Last news in Fakti

24 Януари, 2020 20:07 4 356 29

Турските чушки и домати са пълни с пестициди

  • турция-
  • домати-
  • краставици-
  • пестициди-
  • продукция

Между 56 и 139 пестициди са били открити в турски домати, чушки и краставици, анализирани от Грийнпийс

Турските чушки и домати са пълни с пестициди - 1
Снимка: Shutterstock

Доматите, краставиците и чушките в Турция все по-често се оказват замърсени със забранени и донякъде много вредни за здравето отровни вещества. Това сочат данните от последното изследване на Грийнпийс за страните от средиземноморския регион, озаглавено "Пестицидите: опасността на трапезата ни".

Турският експерт по храненето Бюлент Шък е един от съавторите на проучването, проведено през месеците август, октомври и ноември. За него са били изследвани 30 сорта домати, зелени чушки и краставици, по десет броя от супермаркет и по десет от пазара. Учените са анализирали зеленчуците за използвани пестициди и за тяхното отражение върху потребителите и природата.

Изследванията са показали, че при доматите, чушките и краставиците, анализирани през август, са открити общо 56 пестициди. А при произведените извън сезона зеленчуци показателите са още по-високи: през октомври - 96, през ноември - 139 пестициди.

Опасно за живота

От проучването на Грийнпийс става ясно, че 15,6 процента от анализираните продукти са съдържали забранени пестициди, в това число и карбендазим. В държавите от ЕС употребата му в селското стопанство е забранена от 2015 година. А от 2018 карбендазимът е забранен и в Турция. Доказано е, че може да доведе до безплодие и да увреди нервната и хормоналната система. Освен това може да ускори появата на чернодробни тумори и да се отрази токсично на нероденото дете в майчината утроба.

Турското министерство на земеделието до момента не се е произнесло по доклада на Грийнпийс. Но е възможно проблемът да засяга не само Турция. "Не знаем дали замърсените зеленчуци от реколтата, която анализирахме, са били изнасяни в други държави", обяснява Бюлент Шък. "Засегнатите страни сами биха могли да установят това, проучвайки съответните продукти." Турция изнася 10 процента от производството си на плодове и зеленчуци, 90 на сто се продават на вътрешния пазар, посочва Шък.

По данни на Асоциацията на износителите от средиземноморския регион, през 2019 година Турция е изнесла 532 200 тона домати, 112 600 тона чушки и 55 100 тона краставици. Общо са изнесени над 4 милиона тона плодове и зеленчуци.

Изследователите са установили, че при 42 процента от проверените продукти токсичният ефект от използваните пестициди въздейства дълго време и се пренася в почвата и въздуха. Поради това най-голям е рискът за здравето на селските стопани и работниците на полето, подчертава Бюлент Шък.

Селските стопани, които обработват плодовете и зеленчуците с пестициди, ежедневно влизат в досег с отровни вещества. При жените това може да доведе до рак на гърдата и на яйчниците или пък да се отрази негативно на развитието на ембриона в майчината утроба. При мъжете отровните вещества могат да причинят рак на простатата и да доведат до безплодие, обясняват експертите.

Двойно повече пестициди, отколкото в Нидерландия

Според доклада на Грийнпийс, от 1979 до 2018 година употребата на пестициди в Турция е нараснала цели седем пъти. Днес се използват общо 59 000 тона. Докато в Европа най-много пестициди се използват в Нидерландия - 13 килограма на хектар, в турския град Анталия този показател е 26 килограма на хектар - тоест, двойно повече.

В Европа като пестициди се използват близо 1000 различни вещества. През 2016 година Грийнпийс разпространи "Черен списък на най-опасните пестициди в Европа", където се казва, че вредни са и препарати, които дотогава са били смятани за безобидни. Заради проучването са били изследвани 520 позволени пестициди и тяхното отражение върху здравето и природата. 209 от анализираните пестициди са били добавени към черния списък.

Докладът за Турция е бил сравнен с "Черния списък на най-опасните пестициди в Европа", в резултат от което е било установено, че при 90% от анализираните домати, при 67% от краставиците и при 73% от чушките е бил открит поне един от включените в списъка опасни пестициди. Тъй като обаче това не влиза в противоречие с директивите на ЕС, тези продукти безпроблемно могат да бъдат продавани в Европа.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ердо

    12 15 Отговор
    Ами яжте ми тогава ... Дойче зеле
  • 2 DWTV

    26 4 Отговор
    И гръцките "био" доматита са с пестициди! :\
  • 3 Ивайло

    28 1 Отговор
    Нищо ново под слънцето......
  • 4 Рошко

    28 8 Отговор
    Като влезете в Турция и въздуха е отровен
  • 5 Георги

    27 3 Отговор
    Този на снимката е наш Хасан на работа в Анадола.

