1 Септември, 2019 22:00 5 566 86

Недостигът на работна ръка пречи на бизнеса

  • работна ръка-
  • бизнес-
  • работници

През последния месец се засилва негативното влияние на фактора "несигурна икономическа среда"

Недостигът на работна ръка пречи на бизнеса - 1
Снимка: shutterstock

През август 2019 г. стопанската конюнктура в страната се оценява като неблагоприятна. Общият показател на бизнес климата намалява с 3.1 пункта спрямо нивото си от юли, като понижение на показателя е регистрирано във всички наблюдавани сектори - промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги. Това съобщиха от НСИ.

Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" се понижава с 0.8 пункта, което се дължи на изместване на оценките на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията от "по-добро" към "задоволително". Същевременно обаче прогнозите им както за бизнес състоянието, така и за производствената активност през следващите месеци са благоприятни.

През последния месец се засилва негативното влияние на фактора "несигурна икономическа среда", който измества на второ място затрудненията на предприятията, свързани с недостига на работна сила.

По отношение на продажните цени в промишлеността очакванията на мениджърите са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

За август съставният показател "бизнес климат в строителството" спада с 5.1 пунктав резултат на по-неблагоприятните оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията.Прогнозите им за строителната активност през следващите три месеца са също резервирани, като анкетата регистрира и увеличение на броя на клиентите със закъснения в плащането.

Недостигът на работна сила продължава да е най-сериозната пречка заразвитието на бизнеса. На второ и трето място са конкуренцията в бранша и несигурната икономическа среда, като през последния месец се наблюдава намаление на негативното им въздействие.

Относно продажните цени в строителството мениджърите предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.

Съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" намалява с 3.5 пункта, което се дължи на по-умерените оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Прогнозите им за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца са също по-резервирани.

Основните фактори, затрудняващи дейността на предприятията, остават конкуренцията в бранша, недостатъчното търсене и несигурната икономическа среда.

По отношение на продажните цени търговците предвиждат известно увеличение, макар преобладаващите очаквания да са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

През август съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" се понижава с 4.9 пункта в резултат на изместване на оценките и очакванията на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията от "по-добро" към запазване на "същото". Относно търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като подобрена, докато очакванията за следващите три месеца са по-умерени.

Конкуренцията в бранша, несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила продължават да са основните пречки за развитието на бизнеса в сектора, като анкетата отчита засилване на негативното влияние на първия фактор.

По-голяма част от мениджърите очакват продажните цени да останат без промяна през следващите три месеца.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смех

    156 3 Отговор
    "Недостигът на работна ръка пречи на бизнеса".....Ти да видиш...За решаването на този проблем бизнесът дали се е сетил че може да пробва да увеличи заплащането...?

    Коментиран от #7

  • 2 Venetutko

    78 2 Отговор
    Недостигът на бензин много ме притеснява. Предлагам 10 стотинки за литър, обикалям цялата страна, че и Европа дори и никъде няма. Голям проблем!

    Коментиран от #22

  • 3 Efo

    88 1 Отговор
    Good luck "БГ бизнес (измекяри )"
  • 4 Яшко

    106 1 Отговор
    Дано все така да пролжава да пречи, никой не иска да е роб на мутренскив"бизнес"
  • 5 бл.134 в Зап. парк

    101 1 Отговор
    То , пък един бизнес : без евросубсидиите и умопомрачителните ниските лихви , е гола вода .
    Като държава или като състоятелни отделни хора и фирми , не можем нищо да ремонтираме и да финансираме
    А , бизнеса реве че няма кадри : няма и тия да ги има .Те не падат от небето.Да се е похвалил някой бизнес че , е инвестирал 10-15/% , от печалбата в някое училище , университет , ако щете за професионални курсове
    Вижте образованието ,по време на Възраждането , от кой е финансирано и как - и после си направете извода , че днешния бизнес е като башибозук
  • 6 Patriot

    105 3 Отговор
    А добро утро! Младите и кадърните хора са принудени да си търсят по-добро заплащане в Германия,Англия и други държави от ЕС,защото,като си плащат осигуровките там,са сигурни,че ще имат достойни старини,а не с 250-300лв. да се чудиш,как да ги похарчиш.Има работа в България,ама нещо никой не иска да я работи,защо ли?!
  • 7 Яшко

    99 1 Отговор

    До коментар #1 от "Смех":

    Все викаха от бизнеса, роби много а дано все така да им върви и да фалират
  • 8 МАМАТА

    94 0 Отговор
    Е когато ни плащаха по 10-12 лева на ден не риваха сега ривът.

