Last news in Fakti

17 Януари, 2020 13:19 3 112 12

10 пъти разлика в поскъпването на свинското месо

  • свинско месо-
  • месо-
  • поскъпване

През декември в Кърджали цената скочила с 43,4%

10 пъти разлика в поскъпването на свинското месо - 1
Снимка: Shutterstock

Десетократни разлики в поскъпването на свинското месо през декември сочат данни на Системата за агропазарна информация (САПИ). Стойностите варират за различните области, като по-слабо изразено е в Благоевград и Кюстендил, например с 4,9%, докато в Кърджали достига 43,4%.

Данните показват, че при търговията на едро и на дребно със свинско месо също има повишение на средните цени. Увеличението на средногодишните цени на едро и дребно в сравнение с 2018 г. е с между 3,6% и 8,5%. За декември 2019 г. промяната спрямо година по-рано е между 23,7 и 32,8% за различните разфасовки, пресмята в. „Монитор“.

По-слабо изразено е покачването при предлагането на дребно в магазинната мрежа. Различните видове разфасовки свинско месо са поскъпнали през декември 2019 г. спрямо декември 2018 г. с 5% в Смолян до близо 41% в Габрово за свинския бут, и от 10,6% - в Перник и София, до 32,4% във Велико Търново - за свински врат.

За 2019 г. средната изкупна цена е 2,82 лв./кг живо тегло. Наблюдава се покачване на ценовите стойности под влияние на развитието на европейския пазар, както и вследствие на негативния ефект от възникването на огнища на африканска чума по свинете в България, се посочва в прессъобщение от Министерството на земеделието, храните и горите.

По-чувствително е покачването на средните изкупни цени на угоени прасета в последните 2 месеца на 2019 г. Покачването на цената през декември достига до 32,1% спрямо цената през същия месец на предходната година.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Bullshits

    22 2 Отговор
    В Кърджали няма голямо търсене на свинско месо, нормално е търговците да купуват по малки количества затова цената да е по висока.

    Коментиран от #7, #10

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Абе кой вярва

    7 2 Отговор
    на САПИ?
  • 4 да се знае

    27 2 Отговор
    Ако не ви е ясно - всичко е спекула ! След като има африканска чума , защо разрешиха свободния лов на диви прасета. А отстреляните прасета изгарят ли ги ? Или ги правят на наденици !!!
  • 5 Кой68

    13 1 Отговор
    Качество липсва....Залъгват ни със импровизацията "Стара планина".
  • 6 афр чума е имало винаги и какво

    35 2 Отговор
    долна мръсна гербераска сган дето накараха за нищо да си изколят хората прасетата, щото ги е страх някои хора да са независими от монопола на веригите. С измислената африканска чума сега пробутват на белгия и франция гмо и замразените резрви буклуджарско месо, да гниете в ада дано дето ражрушавате по този циничен начин България
  • 7 АЛАХ ЕБАХ.

    15 2 Отговор

    До коментар #1 от "Bullshits":

    Там няма търсене на хубаво свинско месце и сланинка щото е пълно с козоеби.🐐👳👈👳🐐👈😂😂😂

    Коментиран от #11

  • 8 Бай Стою касапина

    12 2 Отговор
    Тая чума по прасетата ме съсипа и мен. Вече няма кво да се коли. Обаче пък има материал за ровене. Затова си купувам багер и ставам багерист.
  • 9 ПЕНКО

    17 1 Отговор
    ПЕНИЦИЛИНЪТ ЩЕ ПРЕМАХНЕ ЧУМАТА ПО СВИНЕТЕ - НАЙ БЛИЗКИТЕ ЖИВОТНИ ДО ЧОВЕШКОТО ХРАНОСМИИЛАНЕ И ХРАНОПОЛЗВАНЕ !!! НО НЕ -МЕСОТО ТРЯБВА ДА ПОСКЪПНЕ И НИКАКВО НАРОДНО ОТГЛЕЖДАНЕ НА МЕСО ---ЗА ДА ПОСКЪПНЕ!!! ЛЕКАРСТВА ЗА СТОМАХ ПРЕЗ ЛЯТОТО И ЛЕКАРСТВА ЗА ГЪРЛО ПРЕЗ ЗИМАТА ...И РЕКЛАМА ДО РЕКЛАМА ...И САЩ СА НИ ПРИАТЕЛИ ДО "ГРОБ" !!!!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 plamen4o

    1 0 Отговор
    мръсна гербераска сган