4 Септември, 2019 09:21 3 368 13

Тук средната заплата расте с бързи темпове

  • естония-
  • средна заплата-
  • професия-
  • ръст

Най-добре платени са IT специалистите, които получават 2390 EUR на месец

Тук средната заплата расте с бързи темпове - 1
Снимка: Shutterstock

През април средната месечна заплата в Естония е била 1411 EUR, а през юни е увеличена до 1445 EUR. Спрямо първото тримесечие на текущата година през второто се отчита ръст на средния месечен доход 5.9%, макар на годишна база увеличението да е само 0.5%.

Най-добре платена остава работата в информационно комуникационната сфера – 2390 EUR. Следва финансовата и застрахователна дейност – 2296 EUR, а на трето място остава енергийният сектор. Там средното месечно възнаграждение е 1913 EUR.

Спрямо 2018 г. през тази се наблюдава ръст в заплатите при тези, които ремонтират битова техника и козметичките. Най-силен спад има в месечното заплащане в селското стопанство и брокерите на недвижими имоти.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коментар📝

    21 7 Отговор
    КАК БЕ НАЛИ В БЪЛГАРИЯ Е НАЙ ДОБРЕ СРЗ НЕТО 410€

    Коментиран от #2

  • 2 Borislav Popov

    26 4 Отговор

    До коментар #1 от "Коментар📝":

    Как бе, нали в огромная и могучая е най-добре, а в скапания еврогейски съюз е супер зле и чифутите ограбват бедните страни??? А сега излиза, че в малка Естония за месец взимат колкото колхозниците за година. Объркан съм!
  • 3 Ахаххах

    16 8 Отговор
    Аз взимам 2000, шефът 10000, заедно средно взимаме по 6000, такава е логиката на НСИ. Ахахха. Вместо да сметнат колко взимат 10к и колко взимат 2к, да съберат и да разделят на всички, те си измислят страшна статистика. Кой им дава дипломи на тези скапаняци не знам!
  • 4 Гостилничаря

    7 5 Отговор
    Стига с тези глупости, усредняването на показатели е може би най-голямата заблуда в статистиката! Същото като народа и свинското със зеле! Именно благодарение на тези недомислици се пресъздават изкуствено нереални картини за ситуациите в различните сфери на живота! Сигурен съм, че това обслужва изключително интересите на тези, от които зависи стандарта на живот......!
  • 5 гост

    14 1 Отговор
    В Естония си направиха електронно правителство за една десета от парите дадени у нас, а у нас има няколко услуги, но не и елетронно правителство. Там държавния апарат е процент от нашия като количество макар да е страна със сходни на нашата параметри. Или нищо не ни пречи да сме на тяхното ниво, дори и на по-високо заради природните дадености. Ей го на, Борисов излезе и каза, че българите взимали над 2000лв средна брутна заплата, или 1700лв чист доход. Къде ги гледа тези доходи идея си нямам и то толкова надеждно да ги известява публично, не е ли прекалено нагло. Вие колко взимате?
  • 6 стоян

    3 2 Отговор
    Това малко бившо сателитче от великото СЕСЕСЕРЕ , е пример за сравнение на гладните руснаци под управлението на цар Путин

    Коментиран от #12

  • 7 Cтария пич

    3 4 Отговор
    И в балхария е добре бе вземате 1445 стотнки и бонус кадците от гроб
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 бай Даньо

    2 6 Отговор
    Журналистите , това за Естония е премного интересно но защо не разкажете за първите 3 държави в ЕС които имат най-голям ръст на заплатите, ( подсказване България е сред тях, Естония не съм сигурен) , че комай без да знае наш ганьо си слага въжето вече....
  • 10 Еретика

    2 5 Отговор
    А ма Моля ви се как така Естония. Защо обиждате Бойко Борисов. Той е най умният така че внимавайте не обиждате Бойко. Срам и позор ще хвали те Естония а не Бойко. А ми засрамен се.Хвала на Бойко.
  • 11 Работещ

    1 1 Отговор
    Лъжа
  • 12 Иске раута

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "стоян":

    Това малко сателитче на бившия СССР си беше съставна част на СССР. Истината обаче е, че тогава Прибалтика, Москва и Санкт Петербург бяха най-развитата част на СССР. В онези години там се правеха локомотиви, електроника, транзистори и т.н. Най-богатата част от "могучая". А днес какво да ги сравняваме - само Естония е толкова напред по отношение на удобство на живота и жизнен стандарт, че нямат догонване. Срещу 100€ изцяло по Интернет човек може да стане виртуален гражданин на Естония, да си открие там фирма и да си я ползва за бизнес по целия свят, като отчитането на данъците е в Естония. Няма нужда да се разхождаш напред-назад, само си снимаш личната карта и плащаш 100 евро с дебитна карта. Губиш си личната карта, кандидатстваш за нова по Интернет и я получаваш почти веднага. Няма ходене по институции, няма нищо! Кога и в Бг-то?!
  • 13 abv

    0 3 Отговор
    При нас много се краде и има много сива икономика.
    При това положение държавата не може да събере необходимите средства и да ги насочи в различните направления.