Last news in Fakti

19 Ноември, 2019 17:15 5 116 13

ИПИ за Бюджет 2020 г.: Борисов да реже данъци и чиновници

  • ипи-
  • бюджет-
  • разходи

Това е, защото ЕК и МВФ са намалили прогнозите си за растежа - не всичко се развива добре в световната и европейската икономика и това ще се отрази и на България

ИПИ за Бюджет 2020 г.: Борисов да реже данъци и чиновници - 1
Снимка: Архив

Институтът за пазарна икономика (ИПИ) представи алтернативен бюджет за по-високи доходи (2020 г.).

Главният икономист на ИПИ Лъчезар Богданов започна анализа на предложения от правителството бюджет за следващата година.

По думите му представеният бюджет няма никаква съществена промяна с предишни години и икономическата обстановка в момента.

"Извлекли са един тренд от това, което се случва в момента: минимален ръст на инвестиции заради еврофондовете, минимален ръст на износа, ниска инфлация и безработица - таванът на заетостта е постигнат, без съществена промяна в чуждите инвестиции", обясни той.

Но добави, че има основание да се мисли, че такава "прогноза е противоречива".

Това е, защото ЕК и МВФ са намалили прогнозите си за растежа - не всичко се развива добре в световната и европейската икономика и това ще се отрази и на България.

По думите му идват недобри времена. Спадът вече се вижда в европейските страни, Италия вече е в стагнация.

Влошаването на външната среда, и особено в най-големите търговски партньори на България, може да доведе до свиване на износа, ограничаване на инвестиционната активност и съкращаване на работните места. А това ще забави ръста на доходите и потреблението и на доверието на домакинствата.

Петър Ганев, старши експерт, предлага два приоритета за бюджет 2020 г. - ефективност на разходите и увеличение на частните инвестиции в публични услуги:

- Спиране на негативните тенденции за увеличаване на данъци и осигуровки и реални стъпки за намаляване на данъчно-осигурителното бреме, премахване на някои данъци, например облагане на дивидентите, лихвите и застрахователните премии;

- Увеличаване на заплатите в публичния сектор и сериозно преструктуриране на администрацията;

- Намаляване на пенсионни осигуровки и прехвърляне на здравните осигуровки към частни дружества, за да се разбие монополът на НЗОК. В прогнозния бюджет няма реформа, нито план за реформа;

- Свиване на преразпределението през бюджета, мерки за финансова децентрализация и планиране на излишък, който да направи бюджета по-прозрачен;

Според Петър Ганев се внася "един бюджет, а се води друг дебат" - за болничните и втората пенсия как ще се изплаща - и двете теми не ги пише в бюджета.

Експертът е категоричен, че правителството внася нещо - "копи пейст, успиващо външните анализатори".


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванчо

    41 7 Отговор
    В институти като ИПИ и БЛО има хора, които са прекалено умни за тиквочите, които се занимават с изработването на държавния бюджет. А именно такива хора, които имат добро образование и практически поглед върху нещата, трябва да отговарят за данъчната политика и бюджета. Но това би означавало тиквочите да пуснат кокала, а както знаем комунистите (защото те сегашните са си комунисти) без бой и смърт не пускат властта.
  • 2 Мая Ма

    9 2 Отговор
    Щом Костов е казал да реже, ще се реже. Той ги разбира тези работи...
  • 3 Егати "експерта"

    15 10 Отговор
    От такива псевдо експерти не може да се оправи народа! Тия простотии, които ги е издрънкал тоя самозванец ще доведат до още по-голяма криза за обикновените граждани. Единствено мафията ще спечели! За да се оправи положението на бедните трябва да се вдигнат данъците на богаташите, за да се изкарат парите от сейфовете и да се вкарат тия пари в социални надбавки. Така ще влязат пари в истинските потребители и те ще раздвижат икономиката и работните места. Трябва да се съкратят държавните служители и да се намалят техните заплати. Държавните служители са най-големите износители на капитал от БГ. Държавните служители ходят на почивки само в чужбина, купуват само чужди стоки и храни, децата им учат в чужбина и дори спестенията им са в чужди банки. Затова държавните служители трябва да се съкращават и намаляват техните доходи! В здравната каса има предостатъчно пари, но няма ЕЛЕКТРОННА КАРТА. Така се дава 100% шанс за неразкриваемост на кражбите в касите. В момента над 3 милиарда от парите за здраве се крадят, а ако дойдат частните фондове в тази система без Електронно проследяване на парите, ще се крадят сигурно всички пари. Също така трябва да се махнат Джипитата, защото 50% от здравната вноска отива в техния джоб. Трябва да се сложили лимит над надценките на храни от първа нужда. Реформи в енергетиката и много търговци. Като цяло във всички сфери трябва да има реформи, защото маймуните на клона станаха много. Всеки маймун иска да е милионер, обаче без да е до

