7 Декември, 2019 20:08 1 930 20

Преди Коледа свинското поскъпва

  • месо-
  • свинско месо-
  • поскъпване

До месеци паниката на пазара ще стихне

Преди Коледа свинското поскъпва - 1
Снимка: Shutterstock

Няколко седмици преди Коледа цената на свинското месо продължава да се покачва. 30% е по-скъпо то спрямо миналата година. Килограм свинско месо надхвърля 10 лв., а цените на дребно достигат до 13 лв.

Това са най-високите цени на месото у нас за последните 10 години. Една от причините е чумата, която доведе до унищожаването на хиляди прасета в индустриалните комплекси у нас, съобщи „Нова телевизия“.

Председателят на Комисията по стоковите борси и тържищата е категоричен, че до няколко месеца паниката на пазара ще затихне.

Опасенията на производители и търговци са, че в следващите 1-2 години цените на свинското месо у нас ще останат високи, докато стадата напълно се възстановят.

Заради африканската чума по свинете са унищожени над 1/5 от тях. На българския пазар в момента се внася по-евтино месо, предимно от Испания. Но чумата удари не само родното производство, но и пазарите в Азия. Търговците се оплакват, че все по-малко потребители си купуват от по-скъпото свинско.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Яж сланина и целувай кръста.👏👏👏

    10 6 Отговор
    Боли ме че.па фризер раклата ми е пълна със домашно свинско, преди два месеца заради чумата по нашият край купих две прасета по 200 кила за 200 лв.бройката ами то се мисли предварително а не като наближи нова година и да се купува екерсажно свинско от Европа.

    Коментиран от #6

  • 2 Behemoth

    12 1 Отговор
    Остафка!Заколете прасетата ААА!
  • 3 Немски екерсаж.

    17 4 Отговор
    Няма страшно месо ще има в изобилие в Германия излиза по евтино свинското дето е за екерсажа да се продава на българските фирми които го купуват наедро и тровят народа в България.
  • 4 Повръщано.

    12 2 Отговор
    Никога не съм купувал свинско месо от магазин винаги съм купувал от мой комшия който гледа прасета на село единственно съм ял св.месо като съм бил на кръчма отвратително е .
  • 5 Прасчо

    11 0 Отговор
    Само да поправя - казва се и се пише ЕКАРИСАЖ.

    Коментиран от #8

  • 6 бл.134 в Зап. парк

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "Яж сланина и целувай кръста.👏👏👏":

    Имате пари ,ще поскъпва и то много.
  • 7 Гого

    17 2 Отговор
    Няма страшно, паниката ще стихне януари 2020г. като робите си похарчат парите за празниците. Е какво толкова, да го духат бедните, това е целта на правителството. Който си е откраднал сега ще празнува, който не е само ще гледа.
  • 8 Яж сланина и целувай кръста.👏👏👏

    3 6 Отговор

    До коментар #5 от "Прасчо":

    А ти откъде знаеш как се пише правилно екерсаж или екарисаж бе прасчо ???? Данеби случайно вече в магазините на бележките с цената да са почнали вече да пишат Екарисажно -от Германия или Екарисажно от Испания просто питам щото свинско от магазин не съм купувал няма и да купя.

    Коментиран от #9

  • 9 Вуйо

    13 0 Отговор

    До коментар #8 от "Яж сланина и целувай кръста.👏👏👏":

    Глупако,пише се ,,ЕКАРИСАЖ,, и няма нищо общо с това откъде го купуваш. Ако щеш го купувай от аптеката.
  • 10 Yamaha

    7 1 Отговор
    Това се нарича СПЕКОЛА! ОЩЕ ПО - ДОБРЕ ЩЕ ИЗКАРАМ ПРАЗНИЦИТЕ НА АГНЕШКО!
  • 11 Герп

    3 2 Отговор
    Имам хуйхексаналгин яж те го хахахахах
  • 12 Кой68

    8 0 Отговор
    Само в България е извратеното мислене на "бизнеса"....
  • 13 Ахмед

    9 1 Отговор
    Ами че неслучайно измислиха чумата бре, добре че не ям домус, вий ша ядете хамериканско 30 годишно договорено лично от бай ганьо на 21 век
  • 14 Кюрд

    15 0 Отговор
    Какво е това свинско месо, със златни нишки ли е? Голям смях в тази България, наближи Великден, цената на яйцата двойно, наближи Гергьовден, сега е ред от агнешкото да издоим овцете, на Никулден от рибата и накрая на годината от свинското. То народа събере някой лев, и паразитите му ги вземат на някой празник, то това празник ли е, като знаеш какво те чака след празника. Сега разбирам приказката Ихууууу, Ихууууу и после дълго време тихо 😂 😂 😂

    Коментиран от #15

  • 15 onq s konq

    7 6 Отговор

    До коментар #14 от "Кюрд":

    А ЗАЩО ТИ и "Приятелите ти по мисъл" си въобразявате,че Търговските работници не са ПОЛОВИНАТА БГ-НАРОД,и за да си ТИ "добре и на сметка",ТЕ трябва да са ЗЛЕ финансово?Или ТЕ според Тебе не хранят Семейства и не искат Увеличение на Заплатите така както в Държавния сектор/Администрация всякаква,МВР,Военни,Учители,Мед персонал,Митница,Пътна инфраструктура,ДАИ, и още ПОНЕ 50 ДЪРЖ пРОФЕСИИ?!

    Коментиран от #16

  • 16 Кюрд

    14 1 Отговор

    До коментар #15 от "onq s konq":

    А защо си мислиш, че търговските работници печелят, те печелят само повече работа, но финансово печели един, собственика. Както и да е, оправи си капаците на очите и карай напред
  • 17 пенчо

    9 0 Отговор
    Испанското свинско(транжирано и вакумирано) е 1,5евро за килограм ,на едро!Вносителите си правят добра далаверка,а КФН както винаги спи.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Я па тоя

    0 0 Отговор
    И кой ли направи туй откритие,че свинското поскъпва?
    До няколко месеца че затихне бре?
    Тйо тия от европа толко ли малко свръх производство имат??
    Ко им пука за нас,че изядем и няколко годишната им мръвка.
    Лошото е че трудно ще въастановим нашето производство.
  • 20 Пазарна икономика

    1 0 Отговор
    А агнешкото и яйцата за Великден