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Гост

    126 1 Отговор
    Един пенсионер с 200 лева пенсия може да го задържиш да не избяга от България, човека няма сили, иначе би бягал най- отпред, но един млад човек с 500 лева заплата неможеш да го задържиш. Със сигурност има и такива "работодатели", които дават повече пари на любовницата си, отколкото на всичките си работници взети заедно.
  • 11 Efo

    102 2 Отговор
    30 години се подиграваха с работниците сега е техен да се подиграват с "Бг бизнеса"

    Коментиран от #51

  • 12 Основната пречка за бизнеса е

    88 1 Отговор
    Алчността.
  • 13 Революция

    112 1 Отговор
    Умните хора инвестират в хора а бизнеса в България инвестират в джипове яхти и силикон.Прост народ слаба държава.
  • 14 Я виж

    75 1 Отговор
    У БГто бизнесмените пречат на бизнеса.Като не плащат мамят и заплашват работещите.

    Коментиран от #56, #57

  • 15 ай сиктер бе

    92 1 Отговор
    Ами то работната ръка е в чужбина! Тук в България останаха псевдо-бизнесмените с откраднатото от тях! Кой ще ви работи за 300 евро на месец бе тарикати! !?
  • 16 Тольо

    71 3 Отговор
    Поне по тази тема сме на едно мнение само с + на всички коментари. Ето че може да сме единни. Пародията на бизнесменида го духат.

    Коментиран от #17

  • 17 Тольо

    46 3 Отговор

    До коментар #16 от "Тольо":

    Някой "бизнесмен" нацъка минуси докато писах първия коментар :)
  • 18 Разтягане на локуми,

    27 1 Отговор
    За месец август, отпускарският! А за дребният бизнес анализът е абсолютен абсурд! Алабалистика! Оценките били на мениджърите?! Да, бе да! Те ще се занимават с вас, защото им е широко, около врата!
  • 19 Сръчко

    85 1 Отговор
    Работна ръка има. Ама струва пари!
  • 20 Ярак

    63 2 Отговор
    "Бизнесмените" превърнаха работната ръка в работни крака, хората отдавна са в чужбина
  • 21 App

    67 1 Отговор
    У нас бизнесмени няма - има мутри!!!
  • 22 МАГАРЕ

    52 1 Отговор

    До коментар #2 от "Venetutko":

    Много точно.Той нали преди 2-3 години Императора ни се хвалеше, че намалява безработицата.Ами границите са отворени и хората изчезват.Не се ли сещаше тогава ,че така ще стане.Ама нека им на бизнесмените.Искат ,не искат ще трябва да вдигнат парите.В моя град няма вече буквално сервитьорки от къде да намерят. А в магазините като се махне някоя продавачка ,няма кой да я замести.До там я докарахме.На скоро някой беше писал тук ,че в някакво градче търсили 8 човека до 35 години за работа и нямало.Щеше да е смешно ,ако не беше трагично.
  • 23 Тъпото

    47 1 Отговор
    Много е добре на терминал 2, шефа се моли и бърше сополи. Пука ми за шефа аз си гледам кефа.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Камен

    69 1 Отговор
    Да затова ли учих толкова години? Да се подиграват с мен за 700лв на месец. И вече от опит знам, че в чужбина си е най добре да се работи. Тука не стига, че е въшкар и не дава пари, ами и с хиляда претенции нашия.

    Коментиран от #28

  • 26 Роба

    51 2 Отговор
    Как няма кои да работи?, че часнали пунктовете им?!
    Нали разправяха бизнесмените, на теб като не ти отърва другия чака отвън!?! Ся ква стана тя? Никои не чака отвън за за работа, мухаааааа
  • 27 Йежи

    30 1 Отговор
    Ами ще внесат хора от Занзибар бизнесмените.

