Last news in Fakti

18 Декември, 2019 23:32 14 183 48

Бакшишът задължителен! Влиза в касовия бон

  • бакшиш-
  • касов бон-
  • нап

В чужбина почти всички заведения са решили така проблема с бакшиша

Бакшишът задължителен! Влиза в касовия бон - 1

НАП да приеме че в България бакшишът е 8% и когато се правят проверки, да се дава право на 8% отклонения в оборота.

Другият вариант за легализирането му е той да влезе в касовата бележка, така както се случва от години в заведенията на Запад.

Това каза пред bTV Ричард Алибегов, председател на асоциацията на заведенията. В момента при проверка в търговски обект, без значение какъв, собственикът се глобява много сериозно за всичко, което е над указаната по касовия апарат наличност. Търговецът се глобява за нещо, за което не е виновен.

Така че най-добре е бакшишът да бъде записан в касовата бележка. В менюто трябва да бъде отразен, както е на Запад. А държавата да каже дали ще се облага, или си отива чисто при работника, настоя Алибегов. Според собственика на заведения тези пари не трябва да се облагат.

Сега оставяш бакшиш, ако искаш, а в същото време законът го забранява - сервитьорът нарушава правилата за касовите наличности в момента, в който го получили. А е нелепо през XXI-и век сервитьорът да отделя и крие бакшиша, който е получил, че ако дойде данъчен инспектор, да не глоби заведението, каза още той.

В чужбина почти всички заведения са решили така проблема с бакшиша. Ако НАП приеме, че заради бакшиша може да има фиксирано разминаване в наличностите, ще остане свободата на клиента дали да даде бакшиш, или не.

Ако влезе в бележката, той един вид става задължителен. Има си начин софтуерно да се реши въпросът, ако приходната агенция реши да влиза в бележката, но да си остава за сервитьора, посочи още Алибегов.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Независим потребител

    142 5 Отговор
    На Ричката Алибегов мога да му кажа, че когато има адекватно обслужване има и бакшиш. Като бавят поръчки и ми пристигат кисели та вкиснали...е сори баце.
  • 3 Обслужване БГ

    147 6 Отговор
    Бакшиш се дава, ако клиента е доволен ! В България с това кисело обслужване задължителен бакшиш или "коперто", както му викат в Италия напр. е немислим ! Ще ми дойде някоя кисела сервитьорка недоволна от житейския си статут нищо, че едва е завършила средно с фалшивите си екстеншъни, маникюр и претенции, говорейки ми на "ти" с думите ""'кво шъ искаш" и да съм длъжен да давам бакшиш !?

    Коментиран от #6, #30

  • 4 Швейк

    38 3 Отговор
    Да цитираме : " На стената на килияат някой беше написал ХВАНЕТЕ МЕ ЗА Х... а някой друг го беше задраскал и написал....КРАКАТА". Цитатъ е неточен , но посланието е точно.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Хаджи хаджи Българин

    56 6 Отговор

    До коментар #3 от "Обслужване БГ":

    Направо в десятката брат! Тия пикли на по 16-22г не знаят на кои хора са, да не говорим, че нямат никакво елементарно възпитание и обноски! А пък и този Алибегов да ходи на.....! На в Париж, Виена, Лас Вегас и всички останали на запад са на принципа- клиента е цар, разбира се, ако клиента не е бг Мутрафон! Деловите и качествени обслужва ия, са винаги награждавани! Имаше и професионално обучение на сервитьори! А сега и такса - стол- маса- и още щуротии си измислят простите съдържатели! Които си подбират и сервитьорите за " чукане" а не по други показатели!
  • 7 Хаджи хаджи Българин

    66 4 Отговор

    До коментар #5 от "Кико":

    Ей бакш, ти не гледай от твоята страна само! Ако не ми харесва обслужването, ще ти платя до последната жълта стотинка! Ако ми хареса, аз преценявам колко да оставя, а не ти глупака!
  • 8 бакшиш ли ???

    79 4 Отговор

    До коментар #5 от "Кико":

    Ти даваш ли бакшиш на ватмана в тролея напр. ? А? Защо тогава ватмана, като дойде в "твоето" заведение да ти дава бакшиш !? Щот си красавц или с три висши ? Естествено, че ще си брои стотинките изкарал ги е с труд, а не ги е крал ! Е заради е такива киртаци, като теб бакшиша в България не само, че не трябва да е задължителен, ами и да е наказуем докато се научите, как да се държите и обслужвате !
  • 9 Анаболен батка гледащ лошо