    Коментиран от #15

  • 6 Пръци

    8 4 Отговор
    Да уееееер и ко праим са?Сега ли разбрахте?Хохохохохо.Смешни ставате....
  • 7 Пръци

    4 2 Отговор
    Да уееееер и ко праим са?Сега ли разбрахте?Хохохохохо.Смешни ставате....
  • 8 Затрилници

    38 2 Отговор
    За съжаление в последните 30 години всички управляващи ( без изключение) унищожиха целенасочено родното растениевъдство и животновъдство, та така от страна производител и износител на най–качествени продукти стигнахме да ядем боклуците на целия свят.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Статия за малоумни

    9 8 Отговор
    Преди само 7-8 часа Ердоган изтегли едно хубаво майна на Меркел и DW няма що и измисли отмъщение .Всички плодове и зеленчуци при влизане на дадена държава се анализирват чак тогава ги вкарват за продажба .

    Коментиран от #16

  • 11 Лошото е че турците

    18 2 Отговор
    само такива продукти са произвеждали винаги, просто сега се заинтересувахте!
  • 12 гост

    11 3 Отговор
    В турция контрола върху качеството на храните е много слаб и особено когато е за износ за държави като нашата, където знаят че управляващите са затънали в корупционни схеми.
  • 13 Това са НОВИНИ

    3 2 Отговор
    за МЗХ. Там всички са спокойни. Вносът от Турция не може да се спре при никакви показатели за отрови в зеленчука.
  • 14 оня с коня

    9 10 Отговор
    Русия е ОСНОВЕН ВНОСИТЕЛ на Турски Зеленчуци,а на Руснака НЕ МУ ПУКА нито какво пие,нито какво яде - стига да е евтино.

    Коментиран от #20, #21

  • 15 Хасан

    5 4 Отговор

    До коментар #5 от "Георги":

    Това е раята, Хасан е под сянка с жена му 😂
  • 16 Браво комши

    9 1 Отговор

    До коментар #10 от "Статия за малоумни":

    Меркел е на посещение в Турция за Либия имаше разногласие Ердоган и каза вашият човек Хафтар не подписа спорозумението на мира за Либия , Меркел каза че Хавтар е дал дума за премирие и това е достатъчн за нас, Ердо каза че Хафтар и днес продължава да бомбардира столицата Триполи .Ердоган и каза че целта на цялата тая мирна конференция е била турската армия да не помага на признатият от
    ООН президент Сарач . После по най културен начи и изтегли една хубава майна на Меркел .
  • 17 Доколкото знам

    16 6 Отговор
    в турция използват отдавна забранения DDT наред с всички други забранени в нормалния свят пестицидии. У нас се внасят именно най-замърсените партиди турски домати и зеленчуци, защото сме мутренска държава и нарочно няма никакъв контрол. Печалбите за мутрите са огромни. Турски и китайски плодове и зеленчуци не купувам.
  • 18 така така

    21 6 Отговор
    не яжте турски боклуци!! Турско ли е – не купувайте!
  • 19 007 👉🤯👈

    4 1 Отговор
    България e за Гинес=загинала 😢
  • 20 Да де,ама....

    1 3 Отговор

    До коментар #14 от "оня с коня":

    ....това какво общо има със статията???Или може нас да ни тровят, ама важното е вутя да е зле?
  • 21 Винету Борисов

    5 2 Отговор

    До коментар #14 от "оня с коня":

    Магаре, за БГ-то ли говориш? Щото само господ знае колко отровен зарзават, яйца със салмонела и месо, замразено през 19 век сме изяли.
  • 22 БСБ

    8 4 Отговор
    Българската продукция е също пълна с пестициди.
  • 23 Ъхъм

    1 0 Отговор
    Това го написах в коментар още преди седмица , блъскат ги с химии, които се отразяват на потентността, пълен боклук

    Коментиран от #28

  • 24 Рашка

    2 0 Отговор
    Това е абсолютно вярно, но народа купува и хапва, че иска свежи салати..уж..!
  • 25 Мохамед чист ариец

    5 0 Отговор
    Да не би турците да са ги измислили тези пестициди ихербициди,виновни са агенциите които трябва да отговарят за определени стандарти.Тук в България всеки може да бъде купен,атози всеки е част от българския народ.Смятай що за народ сме.Малко от малко могат да се оправят нещата,ако повечето от нас не чакат "нашитете"да дойдат на власт за да си оправим живота и плюят управляващите с единствена надежда даги заместят.
  • 26 Точен

    4 0 Отговор
    Нали искахте чушки и домати по цяла година? Ми, имате ги! Искахте банани- и банани имате.
    Не мога да разбера какво ревете изобщо?
    Аз, лятото на село си гледам и чушки и домати. После консервирам и си ям зимата.
    Като ви мързи да си идете на село и да и приготвите храна, ми то си е ваше право!
  • 27 да да българин

    3 0 Отговор
    Тъй като обаче това не влиза в противоречие с директивите на Е.С. Гледай ти значи тровенето на населението се разрешава. Егати и директивите им. Бягайте краченца да бягаме.
  • 28 Шамара

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Ъхъм":

    Ами то сигурно затова кафявите се множат като хлебарки на тях им се отразява добре.
  • 29 Osman

    0 0 Отговор
    Яааа..ми тоа на снимката...ми това нашто Хасан брЯ.....Хасанее, я кажи на къв надник си, че да одим и ние да берем зейе бе...