    Коментиран от #29, #30

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 От София

    20 5 Отговор

    До коментар #27 от "Йежи":

    По-скоро от Украйна. Вече често се срещат украински работници при нас. Най-много са по морето, но и в София започнаха да се мяркат.

    Коментиран от #31, #32

  • 30 Име

    46 1 Отговор

    До коментар #27 от "Йежи":

    Ще внесат, те ще ск оправят документите и те ще избягат към Европа, и пак упражнението отначало. Като няма уважение към хората, които ти вадят парите няма да има и работници.
  • 31 Коментар📝

    40 2 Отговор

    До коментар #29 от "От София":

    Миналата Година ВКАРАХА УКРАЙНЦИ И ЛАТВИЙЦИ.ОСВЕН ЧЕ ГИ ЗАВЛЕКОХА С ПАРИ А НА 2РИЯ МЕСЕЦ ВСИЧКО БЕШЕ ЩИПНАЛО ЗА ИСТИНСКАТА ЕВРОПА С ИСТИНСКОТО ЗАПЛАЩАНЕ
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Западните Балкани

    33 2 Отговор
    Така наречения бизнес трябва да направи следните неща: да вдигне заплатите; да накара правителството да вдигне реално заплатите в образованието и науката - 2 пъти, не по-малко, а повече; да намали чиновниците; да се подобри работата в образованието, здравеопазването. Иначе ще си викаме, но полза няма

    Коментиран от #70

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Ruthless

    53 0 Отговор
    Тука не са бизнесмени или работодатели, а РОБОВЛАДЕЛЦИ! Ганя началника предпочита да кара скъпи коли и да ходи на море по 4 пъти да яде основно по ресторанти, а на тея дето му вадят парите се хвърлят кокали въпреки че и семейства хранят! Докога бе мърши скапани!!!

    Коментиран от #52

  • 37 Джудже

    30 1 Отговор

    До коментар #35 от "mhm":

    Ами нормално е. Тези които ставаха за нещо преди 20г отидоха на запад, а след още 20 г. (ако не се вземат мерки) ще останат такива, които не просто няма да държат правилно шублер и микрометър, а няма и цифрите и буквите да разпознават.
  • 38 Опитен

    37 0 Отговор
    Кой е тоя Бизнеса ве? Неговата майка . Единственото от което страда бизнеса е , че няма балъци с три висши и пет езика , които да бачкат за 600лв. Свини ненаяли се , бизнес били.
  • 39 Българин-11023

    23 1 Отговор
    Е как, да няма работна ръка?!?
    Защо лъжите?
    Умаловажавате труда на циганите. Хасан вчера пак му се роди един нов работник на име Марсел. Марсел е само 7 мо детенЦе в дома на Хасан и Айше. Те и другите им братовчеди чули, че няма работна ръка и те направили 7. Те всячески се опитват да помогнат на България и бизнеса, а друг е въпроса защо бизнеса не ги харесва?!?
    Какво им има?! Готови са да работят каква да е работа за един х_й в га_а! :)))
    И езици знаят. Френска, турска и мноогооо други ! :)))
  • 40 3523

    28 1 Отговор
    За да правиш бизнес в България трябва или да си много малък за да не те забелязват, или да имаш мощен политически чадър. Иначе те изяждат с парцалите преди още да си започнал. Затова стопанската конюнктура в страната е неблагоприятна, общият показател на бизнес климата намалява, чуждите компании закриват и си отиват и.т.н.
  • 41 Студент

    4 39 Отговор
    Искаш да си строител в БГ и да имаш висока заплата? Строителя няма висше образование.
    Искаш да си доктор в БГ и да имаш висока заплата? Да, ще имаш, защото си учил. Не си бил от онези “Ко да уча ве, то няма хубава заплата”. В чужбина на българския строител го гледат така сякаш е сириец. Нормално никой не иска чужд човек който само работи като животно и не инвестира абсолютно нищо. Българина носи фасул от БГ за да не купува от чужбина. Не се качва в самолет, защото няма да може да носи фасула със себе си. Няма за дълго да си останат българите в чужбина. Скоро ще се смени валутата на Р. България. На къде ще бягате? Няма да можете да сменяте валутата от еуро на левове. Лева ще изчезне и няма да има смисъл да работите в чужбина.
    Ако ви харесва така да ви гледат сякаш сте сирийци продължвавайте да работите там. Никой няма да ви гледа позитивно.

