29 Август, 2019 09:27 13 854

Как се справя JUMBO с намирането на кадри?

  • персонал-
  • подбор-
  • очаквания-
  • кандидати-
  • търсене-
  • предлагане-
  • трудности
Как се справя JUMBO с намирането на кадри? - 1

Кризaтa c нaмирaнeтo нa кaчecтвeни cлужитeли ce зaдълбoчaвa. Бeзcпoрeн e и фaктa, чe зa пo-гoлямa чacт oт тях, e вaжeн и cпeцифичния нaбoр oт умeния, кoитo пoтeнциaлния кaндидaт трябвa дa притeжaвa (нaчин нa миcлeнe, нaчин нa изрaзявaнe, кaкви ca нeгoвитe зaнимaния и интeрecи). Пo кaкви нaчини ce cпрaвят c труднocтитe рaбoтoдaтeлитe при нaмирaнeтo нa cлужитeли, пoпитaхмe HR- и нa вoдeщи кoмпaнии.

Ивелина Великова - Employer branding expert в ДЖАМБО ЕС.Б ЕООД

Къде намирате трудности при наемането и намирането на качествени служители?

Най-голямата трудност е липсата на свободна работна ръка, поради демографската криза. Друга такава трудност е, че кандидатите обикновено имат по-високи изисквания за заплащане, което не съответства на длъжността, за която кандидатстват. Длъжностите, които търсим не предполагат необходимост от специфични умения и опит. Кандидатът за работа постоянно очаква да бъде индивидуално мотивиран от работодателя, под формата на стимулиращо заплащане, участия в тренинги, тим билдинги и др., което много често се оказва проблем за тяхното задържане. Проблемът за намирането на неквалифицирани кадри може да обобщим така: Високи изисквания за заплащане, което трябва да е придружено с постоянни мотивиращи програми, от страна на кандидатите за работа при дисбаланс между търсени и предлагани умения.

Каква част от хората, които кандидатстват по Ваши обяви стигат до интервю?

През месец май регистрираната безработица у нас достигна най-ниското си равнище. От създаването на Агенцията по заетостта през 1990г. и при нас броя на кандидатите явили се на интервю, е изключително спаднал - около 10%.

С какви нереалистични очаквания се сблъсквате по време на интервю?

За гъвкаво работно време, увеличено или намалено, което не е залегнало като практика и съответно е в разрез със законодателната система в страната ни. Почасово заплащане. Високи изисквания за работна заплата и максимално бързо кариерно развитие.

Каква е Вашата прогноза за ситуацията на пазара на труда в България?

Свиването на населението и ниския процент на безработица ще окаже негативно въздействие на пазара на труда, през следващите няколко години. Вариант остава вкарване на работна ръка от съседни страни, което създава трудности за работодателите, поради различията в традициите и културата на работа при различните нации .

Какво според Вас ще са принудени да направят компаниите, за да привлекат работни кадри?

Работодателите ще бъдат принудени да са все по-изобретателни, за да намират липсващите си служители, последователни в йерархичното развитие на персонала си, както и целенасочени в методите за обучение.

Виж актуалните предложения за работа от ДЖАМБО ЕС.Б ЕООД



Свързани новини