ФАКТИ.БГ

Бизнесът против намесата на ЕК в определянето на минималните заплати в Съюза

АИКБ с официална позиция по темата

Публикувана: 19 Януари, 2020 17:40
66 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 4990
Бизнесът против намесата на ЕК в определянето на минималните заплати в Съюза
Снимка; АИКБ
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.

Дискусията, по повод на това как да бъде определяна минималната работна заплата и доколко тя е справедлива в България, има дълга история, но сега тя се активизира с публикувания тази седмица от Комисията документ за консултации. АИКБ подчертава, че консултацията не цели нито едно от изброените по-долу действия, тъй като те са прерогатив единствено на държавите–членки. Всяко потенциално действие от страна на ЕК в тези области би било обжалвано легитимно в Европейския съд. Комисията НЕ цели:

Директно хармонизиране на равнищата на МРЗ в държавите – членки на ЕС;

Установяването на единен механизъм за определяне на МРЗ;

Определянето на равнище на МРЗ, тъй като това е прерогатив на свободно договаряне между социалните партньори на национално равнище и е съответно компетентност на държавите–членки;

Въвеждането на задължителна МРЗ в страни с високо покритие на колективното договаряне, в които определянето на работните заплати се договаря предимно посредством колективни преговори.

АИКБ намира много от цитираните от Комисията основания за започването на процеса на консултации за неоснователни и непропорционални. Например, основният мотив, свързан с нарастването на относителния дял на ниско платените работници - от 16.7 % през 2006 г. до 17.2 % през 2014 г. и на работещите бедни - от 8.1 % през 2005 г. до 9.6 % през 2018 г. АИКБ счита, че нито размерът (под 10–18 %), нито ръстът (под 1 пр. пункта за 12-13 години), на тези относителни дялове, оправдават подобна мащабна законодателна инициатива, която изисква сериозни административни и експертни ресурси от Комисията, държавите – членки и социалните партньори.

В България минималната работна заплата отдавна е закрепена в законодателството и има добре установени практики на социален диалог. Документът на ЕК поставя България сред отличниците в областта на справедливото определяне на минималната работна заплата по всички изследвани критерии. Нещо повече, ако прокламираната цел на Европейската комисия брутната минимална работна заплата да достигне навсякъде в страните - членки 60 % от брутната медианна заплата придобие задължителен характер, в България изглежда ще се наложи не да се увеличи, а да се намали размера на минималната работна заплата. За 2019 г. например, 60% от медианната брутна заплата е около 525 лева, а МРЗ беше 560 лева. АИКБ не цели такова намаление, а договаряне на МРЗ между социалните партньори.

За да допринесе за обективността на дебата АИКБ припомня, че точно в страните, където няма регламентирана минимална работна заплата, средно претеглената средна месечна работна заплата е по-висока, а безработицата е по-ниска. Причината за това е, че в тези страни работната заплата се договаря (както и други важни параметри в индустриалните отношения) между социалните партньори – най-често на ниво отрасъл, бранш или икономическа дейност. По този начин работната заплата се определя много по-прецизно и много по-адекватно на икономическата реалност, като се отчитат както интересите на двете страни (работодатели и работници), но и спецификата на съответните отрасли, браншове и икономически дейности. Представители на тези страни – председателят на Шведската конфедерация на професионалните работници, както и министърът на труда на Дания, вече се обявиха категорично против предприемането на всякакви действия от страна на Европейската комисия, които да засягат определянето на минимални работни заплати.

Държавите, където няма нормативно закрепена минимална месечна работна заплата, са: Австрия, Кипър, Германия, Дания, Финландия, Ирландия, Италия, Малта, Швеция и Обединеното кралство. В тях, по данни от 2016 – 2017 г., средно претеглената средна месечна работна заплата е с 66 % по-висока, а безработицата е с 40 % по-ниска, отколкото в страните, където има регламентирана минимална месечна работна заплата. Средната работна заплата е реален икономически показател, която говори за състоянието на пазара на труда, а не абстракция и политически инструмент като нормативно определяната минимална работна заплата.

Твърдението, че в повечето държави в ЕС има регламентирана минимална месечна работна заплата е подвеждащо. Разликата по брой заети е едва 5,5 % - броят на заетите в страни, които нямат регламентирана задължителна МРЗ, е 119 млн. души, а в страните, където има – 125,5 млн. души.