    Коментиран от #42, #53, #72

  • 42 Амиии

    15 4 Отговор

    До коментар #41 от "Студент":

    С други думи, работете като сирийци в БГ-то!
  • 43 Владислав Иванов

    25 0 Отговор
    Кажете конкретна фирма, та да отидем, да видим. В такава фирма с голямо търсене, 2007г., ми предлагаха 190 лева месечна заплата, а шум адски шум, работниците нямат столова за да се хранят, и като чарли чаплин си носят яйце, филия и копърка маринована. МОДЕРНИ ВРЕМЕНА!
  • 44 Петър Волгин

    8 1 Отговор
    То и на въздух има дефицит, и на камани. Но за да имаш нещо, се плаща. ПЛАЩА! И тези които ги имат парите, го получават. ПАЗАРНА ИКОНОМИКА. Или като в социализмът, няма това, няма онова, и чакаш череши за 20 стотинки и дини за 5 стотинки.
  • 45 Петър Волгин

    3 1 Отговор
    Коефициентът на икономическа активност е делът на населението на възраст от 15 и повече години, което е икономически активно: всички хора, които предлагат труд за производството на стоки и услуги през определен период. Германия 46%, Турция 32%, България 46%, САЩ 46%, Япония 43%, Китай 44%, Чехия 44%, Полша 45%, Швейцария 46%. Холандия 46%. ... Пенсията в Холандия е колкото минималната заплата, плюс минус 20%. България от 130лв до 1200пв, разлика 9 пъти, ... сега. Владимир Живков се пенсионира с максималната пенсия, от БАН. Значи тук дават държавна пенсия и на богати, работещи, и дори на милионери. А в НРБ дори нямаше вноски за пенсия. До момента най-високият дял работещи на непълно работно време е бил наблюдаван през 2016 г. в Нидерландия (46,6 %), като на следващите места се нареждат Австрия, Германия, Белгия, Обединеното кралство, Швеция, Дания и Ирландия, в които повече от една пета от заетите лица работят на непълно работно време. За разлика от тях работата на непълно работно време е била сравнително нетипична в България (1,9 % от броя на заетите лица), както и в Унгария, Хърватия, Чешката република и Словакия (между 4,8 % и 5,7 %)
  • 46 Хасфалт

    13 0 Отговор
    То пък един "бизнес", да ти умре коня от заушка в петата :)
  • 47 Бизнесмено

    23 0 Отговор
    От догодина всичко ще е песен за бизнеса, Бойко каза заплатите скачат с 10% нагоре, само не обясни кои заплати, защото правителството не може пряко да влияе върху частните фирми, така че ще чакаме калинките на държавната софра да се оядат още
  • 48 Tate

    29 0 Отговор
    Пишат колкото да не заспят ,бях във фирма където назначиха хора на 1000 лв ,други на 1100 сцепваха ни от командировки и искаха 5 човека да свършат работа за 7-8 човека !! Като започнах колегите се оплакваха че много работят и че било тежко ,аз им казвах че ако са на частно на метър ще умрат от глад ! Незнаеха какво да правят и как научих ги на пинизи и чалъми както и да е ! По командировки като тръгнахме ни прикрепваха бояджии и строители дето хабер си нямат за нашата работа ,после тях ги преназначиха на 1000 лв ,другитр мрън-мръм дадоха им по 1000-1200 лв ! ТРИ пъти казвах на началниците че съм на 750 и нищо ,ходих да оправям бакиите на разни момчнца на по 1200 лв а на тях им дадоха "Бонуси" за "добре свършена работа"......... и накрая се махнах ! Та Бизнеса да не мрънка а да дава пари само това е мотивацията НЯМА ДРУГА !! Работил съм и събоа и неделя и нощем и накрая НИЩО ХАЙДУЦИ

    Коментиран от #67

  • 49 Един

    14 0 Отговор
    Докато "бизнеса" се е вторачил да обслужва само г@з@ си , все по-трудно ще намира будали които да му слугуват в това начинание!
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Гост