    52 2 Отговор
    БАКШИШЪТ Е ИЗБОР НА КЛИЕНТА ДА ОЦЕНИ ОБСЛУЖВАНЕТО, НЕ МОДЕ ДА Е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН! Идва сервитьорката с недоспалата си, недоклатена, чалгарска муцуна и пренебрежение па чакай да й дам бакшиш! НЕКА ЗАВЕДЕНИЯТА ПОСТАВЯТ ИНФОРМАЦИОННИ ТАБЕЛИ ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНИЯ РАЗХОД и нотариус, който да заверява бакшиша, като си взема таксата! Като сте по-католици от Тиквата, аз па ще съм протестант и ще си държа на своето! Научете се да си правите кебапчИтата вкъщи и да си слушате чалгата по домашнУ. Оставете една чалгарска кръчма с празна маса!
  • 10 Умберто

    3 6 Отговор
    Орина Карел Траба Бохим
  • 11 ежко

    72 0 Отговор
    Аз давам бакшиш на персонала, не на държавата,че да го облага с данък!Държавата от мен бакшиш да не чака!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 гост

    44 2 Отговор
    Поредния опит от собствениците да сложат ръка и на бакшиша ..так держат,киртаци нещастни..до година и украинци няма да намерите.Иначе какви касови бонове, какви наличности...в Гърция сервитьорите си събират бакшишите отделно от касата и при приключване си делкат солидарно ....тя топлата вода е измислена , ама все ще се намери някой тарикат да се прави на умен.Всъщност, боли ма дръга, аз в наша кръчма не влизам, щото обслужването е на светлинни години от нормалното, а и ми е писнало от батки, дето като вкарат две ракии и се почва..''бе ти кво ма глеаш бе , чшшш еей...ти знаеш ли кой съм аз бе , капундер и др.подобни...и обикновенно свършват под масата, мучейки нечленоразделно като гигенски биволи на водопой...ай със здраве.
  • 14 Пекинска Патица (без зеле)

    52 2 Отговор
    За сега , задължителен бакшиш, а след това задължителна, доброволна смяна на пола! Герб си имат програма и си я спазват! Майтап няма, очакват ви още мноооого изненади! Всичките те ще са неприятни!
  • 15 Айде бе !

    37 1 Отговор

    До коментар #5 от "Кико":

    Като не им се работи като сервитьори , да не работят !Никой не ги кара ! А и хората са си изкарали парите ,те ако решат ще оставят бакшиш ! Никой няма право да задължава някой друг да му дава повече пари ! Това си е чист рекет ! А пък и заведенията не са конкурси за красота ,Ганьо !
  • 16 вгз

    38 0 Отговор
    Най-обичам да се чудя колко бакшиш да оставя за недоплатените сервитьори, докато собственика на ресторанта запалва гумите на чисто новия си мерцедес.
  • 17 Комунизма си отива

    29 2 Отговор
    Ако заплатата им е нормална европейска ставка от десет евро на час например няма да има нужда от бакшиш. Чувал съм , че германците не оставят бакшиши.
  • 18 Шкембаро

    10 5 Отговор
    Хааахаа.. Първо пробвам да не плащам.. После скандали.. Евентуално тогава със закръгляне в моя полза! Клиента винаги е прав!
  • 19 Novus ordo seclorum

    25 0 Отговор
    Специалист съм в хазартната сфера. Дори и тук където бакшиша е неделима част от казиното , уча подчинените си , че не трябва да очакват и изискват бакшиша , защото човек печели , а да го спечелят с добро отношение. Защото когато човек губи , ние бакшиш не му даваме. Та , да , бакшиша е прекрасно нещо , но колкото е прекрасно, толкова е и евентуално.

    Коментиран от #41

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Брах ви лайката гербаджийска

    25 0 Отговор
    Бакшиша според обслужването, може и 0% да е.

    Коментиран от #24

  • 22 Йозеф

    30 2 Отговор
    Бакшиш се оставя, когато си доволен от храна и обслужване. Вчера глада ме свари в малък провинциален град, обаче в пицарията имаше някакви ученици - шум, викове и тичане, сервитьорката схвана отчаяния ми поглед и ме настани на тихо в лоби бара на хотелската част, бакшиша и беше 50% oт сметката, а пицата беше уникална и стана бързо.
  • 23 Тези нагледци

    23 0 Отговор
    Искат и от бакшишите на хората да печелят. Ами ако е в касови бон бакшиша може и да не стигне до обслужващия персонал. И ако се облага с данък е още по зле нищо няма да се вземе. Все пак колко бакшиш оставят повечето хора от стотинки до най - много 5 лв. какво ще остане за персонала нищо.
  • 24 Novus ordo seclorum

    13 0 Отговор

    До коментар #21 от "Брах ви лайката гербаджийска":