На основа на горепосочените факти, АИКБ подчертава, че в страните, където има много добре функциониращи системи за колективно договаряне на ниво икономическа дейност и съответно на ниво отрасъл, бранш или сектор (в зависимост от това кой термин предпочитаме), това се отразява по най-благоприятен начин на развитието на икономиката, а от там и на нивото на безработицата и на средната работна заплата. Липсата на регламентирана МРЗ също е следствие на съществуването на много добре работеща система за колективно договаряне на ниво икономическа дейност и на отраслово ниво.

Асоциацията на индустриалния капитал в България категорично ще настоява в своята работа при формирането на позиция на наднационалната, представителна пред Европейската комисия работодателска организация, в която членува – CEEP, за остро противопоставяне срещу каквато и да е намеса на Европейската комисия в процеса на определяне на работните заплати в държавите от Европейския съюз. АИКБ ще застъпва тезата, че свободното колективно договаряне на минималната заплата на нива отрасъл и икономическа дейност е най-добрият механизъм за нейното справедливо определяне, като припомня постоянно многобройните злокачествени дефекти на нормативно закрепената минимална месечна работна заплата, които всяка година идентифицира, описва и довежда до знанието на правителството и Народното събрание.

АИКБ настоява добрите практики в политиката по доходите да бъдат защитени и запазени. Настоява тези практики да бъдат прилагани и доразвивани и в България, а не да бъдат унищожени в целия Европейски съюз.

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.3 от 6 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Ха ха ха
1 Отговор
Не се съмнявам!

Оценка:
-1 +64

zeus
2 Отговор
Ясно е, че робовладелците не искат да дават пари, а само да им се работи, ако може по 12 часа на ден, та и уикендите. Толкова са алчни, че не могат да схванат как след няколко години ще се наложи да си работят сами.

Коментиран от #6


Оценка:
-3 +135

Абе
3 Отговор
Като се заговори за заплати и тези веднага скачат. Назначените милионери от КРИБ , а те кога ще връщат парите , а?

Оценка:
-0 +100

СссереМ
4 Отговор
Мин заплата изобщо не трябва да има,нека всеки му се плаща според заслуженото(както е в доста европейски страни),не може един цял ден да се подпира и после да чака пари,или на заработка е другият вариант.

Коментиран от #58


Оценка:
-64 +11

360
5 Отговор
"БАТЕ" И ТЕЗИ ГЛУПАЦИ ТАКА И НЕ РАЗБРАХА ЧЕ НАЙ-ВАЖНОТО НЕЩО Е ДА ВДИГНАТ ПЕНСИИТЕ, ДОКАТО МЛАДИТЕ ХАРЧАТ НАЙ-МНОГО ЗА АВТО, ЕЛЕКТРОНИКА,ЦИГАРИ, АЛОКОХОЛ -ВСИЧКО ТОВА ЧУЖДО ПРОИЗВОДСТВО, ТО ПЕНСИОНЕРА ХАРЧИ ВСИЧКО ЗА ХРАНА, ЖИЛИЩЕ, ВОДА, ТОК, ДАНЪЦИ /ПАРИТЕ ОСТАВАТ У НАС/ ДАЖЕ ХРАНИ СИНОВЕ И ВНУЦИ

Коментиран от #65


Оценка:
-6 +62

СссереМ
6 Отговор

До коментар #2 от "zeus":


За образованите,кадърни и работливи хора има предостатъчно добре платена работа,неслучайно се връщат хора и от САЩ и от англия и от всякъде,само за мързеливите и некадърни бараби които все мрънкат нищо не се намира.

Коментиран от #7, #24, #32, #41, #43


Оценка:
-97 +13

zeus
7 Отговор

До коментар #6 от "СссереМ":


Хаха, хора се връщат от САЩ само в мокрите сънища на Баце :)

Коментиран от #14, #61


Оценка:
-2 +73

8
Този коментар е премахнат от модератор.
Комунистите са виновни
9 Отговор
Виновни са, че ги НЯМА!

Оценка:
-3 +29

Кога
10 Отговор
Върнете изнесените откраднати пари от нашите данъци долни отрепки! Какви бизнесмени сте вие?! Вие сте долни крадци! До един! За вас крадци един калашник!