    Коментиран от #9

  • 4 От 3

    0 0 Отговор
    Крадат* - сори за правописа
  • 5 1234

    13 4 Отговор
    нека започнем от съкращенията в парите за нпо та като ИПИ! 12 души с годишен бюджет от проекти, разбирайте обществени държавни пари 700 хил лв!!!! сиреч всеки с месечен доход поне 4000 лв!! срещу тези пари са произвели точно сороидна антибългарска политика! така че да дадат пример и да почнат в некоя фабрика.
  • 6 Вуте цигането

    12 0 Отговор
    в България 30 години до ден днешен , всичко е лъжа и измама
  • 7 телето

    9 0 Отговор
    ха,ха ,ха -икономиката на България ще се оправи,нека Бойко да увеличи държавните служители и чиновници от 600 хиляди на 700 хиляди и да им увеличи заплатите ,,,,
  • 8 Axaxa

    5 1 Отговор
    премахване на някои данъци, например облагане на дивидентите, лихвите и застрахователните премии - ЗАЩИТА НА БОГАТАШИТЕ В УЩЪРБ НА БЕДНИТЕ.... Увеличаване на заплатите в публичния сектор - ЗАЩИТА НА ДЪРЖАВНИТЕ ЧИНОВНИЦИ С НАРОДНИ ПАРИ.... Намаляване на пенсионни осигуровки - ТВА НЕ ГО РАЗБРАХ, АМА СИГУРНО Е С ЦЕЛ ДА ПЛАЩАТ ПО-МАЛКО РАБОТОДАТЕЛИТЕ ЗА ОСИГУРОВКИ НА РАБОТНИЦИТЕ... Свиване на преразпределението през бюджета, мерки за финансова децентрализация и планиране на излишък - ЗВУЧИ КАТО ЖЕЛАНИЕ ДА СЕ СПРАТ СОЦИАЛНИТЕ ПЛАЩАНИЯ
  • 9 ааа

    6 4 Отговор

    До коментар #3 от "Егати "експерта"":

    "Държaвнитe cлужитeли хoдят нa пoчивки caмo в чужбинa, купувaт caмo чужди cтoки и хрaни, дeцaтa им учaт в чужбинa и дoри cпecтeниятa им ca в чужди бaнки" Ти нормален ли си бе? Четеш ли се кво пишеш ? Държавни служители ли имаш предвид или политиците ?

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 До 9

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "ааа":

    Имам предвид чиновниците о политиците
  • 12 Фернандо Алонсо

    7 0 Отговор
    Хора, разберете, колкото по-малко "държава"(разбирай хора и структури, които харчат, а не генерират пари), толкова по-добре. Контролът да се осъществява на пазарен принцип. Не може от 3 млн работещи, 800 000 да са на издръжка на бюджета. 5500 кмета, 290 общини, 29 области, агенции и агенцийки, полицаи и всякаква паплач. Отделно с тези тъпи солидарни социални и здравни системи издържаме и отглеждаме тези, които после избират политическата върхушка, разбирай ц... аните. Всеки плаща различно, а накрая получава едно и също НИЩО. Докторите крадат от касата, за НОИ е добре всеки пенсионер да умре, за да не плаща пенсии, за които си плащал осигуровки 40 год. И накрая дори не се наследяват.... Ужас... Моля, опомнете се!
  • 13 Момо

    5 0 Отговор
    Нали администрацията гласува за ГЕРБ кой ще в махне даже я увеличават