    Абе прав си като посока на мислене , обаче си слагаш граница. Бакшиша може и да е отрицателно число . Т.е. при крайно незадоволителни обслужване и храна или напитка ти се полага отстъпка. Онзи ден ми сервираха салата която не само че изглежда коренно различна от менюто, но дори липсваха царевичката и единия вид месо. След като им казах , оправиха нещата, но в сметката видях добавки царевица и аншоа?????? Какви дебили , а? Опитах с ирония докато плащам , щото не беше въпрос на пари , а те ми се поскараха. Тук полудях и им обявих че до час ще имат инспекция за разминаване между меню и продукт. Пълен блъф между другото. Резултата? Изпълзя някъв управител , махна ми сметката и получих талон за 50 процента отстъпка от следващото посещение до сума 50 лв. Заради втория жест няма да споменавам името, но София, овча купел , нов български.
  • 25 Бай Вуйо

    26 0 Отговор

    До коментар #5 от "Кико":

    Ами да ти кажа само че заплащането на ,,хората работещи като обслужващ персонал, не е грижа на клиентите на заведението. Тоя тарикат иска да им вдигне заплатите, ама не от собствения си джоб. От какъв зор ще има процент включен в касовия бон? НАП при проверка отчитат процент толеранс и толкова. Тоя процент ,собственика и персонала както искат така да си го наричат, делят, крадат и прочие. И не искам опоненти дето са виждали заведения само като клиенти. Ти ако работиш като сервитьор или барман и официалната заплата ти е достатъчна за да живееш спокойно , ще чакаш ли цял ден някой да ти оставя по лев, по два и като свършиш да преравяш джобове и портмонета до последната стотинка. Щото ,, бае ти Ганя,, е стотинкаджия , ама и повечето собственици и те са такива. Затова и персонала им е такъв, а пък клиента ВЪОБЩЕ не е длъжен да оставя бакшиш. Предлагаш услуга с фиксирана цена и ЕДИНСТВЕНОТО ЗАДЪЛЖЕНИЕ НА КЛИЕНТА Е ДА ЗАПЛАТИ ТАЗИ УСЛУГА , ПРИЕМАЙКИ Я И ПОЛУЧАВАЙКИ ВЪВ ВИДА В КОЙТО Е ОПИСАНА. ДРУГОТО СА НОМЕРА ОТ СЕЛСКИ ВЕЧЕРИНКИ, ПРИЛАГАНИ И ОТ ЕДНИТЕ И ОТ ДРУГИТЕ.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Пипи

    21 2 Отговор
    Според мен на клипа не може да е задължителен в заведенията. Там персонала си получава заплата . Ако това стане то бакшиша трябва да е задължителен за всички работещи например: касиерката на изипей, тази в супермаркета. , служителката в общината и т. н. Не е редно някой да взема само заплата, а друг заплата и бакшиш. Ако му е малко заплатата на сервитьора да си смени работата.Безумно е да те задължават да оставяш бакшиш все едно доволен ли си или не.

    Коментиран от #31

  • 28 НИКОЙ НЕ Е ДЛЪЖЕН НА НИКОЙ

    16 5 Отговор
    ЗА ДА ОСТАВЯ БАКШИШ..ТОВА Е ПО СОБСТВЕНО ЖЕЛАНИЕ...ВСЕКИ ЗНАЕ КАКВО Е ОТНОШЕНИЕТО НА ОБСЛУЖВАЩИЯ ПЕРСОНАЛ В ЗАВЕДЕНИЯ МАГАЗИНИ ХОТЕЛИ ПАВИЛИОНЧЕТА БАНИЧАРНИЦИ И Т.Н...В ПОВЕЧЕТО СЛУЧАИ Е ОТВРАТИТЕЛНО И НЕКУЛТУРНО..ГОВОРЯТ МИ НА ТИ ВСЕ ЕДНО СЕ ПОЗНАВАМЕ И ЧЕСТО СЕ БАВЯТ С РЕСТОТО АКО Е ПО- МАЛКА СУМА ЗА ЗА ИМ ГО ОСТАВИШ..АВЕ КАТО ПРОСЯЦИ САМО ЧЕ С МАНИПУЛАЦИЯ...НИКОЙ НЕ ИМ Е ВИНОВЕН ЧЕ РАБОТЯТ ТАЗИ РАБОТА...
  • 29 bank

    4 4 Отговор
    В Чехия, когато плащаш с карта по заведенията, първо въвеждаш бакшиша, който отива по сметката на сервитьора, а после ти въвеждат сумата, която трябва да платиш.
  • 30 гост

    5 14 Отговор

    До коментар #3 от "Обслужване БГ":

    Аз обаче съм забрелязъл и същото от другата страна идвзкиселуят клиент държи се все е едно е в махалата и очаква стташното внимание понеже бил клиент и господ в тоя случай трябва да го изгонят или да го тресне с таблата по главата аре всички сте големи професори защо не се гледа реално и от двете страни
  • 31 гост