Коментиран от #36


Оценка:
-2 +67

сега на мошеничеството му викат бизнес
11 Отговор
Бизнеса не иска ли едно Белене за изтрезняване?

Оценка:
-2 +59

Емил
12 Отговор
Това само показва, че нашите "работодатели" са здраво свързани с КГБ и Москва, а не с ЕС!

Коментиран от #19


Оценка:
-21 +21

Гост
13 Отговор
Собтвениците да запретват ръкави и да почват арабски език!

Оценка:
-0 +38

СссереМ
14 Отговор

До коментар #7 от "zeus":


Фирмата ми е в сферата на услугите и имам хора върнали се от англия, заплатите са започват от 1500 бруто, между другото имам и руснак някъде от московските предградия беше,той е с най малката заплата.

Коментиран от #18, #21, #25, #33, #39


Оценка:
-68 +2

Кой68
15 Отговор
Тъй наречени бг "бизнес" реве срещу тая мярка защото ще им секне шмекеруването.....

Оценка:
-0 +40

16
Този коментар е премахнат от модератор.
Другия с коня
17 Отговор
Договарянето е между тях и Социалните партньори,т.е.Профсъюзите.А Профсъюзите в България прибират по 25 милиона месечно от членуващите работници,за да не вдигнат Нито Една Стачка през 30те години Капитализъм в България.Наистина Социални Партньори в Бизнеса.....

Оценка:
-1 +43

ГОЛАТА ИСТИНА
18 Отговор

До коментар #14 от "СссереМ":


За 1500 лв. само аборигени братле...
За по-малко от 5 - 7 бона заплата, с болнични + платен отпуск + уикенди +служебен автомобил + телефон...
Дори няма да си направя труда да стана сутрин от кревата

Оценка:
-7 +43

19
Този коментар е премахнат от модератор.
До 4
20 Отговор
Ми то ако е така ти тре да плащаш за да пишеш тук

Оценка:
-2 +8

21
Този коментар е премахнат от модератор.
пустиняк
22 Отговор
На българския недоклатен използвачески $бизнес$ най-му е сладко,кога блажи от еврофондове!Но стане ли въпрос за заплати на тези дето им работят-подскачат,сякаш некой им е бръкнал` у онова най-интимно место!

Оценка:
-0 +42

нцьбнд
23 Отговор
В Бг няма добре установени практики на социален диалог. По- точно няма диалог. Има олигарси, които са в сговор с властта, и заедно водят политика на ниски доходи. Синдикатите "пеят в хора" с тях.
Както олигарсите участват в "усвояването" на еврофондовете и евросубсидиите, така ще участват и в разговорите за МРЗ.

Оценка:
-1 +41

Centurion
24 Отговор

До коментар #6 от "СссереМ":


Носталгията гони нашите емигранти и те се връщат от всички краища на света,за да разберат, че не са сгрешили ,че са заминали!!!

Оценка:
-2 +52

🗽🗽🗽
25 Отговор

До коментар #14 от "СссереМ":


Да не работиш на магистралата щом си в сферата на услугите?

Оценка:
-2 +33

26
Този коментар е премахнат от модератор.
Мордор
27 Отговор
За Шенген се натискаме, а за минимална заплата йок!

Оценка:
-0 +40

Иван
28 Отговор
Е как може...гръцкиот бизнес хем за него,хем за народа да краде???(Доколкото знам пенсийте почват от 700 Е)
Е там да иде криб...

Оценка:
-0 +41

Гост
29 Отговор
Спешно трябва национализация. Стига потъваха пари в 1 джоб. Пропастта между бедни и богати е бездна

Оценка:
-1 +43

30
Този коментар е премахнат от модератор.
Масово изтребление
31 Отговор
За пазаритиращите псевдо Бг бизнесмени!!! Докога тази утайка ще е каймак??? Някви неграмотни и примитивни индивиди завзели бизнеси, които нито могат да управляват, нито могат да развиват, но с огромни претенции. Ако правителството клекне пред тези нищожества, тогава трябва да има бунт срещу управляващите!!!

