Last news in Fakti

4 Февруари, 2020 23:26 2 612 15

Приходите от ДДС с 42% ръст за тримесечие

  • приходи-
  • ддс-
  • ръст

Събраха близо 200 млн. лв. повече от акциз върху цигарите

Приходите от ДДС с 42% ръст за тримесечие - 1
Снимка: БГНЕС

Приходите в държавната хазна от ДДС от сделки във вътрешността на страната нараснаха с 42% през последното тримесечие на миналата година благодарение на новите изисквания за касовите апарати. От октомври до декември приходите от ДДС от сделки в страната са 1,594 млрд. лв., при 1,116 млрд. лв. година по-рано, става ясно от данни на Министерството на финансите (МФ).

Първоначално крайният срок за изпълнение на изискването софтуерът за управление на продажбите да бъде вързан с касовите апарати в един търговски обект беше до 30 септември миналата година. Този срок беше удължен до 31 януари, а сега вече отново е удължен до края на месец юли 2020 г., припомня в. „Труд“. Много търговци обаче бяха изпълнили новите изисквания още в срока до 30 септември миналата година и ограничиха схемите за укриване на ДДС, което веднага доведе до ръст на приходите в хазната.

В резултат общият размер на приходите от ДДС от сделки във вътрешността на страната през цялата 2019 г. нараства с рекордните 21,8% и достигат 6,82 млрд. лв., показват данните на МФ. Приходите от ДДС от внос обаче намаляват с 4,5% през миналата година и са 4,26 млрд. лв. Като причината за това е свиването на вноса от страните извън ЕС.

Излизането на част от сивата икономика на светло се потвърждава и от данните за приходите от акциз върху цигарите. За година от налога в държавната хазна са събрани 2,73 млрд. лв., което е ръст със 7,8%, или с близо 200 млн. лв. Според последното изследване за контрабандата на цигари на база изхвърлените кутии в кофите за боклук, нелегалният пазар в страната е свит до рекордно ниските 3,3%.

Приходите от корпоративни данъци и от налога върху доходите на хората нараснаха с над 9% през миналата година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русенец

    15 4 Отговор
    И как така ? Потреблението ли е скочило или промишлеността се е разработила?
  • 2 Фактъ

    19 4 Отговор
    Фалшива новина.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 русенец

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ахаааа":

    Много актуално хайку.:)

    Коментиран от #5, #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Да ти еба майката тогава

    1 5 Отговор

    До коментар #4 от "русенец":

    Пумяр ега изсъхнете до 9то коляно боклук
  • 8 Плащам данъци ама защо

    11 3 Отговор
    Е ама разбира се че трябва да има четка, Радев ви нареди яко днес - естествено ще стъкмим нещо позитивно. С наредба 18 ще съсипете малкия и среден бизнес, колкото до повечето събрани данъци - сигурен съм, че е счетоводен трик. Нека видим на годишна база дали ще са 40 % повече

    Коментиран от #9

  • 9 Бате Бойко

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Плащам данъци ама защо":

    колкото повече-толкова повече....ще откраднем
  • 10 Xxxl

    10 1 Отговор
    Нали трябва да се плащат самолети !Нищо че в България заплата е най-ниска от Европейския съюз !
  • 11 Рошко

    1 0 Отговор
    Тиквата и гроб да не се ослушват ами да вземат да дигат пак данъците, и да ни о яснят преди това за какво се използват тези пари
  • 12 Ясно

    0 0 Отговор
    Ще вдигат драстично пенсиите
  • 13 Save

    2 2 Отговор
    Какъв ръст като 90% процента от работещите в България работят в сивата икономика. Как се казва това да те осигуряват на минимума а другото го взимаш под масата във вид на бонуси. После защо като се пенсионират няма пенсии. Защото има една МАФИЯ ОТ РАБОТОДАТЕЛИ, която плаща и на СИНДИКАТИ и политици това да не се променя. Защо главния прокурор не се заеме с тези" РАБОТОДАТЕЛИ" а се занимава с президента.
  • 14 VVV

    2 1 Отговор
    То проблема с ДДС то е от януари 2020 години . Много лесно ги оставяте да ви лъжат . Нали в края на годината има празници .Това което крият е че през януари няма приходи от ддс а има големи взети заеми за ф16 Затова вкарват България дългова спирала .Искайте данните за януари .
  • 15 Любопитен

    0 0 Отговор
    Кога ДДС за храните ще стане 5% ? Нали все се сравняваме с румънците. Ама така е : Бат Бойко трябва да пълни гуша.............