/трудовата повинност, плановата икономика и петилетките за 4 години? Ей, само забрани и репресии са ти в главата. В тия вашите пловдивски училища за меринджеи и счетоводители не ви ли учат на нещо полезно?
  • 14 Гнида

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Правилно го каза , има разни вариации , особено да ти обясняват колко си нужен , но за работа , а заплката да не търсиш .... Кое е хотелчето , на твоя пиятел , ако не е тайна ?