    16 0 Отговор

    До коментар #11 от "Efo":

    Подкрепям изказването ти! Радвам се, че бизнеса реве! Грях не грях, ма ми е радостно! Щото наистина казваха, че роби ще има винаги. Успешно търсене! Бог забавя, но не забравя!
  • 52 Юлиан

    2 18 Отговор

    До коментар #36 от "Ruthless":

    Кво работите вие бе? Съдя по това, на което съм бил свидетел в български фирми. А именно, че като излезне началника всички се скатавате. По цял ден мислите по колко пъти да пушите, да пиете кафета, да си приказвате и скатавате. И накрая на месеца началника ви на загуба. По добре с Молдовци и Пакистанци и Виетнамци, който работят много, отколкото с калпави работници.

    Коментиран от #55

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Tate

    12 1 Отговор
    Нормалните държави правят СТАЧКА ВСИЧКИ спират работа ! Като спрат 3 милиона работа какво ще ни направят ,да ама не както казах на един много бивш началник "Аз си взимам наем и все ще изкарам някак а ТИ даваш наем и ще си траеш " И оня си трае ,та ще има такива дето за 2000 лв и на челна стойка ще седят ако трябва и други дрто са мижитурки и те няма да спрат !! Както пееше Милена "Защо трябва да седим на тясно за порциика храна"? Има и "Синдикати" а те какви подлоги са нямам думи просто !!
  • 55 Илия Троянов

    4 1 Отговор

    До коментар #52 от "Юлиан":

    Защо в други държави плащат 10 пъти повече на българинът. Разликата е работодателят. НО ВИЖТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТТА ПО СТРАНИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО. По данни от световната банка, 27 000 долара на зает е добавената стойност на зает в агро секторът за БЪЛГАРИЯ. Полша 4500 долара, ние повече от Ирландия и Гърция. Но по БВП на зает в НОМИНАЛ агросекторът се падат 20 000 лева, годишно ЗА БЪЛГАРИЯ, БВП от агро секторът, а повечето работят половин година. Германия 40 000 евро, на зает в този сектор. РАЗЛИКА 4 ПЪТИ. Турция има 8500 долара на зает в селското стопанство. бвп от сел.стоп. Полша 9000 долара бвп от сел.стоп. на зает.
  • 56 Гошо

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Я виж":

    Много точно казано,
  • 57 Гошо

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Я виж":

    Много точно казано,
  • 58 документите

    12 0 Отговор
    Ниските заплати правят ниска трудова ефективност. Когато една фирма има достъп до евтина работна ръка, тя не е склонна да влага в техника и обучение, по-ефективен метод и пестене на труд. Фирма наема 5 работника за товарене и разтоварване, плаща общо 1000 долара на всички тях. Но ако заплатите са 1000 долара за всеки работник, тогава разходът ще е 5000 долара за същият труд. И тогава фирмата ще е по склонна да замени тези 5 работника с един работник управляващ мотокар, на заплата 2000 долара и лизинг и разход за мотокарът 500-1000 долара. Така вторият вариант прави 5 пъти по-голям БВП на зает, 5 тоест много по-голяма ефективност на трудът.1400 часа работят в Германия, в България 2000 часа, годишно. 25% от работещите в Германия работят на половин ден или по-малко, а от работещите в България само 2,5%, тоест десет пъти по-малко работят на непълен работен ден. Германия плаща минимална работна заплата 25% от БВП на зает, а в България 17%.
  • 59 ФАКТ

    1 2 Отговор
    Що има обяви за търсене на работа, а няма обяви за търсене на служители. А логически дори и да има тука търсене на такива служители нещо в което се съмнявам, но и да сте прави, нормално ще е българите да ходят да запълват работните места извън България, щом заплатите на вън са пет пъти поне по големи и то още отначало. Ако в държава A - заплатите са по-високи от държава B, в секторът на дадена дейност, то значи че в държавата A има по малко кандидати за такива работни места, И ПО ГОЛЯМА НУЖДА ОТ ТАКИВА СПЕЦИАЛИСТИ, в сравнение с държавата B.
  • 60 логически