Оценка:
-4 +37

32
Този коментар е премахнат от модератор.
33
Този коментар е премахнат от модератор.
Шаран БГ
34 Отговор
Нашите "мили бизнесмени" / да ме прощават/ но вероятно са безкрайно тъпи и оиграничени . Пиша вероятно, защото един поне собственик на част от всенароднотно богатство, не спомена нито един път, по никакъв повод понятието " възпроизвеждане на работната сила" и да каже две свестни думи и разсъждения по този повод. Прогонването на работоспособното население от страната е тяхна заслуга !! Колко от завърналите се " кадърни, образовани и работливи" хора в страната са се захванали да произвеждат по някакъв начин материални блага ?? Ще минат още тридесет години и новите капиталисти ще изричат в очите на сиромасите -" Бедни сте , защото Ви мързи и не работпите ! Работетге , за да имате ! " А те се изпопотиха и изпотрепаха от работа, от труд, за да имат. Понятието "екзистенц-минимум" навярно им е известно като чуждица от съответния речник и нищо по-вече. Хубаво-, г-да капиталисти, не искате акъл - искате пари. Разбирам, че колкото и да са парите - все ще Ви са малко.Ама понапънете се малко и почнете да мислите !!!

Оценка:
-2 +30

35
Този коментар е премахнат от модератор.
слаботоков
36 Отговор

До коментар #10 от "Кога":


Евала за написаното! Имаш плюсче от мен!

Оценка:
-0 +4

слаботоков
37 Отговор
"Бизнеса" иска да им работим без пари! Ама не става!

Оценка:
-2 +22

Гост
38 Отговор
Трябва ни Резерват за генетичното начало на Европа!!! България трябва да стане резерват за генетичните българи, защото скоро ще изчезнем в колониален геноцид .

Оценка:
-1 +14

Бачо Киро
39 Отговор

До коментар #14 от "СссереМ":


Така като те чета хем се опитваш да кажеш, че фирмата ти е силна, хем да пробуташ 1500лв бруто за добра начална заплата, предполагам в София на това отгоре. Смешен си ако за такива пари се опитваш да ни обясниш как плащаш добре на специалисти... Читав специалист под 3-4 бона плюс екстри въобще не виждам как ще стане. И ти като тея "бизнесмени" търсиш балъци...

Оценка:
-2 +22

Ето тия съсипаха държавата
40 Отговор
И продължават да я превръщат в кочина

Оценка:
-0 +15

Недей да говориш с гъза си
41 Отговор

До коментар #6 от "СссереМ":


Измекяр никой не се е върнал от САЩ и UK или Германия и тн. Защото там изкарват толкова пари че могат да живеят нормално и да помагат на близките си. Тия измислици като ги пишеш мислиш и сам не си вярваш. Трол.

Оценка:
-1 +21

1500 лв в Бгто няма никъде
42 Отговор
Като заплата дори и в София е възможно е някой голям компютърджия да ги взима ИТ специалисти разни или шефове на разни неща но обикновения човек го гърбат яко и му фърлят некви стотинки да си трае.

Оценка:
-3 +16

43
Този коментар е премахнат от модератор.
Ха ха
44 Отговор
Европейски стандарт, но комунистически доходи !? Ае аман, после защо всички са в чужбина

Оценка:
-0 +16

Тошко
45 Отговор
Има такива заплати в строителният сектор багеристи фадромисти шофьори и. Т. Н.

Коментиран от #48


Оценка:
-0 +6

46
Този коментар е премахнат от модератор.
Никой
47 Отговор
Ае да го д..ат всички дето не искат да дават пари,да ви работят ман...ли за 300 лева измикя...и.Няма да ви работя за слава щото искате да печелите повече или давате пари чиста заплата на 1000 лева или ме работим.По добре да ида в склад в германия да работя отколкото тук да ми взимат душата,накрая да ми дават минимална и оня да се туоа в гърдите едва ли не че раздава милиони аиии яж пари,дишайте пари и апартаменти....

Оценка:
-0 +8

Не съм сигурен в това
48 Отговор

До коментар #45 от "Тошко":


Но дори да е така първо за да станеш багерист или тираджия трябва да вкараш 2-3000 лв за курсове и обучения

Оценка:
-2 +4

гост
49 Отговор
Мизерни бизнесмени, с мизерни душички, в мизерна държава с мизерни заплати...с две думи-в държава на мизерници не се връщам...направих веднаж тази грешка и втори път няма да има..