    0 9 Отговор

    До коментар #27 от "Пипи":

    Пипи Пипи дребна дужица си ти и както и другите коментиращи като теб
  • 32 Гост

    20 0 Отговор
    Държавата с най-лошото обслужване в света, те задължителен бакшиш ще ми налагат. Ай бегай!
  • 33 Грую

    18 0 Отговор
    Това дето беше задължително не се ли викаше ДДС?
  • 34 Съвест

    21 0 Отговор
    В чужбина е такса "сервиз". Бакшишът е израз на доволство! Тогава да направим и задължителен "бакшиш" на всички работещи в размер на 8% от годишната им заплата и да се изплаща еднократно, а?
  • 35 Правилно -бакшиши за всички работещи

    18 1 Отговор
    Правилно-щом за едните ще има бакшиши и заплата -трябва да има за всички- Ами те и лекарите си просят твърде големи. Бакшиши,нищо че сме с направление
  • 36 До 17

    5 0 Отговор
    В Германия всеки шваба оставя бакшиш ако е доволен от обслужването гърне ....
  • 37 ПЕТКО

    13 0 Отговор
    Поредната БЪЛГАРСКА простотия. Шефовете нямат нищо против да прибират и бакшишите, защото са "закъсали"
  • 38 ПЕТКО

    11 0 Отговор
    Поредната БЪЛГАРСКА простотия. Шефовете нямат нищо против да прибират и бакшишите, защото са "закъсали"
  • 39 Galya

    6 0 Отговор
    Ако ИМА НАЧИН ЩЕ ВЗЕМАТ НАЧОВЕКА ОТ УСТАТА МУ ЗАЛЪКА НЯМАТЕ СРАМ КЪДЕ ГО ЧЕТОХТЕ ТОВА ЛЪЖЦИ ЧЕ В ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ ОБЛАГАЛИ БАКШИША. АЗ В ГЕРМАНИЯ НЕ ЧЕТОХ НИКЪДЕ БАКШИША СИ Е ЗА. СЕРВИТЬОРА НЕ ЗА МИНСТРИТЕ ДЕ КОЛКО БАКШИШ СА ДИ ВЗЕЛИ ТЕ СИ ЗНАЯТ
  • 40 Алехандро

    6 0 Отговор
    бакшиша се дава на ръка лично. какви бележки , какви пет евро ?
  • 41 гост

    0 2 Отговор

    До коментар #19 от "Novus ordo seclorum":

    Хсха ти си страшен специялист значи нема що дано си в някое кафе с две ротатифки иначе ще фалиеаш казиното хахаха само за справка безплатните напитки кафе,безалкохолно и алкохол както и цигарите дори и храната който се раздават в казиното са вид бакшиш и понеже съм обиколил доста казина в случайте в който са ми свършвали парите управителя лично ми е пуска и по 1000лв безвъзмездно но ти явно си много тесен спецялист
  • 42 8353

    2 0 Отговор
    Името е уникално, или поне почти.

    Ричард Груев и Ричард Алибегов кога празнуват имен ден?
  • 43 Напчо Хапчев

    3 0 Отговор
    И са к,во за да си го вземат кеш, ще ни намалят сметката с толкова колкото искат :))
  • 44 Духа ли духа

    3 0 Отговор
    Ричард лъФското сърце да си гледа кръглата маса и клиентите, а бакшишът да е мое решение!
  • 45 Това е начинът

    2 0 Отговор
    Сега да излезе и един сдружението на хотелиерите и да поиска задължително поне две нощувки на сезон в хотелите за всички граждани.Да продължим с таксиметровите компании, импресарските агенции и футболните клубове. Всяка седмица посещение, пуканки и кръчма с бакшиш, след което нощна жрица и стая в хотел. Ще цъфнем и ще вържем.
  • 46 javorrrrr

    3 0 Отговор
    В Европа може да е ОК, ама тука като ти донесат манджата след 1 час или има косъм и клиента е недоволен - за какъв бакшиш говорим.
  • 47 Тъпанари

    1 0 Отговор
    Тъпо! Бакшишът може да стане задължитеен, но ходенето по кръчми не може! В клията на Швейк н астената имаше апдпис "Ще ме хванете за К..., като някой беше поправил последната дума и беше написал Краката"
  • 48 Стоян

    0 0 Отговор
    А тогава защо сервитьорите получават заплата, питам аз, ако всеки трябва да им оставя по 3-4 лева за това, че му е подал чинията? Бакшиши, глупости - никога не оставям, освен ако те самите не си вземат, правейки се на ударени и не ти връщат рестото. Нищо чудно, че бяхте наказани да седите затворени - мошеници, хайде сега при нова вълна пак, белкем се научите да не мамите хората!