    2 2 Отговор
    Дори и да има тука търсене на такива служители нещо в което се съмнявам, но и да сте прави, нормално ще е българите да ходят да запълват работните места извън България, щом заплатите на вън са пет пъти поне по големи и то още отначало. Ако в държава A - заплатите са по-високи от държава B, в секторът на дадена дейност, то значи че в държавата A има по малко кандидати за такива работни места, И ПО ГОЛЯМА НУЖДА ОТ ТАКИВА СПЕЦИАЛИСТИ, в сравнение с държавата B.
  • 61 ТУТУРУТКА

    10 0 Отговор
    Основател на реформаторският блок Георги Ганев - каза, че работниците хвърлят заплтите си в тоалетната чиния, а работодателите им - инвестират. С което той иска да каже, колко основателно и добре е да има и да се задържат ниските заплати. .. .. А всъщност и на работниците им трябва да инвестират в децата си, здравето си, домът си, ...., а те могат да покрият нуждите си само от няколко калории храна и топло. Да не говорим, че така се спира растежът на икономиката, защото се спира търсенето, а то е по-мощен двигател на производството, отколкото желанието на работодателят - което зависи от търсенето, пък и за ивеститорите има банки. Работник с добра заплата също ще вземе от банка, с което още повече ще увеличи производството - чрез търсенето. ... ... Заради ниските заплати, българите имат битие и бит на безработни от западен изостанал квартал, и всичко плаче за ремонт и боя, и подмяна. .
  • 62 Tate

    15 0 Отговор
    Забелязъл съм и друго с "чуждесраните инвеститори" дойде направи нещо назначи хора на по 2000 лв,огледа се види че това са много пари за БГ и че баламите бачкат за 900 и хоп надолу заплатитеее !! После мрънкат Проверете колко взима в Била Австрия работник и колко тук ! И тея еша си нямат ,изпедепцали са се и друго удържат на персонала за кражби , все нещо липсва и само ги цакат !! Ако на касата си в плюс глоба ,в минус пак !! Това е дивашки капитализъм и липса на държава и синдикати !!
  • 63 778

    12 1 Отговор
    А може би бизнесът, такъв какъвто е в момента в България пречи на развитието на работната ръка в страната, както и на развитието на самата ни икономика?
  • 64 Ghonvev

    11 0 Отговор
    Няма ли да спрете вече с тези жалки вопли и платени статийки? Няма недостиг на работна ръка. Никой не те вика на интервю дори и дапси специалист. Търсят се примати за обща работа и ниска заплата. България е на дъното. Нямаш ли връзки не може да започнеш работа дори и в бар да палиш наргилета.

    Коментиран от #65

  • 65 Tate

    8 0 Отговор

    До коментар #64 от "Ghonvev":

    +10000% Много си прав ,назначават се цели фамилии свои хора ,фалират се фирми ! Правят се нови за да играят за Държ,поръчки ,защото повече от 1 път неможе да кандидатстваш! Имам набл'дение как се правиха връзките за ТОЛ системата ,изкривихме се от бач за да са готови до 12,2018 год зима сняг ,дъжд и какво ??Взеха си комисионните а за нас К....Р Да не са живи да ги харчат !!!
  • 66 Валери

    10 0 Отговор
    Всичко произлиза от синдикатите и от това, че не искат да защитават работещия. А само са на рушветче под масата от работодателя, в Америка синдикатите следят за извънреден труд, да няма грубо отношение от работодател, да има редовно регламентирано заплащане. А в България кога такива условия, ако и тука ги има аз няма да работя в чужбина.
  • 67 Инспектор Мадуро

    6 1 Отговор

    До коментар #48 от "Tate":

    Народа е казал "срам п.... а не е.е". Демек искай си бе момче.
  • 68 безпартиен

    5 2 Отговор
    Ако погледнем реално,в България има излишък от работна ръка!Тя е от необразовани,без трудови навици,без квалификация около 1 млн.цигани!!!Те могат да работят единствено /ако желаят/ с лопата,мотика,метла и ръчна количка.
  • 69 Да съкратят

    14 0 Отговор
    част от над 500 000 калинки в администрацията ни, като останат максимум 70 000, колкото са в Холандия, например и ето ти много, много работна ръка.
  • 70 В образованието

    5 5 Отговор

    До коментар #33 от "Западните Балкани":