Оценка:
-0 +10

К*р по народния стандарт
50 Отговор
За вас бизнес измекяри

Оценка:
-0 +7

Работник
51 Отговор
Бизнеса иска да се изнася стоката на Европейският цени а да плаща талибански мизерни заплати

Оценка:
-1 +13

аха
52 Отговор
И от къде да дойдат тия пари в бизнеса за изравняване на заплатата ? Само един начин има , да доплащат от държавни субсидии. В противен случай малък и среден бизнес в България няма да има. И тогава се връщаме 30 години назад и влиза максимата "Т е си мислят , че ни плащат , ние си мислим че пари взимаме ! "

Оценка:
-5 +3

Работник
53 Отговор
Отделно отделно тия бизнесмени До вчера бяха с анцузи и целия им речник се състои от пет думи повечето от които е мучене

Оценка:
-0 +7

4567890
54 Отговор
когато е.к. са меси в полза на бизнеса-ставки акцизи дедесе медесе не са против.а сега що са?кат сте против- ал палто и гит. кеф ти америка кеф ти азия. свят голям.ма там режат ръце и глави.

Оценка:
-1 +2

Митев
55 Отговор
Крайно време е така самоопределилите се като работодатели да се научат да плащат,а тия които не могат да фалират и спрат да ни за заблуждават,че в България имаме пазарна икономика, просто и ясно всичко друго е лъжа.....

Оценка:
-1 +7

Шофер
56 Отговор
В България тоя е наш човек ама от нищо неразбира къф да го направим -:ами началник тои за друго нестава

Оценка:
-0 +7

Тошо
57 Отговор
Е то и в България има колективен трудов договор само , че между работодателите.

Оценка:
-0 +6

58
Този коментар е премахнат от модератор.
Мамкави
59 Отговор
Бизнеса да си изнесе бизнеса си в Африка ще внасеме чуждия бизнес ха ха ха

Оценка:
-0 +3

Мамкави
60 Отговор
Бизнеса да си изнесе бизнеса си в Африка ще внасеме чуждия бизнес ха ха ха

Оценка:
-0 +2

Гост
61 Отговор

До коментар #7 от "zeus":


Очевидно не си стъпвал в САЩ. Познавам две семейства, едното с две деца които въпреки приличния стандарт на живот - къща, коли, ипотека и т.н. в един момент са си вдигнали чуковете и са дошли в БГ. И двата случая са няколко години преди кризата от 2008-ма. Познавам българка която си смени работата с по-ниско платена за да може да си взема 2 седмици отпуск наведнъж и да си идва веднъж годишно до България. Предишния работодател / гигант в ИТ сферата / оценявал служителите взели си две седмици отпуск като "неблагонадежни" и за тях повишенията ставали невъзможни.

Коментиран от #63


Оценка:
-2 +0

Да бе да
62 Отговор
Български бизнесмен - офиса е в огромна къща. 1-ви етаж - кухня, секретарка, зала за папагали / не се шегувам /. Втори етаж - огромен офис на шефа с бронирана врата с 2 камери - вътре плазми, баня с джакузи и т.н. 3-ти етаж / тавански с капандури - 16 човека служители. Сутерен - 10 човека служители. Половината служители от офиса по документи постоянно пътуват със служебни БМВ Х5, 5-та серия, 7-ма серия. Не по документи - идват на работа с личните си коли. Ей това са нашите мили бизнесмени

Оценка:
-0 +3

нжфдпй
63 Отговор

До коментар #61 от "Гост":


Глупости! Близки са в САЩ от над 20 год. Всяко лято си идват за 30-40 дни. Никога работодател не им забранил отпуск.

Оценка:
-0 +1

64
Този коментар е премахнат от модератор.
Да бе пенсиите ша си фьрлят парите
65 Отговор

До коментар #5 от "360":


В била или лидл и ква файда..???? Убиха дребните капанчета а тия германци си изнасят печалбата навьн и на дьмпинга викат реклама......

Оценка:
-0 +1

каменоделец
66 Отговор
от бизнеса искат да им плащаш че им хабиш нервите и времето ако може. бизнеса ако можеха щеха да си направят робовладелски съюз и да си купуват робите не че сега не го правят де. ако не знаете - в африка азия и по латинскаамерика има истински роби сега в този момент !!!

Оценка:
-0 +2

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Корнелия Нинова
Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира миналото на премиера Бойко Борисов.
Когато Борисов говори за БКП да си вади партийната книжка"

Още бисери