    заплатите се вдигнаха двойно, а ефекта е обратен - произвеждат неграмотни ученици.
  • 71 Чичо Манчо

    9 1 Отговор
    Недостигът на заплати пречи на работната ръка
  • 72 Отново

    2 1 Отговор

    До коментар #41 от "Студент":

    и отново, като се надрусаш пишеш небивалици.
  • 73 бизнесдама

    8 0 Отговор
    На мен ми е през котето за некфи работници - така разсъждава българския пишман работодател и греши. Все по трудно ще му е .
  • 74 ПРИМЕР ОТ СИНГАПУР

    9 0 Отговор
    Ако плащаха нормално нямаше народа да отглежда толкова много прасета за да се прехранва. В Сингапур са решили проблема. Високи данъци на бизнеса и с данъка правителството доплаща на всеки сингапурец специалист към заплатата за да е доволен и да остане да живее в Сингапур. А тук са ги оставили да деребействуват. Трябва спешно да влязат чужди фирми в България за да вдигнат заплатите. Сегашното положение е много изгодно за родния мутро-бизнес и може да продължи безкрайно.
  • 75 агент08

    6 1 Отговор
    На бизнесмените най-много пречи липсата на мозък!
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Българин обикновен

    3 0 Отговор
    Недостигът на пари ми пречи да си купя Ес-класа
  • 78 Емигрантский Хой навит на колело

    3 0 Отговор
    го чака безнесът като неиска да дава достойно заплащане
  • 79 Българин в чужбина със свой бизнес

    10 0 Отговор
    Кой ще дойде да работи от чужбина в България, те бежанците от войната не искат да минат от тук. От 2001 до 2009 съм работил за едни и същи пари във фирма с възможности(ако е нямало пари добре но имаше много). Няма шанс да дойде никой. Но има светлина бизнеса се научава да плаща. Чакали 10 за моето ясто. Сега 10 ще те търсят +тринадесета заплата +бонус за Коледа и отпуската. Като писах отпуска се сетих за 8 години 40 дни отпуск и работиш в събота. Учим се но по трудния начин, а годините минават. Оплакват се, че нямало съвместни работници. Как да има за 1000лв, за да ти е верен работника трябва да получава толкова, че да живее нормално (Кое е нормално? Питай синдикатите те си имат методики на изчисление. Това да е минимума).
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Якочука

    5 0 Отговор
    Ако си жена на около 30, красива , дългокоса, дългокрака, с големи очи, лесно си намираш работа. Другите да го Д.
  • 82 psihopat

    10 0 Отговор
    Хората са мобилни. Няма никакъв недостиг на хора, има недостиг на умни безнесмени, киито да дават пари. Ако направите заплатите като в Чехия и Словакия, хората, кото са там ще се върнат. Те не са та, защото им харесват тези държави и обичат да са на общежитие. Те ще се усетят, но вече ще е късно.
  • 83 Роко Бароко

    3 0 Отговор
    Прибрах се от чужбина с известни спестявания и реших да започна бизнес. Голяма грешка. БГ на теория е в Европа, но на практика е маймунска държава, що се отнася до държ. администрация, бизнес среда, организация, ефективност, квалификация на работната ръка, и не на последно място, етика и почтеност. Кипи безсмислен труд, обикалям по цял ден като гламав в преследване на някакви дребни задачки, и като се прибера вечер в къщи си давам сметка че съм загубил още един ден без да свърша почти нищо полезно и важно. За да е успешен и конкурентен, бизнесът или трябва да е на държавната хранилка (еврофондове и нагласени държ. поръчки), или да води постоянна борба за намаляване на неефективност и излишни разходи, вместо да се развива в една положителна, здравословна бизнес среда. Явно съм тъп но упорит, ще се боря докато мога и накрая май пак Терминал 2.
  • 84 незнайко

    2 0 Отговор
    Баламите вече работят извън БЪЛГАРИЯ ! Когато бизнеса осъзнае, че трябва да ПЛАЩА както в ЕС, тогава ще се появи работна ръка !!!
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 100

    1 0 Отговор
    Много вожд, малко индианец. Пълно е с всевъзможни шефчета на всякакви нива, но работници няма...