Last news in Fakti

4 Февруари, 2020 20:37 3 482 13

Милиони инвестиции по Черноморските ни летища

  • летище-
  • бургас-
  • варна-
  • инвестиции-
  • отчет

Спад в пътникопотокът е отчетен за 2019 г. и на двата аеропорта

Милиони инвестиции по Черноморските ни летища - 1
Снимка: М. Богданова ©

Близо 5 милиона пътници са преминали през двете български морски летища – Варна и Бургас, през 2019 г. „След една толкова интересна и предизвикателна за бранша година, стремежът ни е през 2020 г. отново да възвърнем положителните нива на растеж на пътникопотока. Непрестанно работим с цел популяризиране на летищата Бургас и Варна и цялото българско Черноморие като атрактивна туристическа дестинация, която има много да предложи дори на най-взискателния пътник.“ каза Улрих Хеппе, главен изпълнителен директор на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД. Дружеството вече 13 години концесионира двете летища и за този период е инвестирало 395 млн. лв. в инфраструктурни и технологични подобрения на летищата във Варна и Бургас. През 2019г., вложените средства за инвестиционни проекти на двете летища възлизат над 8.6 млн. лв.

На летището в южния град е започната поетапна реконструкция на перона за въздухоплавателни средства, като работите ще бъдат изпълнени за период от четири поредни години през неактивния сезон. Освен реконструкцията и рехабилитацията на настилки се предвижда и пълна подмяна на перонното осветление. Инвестицията по проекта се предвижда да надхвърли 14 млн. лв. През 2019-а беше завършено разширение на паркинг зоната за автомобили с около 100 места.

На летище Варна бе даден старт на фаза проектиране на рехабилитацията и разширението на пътека за рулиране „Еко“ с дължина 1220 метра. Инвестиционния проект е с очаквана стойност около 4 млн. лв. Извършват се подобрения в сградата на хангара - конструкция и противопожарни мерки, като цялостната стойност на рехабилитацията на хангара надхвърля 1,7 млн. лв. Проектът е планиран да приключи през септември 2020.

Тази година предстои започването на строителните дейности по разширение и рехабилитация на перона за въздухоплавателни средства вкл. изграждането ново перонно осветление и проектирането на нова сграда за служба „Пожарна безопасност“.

Над 12 милиона лева са планираните от „Фрапорт Туин Стар” инвестиции в двете черноморски летища за текущата година.

Летище Бургас

През 2019 г. от летището са изпълнени полетни програми на 72 авиокомпании до 132 дестинации в 37 страни. Летището е обслужило над 2.85 милиона пътници, което бележи спад от 12% спрямо рекордната 2018 г. Петте страни от които летище Бургас посрещна най-много пътници са Великобритания (564 000), с 10% ръст спрямо предходната година, което се равнява на 20% от общия брой пътници преминали през летището, Русия (507 000), Полша (399 000), Германия (297 000) и Чехия (266 000). За заминаващите от Бургас, водещи дестинации бяха Москва, Лондон, Прага, Тел Авив и Катовице. Предложението от зимни дестинации на летище Бургас включва дестинациите Лондон – Лутън и Москва-Домодедово. Девет нови авиокомпании изпълняваха полети от и до летище Бургас и 3 нови маршрута бяха добавени към летищното портфолио.

Нови маршрути се очакват и през 2020 г. с новата директна линия Бургас – Виена, която авиокомпания Lauda ще стартира два пъти седмично на 31 март. Към момента са заявени полети и до шест нови дестинации – трите града Лвов, Харков и Виница в Украйна, Ростов в Русия и Шчечин и Люблин в Полша ще стартират през 2020, както и 3 нови авиокомпании ще започнат да оперират за първи път на летището.

Летище Варна

През 2019 г. от него са изпълнени полетни програми на 66 авиокомпании до 117 дестинации в 45 страни. Обслужени бяха над 2 милиона пътници, което бележи спад от 8,6% спрямо 2018 г. Най-много пътници са пристигнали от топ шестте страни: Германия (535 000), което се равнява на 26% от общия дял пътници преминали през летището, България (260 000), Великобритания (191 000), Полша (171 000), Русия (165 000) и Австрия (124 000). За излитащите от Варна, водещи дестинации бяха София, Москва, Лондон, Виена и Тел Авив. Отчита се ръст на пътници от Великобритания с 26% и Австрия с 15%. Най-натоварения ден през годината бе 30 юли с общо 15 960 обслужени пътника.

През зима 2019/2020 се увеличи свързаността на летище Варна, от 6 маршрута през 2015 г. на 16 маршрута през 2019 г., с цели 5 нови зимни дестинации, а именно: Ливърпул, Берлин-Шонефелд, Кьолн, Хамбург и Париж.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Анонимен

    19 6 Отговор
    Никой не иска да ви гледа хотелите и заведенията по плажа и почти във водата. Природа не е останала никаква, качеството на храната е гадно, а цените са по високи и от Португалия.

    Коментиран от #11

  • 3 Рошко

    14 8 Отговор
    Бетонирайте от до лаймоморието, то в абсурдистан хора ме останаха, те на туристи се надяват, яжте бетон мутренски политици
  • 4 виж тука

    6 5 Отговор
    Броят на туристите надхвърли 41 милиона
    общо 41,6 милиона посетители през първите девет месеца на годината Турция бе домакин, спечелил 26,63 милиарда долара приходи от туризъм. Русия, Германия и Великобритания, страни изпращат най-много посетители в Турция беше
  • 5 морския

    2 8 Отговор
    така ще е като си имаме олигофери симеонов я сравнете всяка година преди тоя сопол да затрие туризма в слънчев бряг (слънчев бряг не е цялото ни черноморие не го забравяйте)

    Коментиран от #12

  • 6 ТСТ

    2 7 Отговор
    На кой му пука за тия боклуци покрай Гьолището, на края на Европа?!
  • 7 ЕУвлоги Вазелинч*в

    10 2 Отговор
    А на Старо Г@зорското кога? Никога...само лъжат и мажат от 20 години, въпреки че за летището на Русе, който е 5тият по-големина град има раздвижване, ние като 6ти...тц
  • 8 Eee

    1 2 Отговор
    Самолетните биле по/скъпи тая години и това води по-малко туристи.
  • 9 Евлоги разведения

    8 1 Отговор
    Аз съм Евлоги Динчев, по прякор Вазелинчев, жена ми от 3-4 години ми поставяше ултиматоми и най-накрая се разведе с мен. Причината ли, ами по цял ден вися във форумите и псувам Русе, като възхвалявам Старата ми Г@зора. Вижте в гугъл за мен Евлоги Валентинов Динчев
  • 10 Бай Хой

    3 1 Отговор
    Туризма ни замина на кино ,след като овцата Ангелова стана министър на туризма. 2019г туристи в Царево нямаше до 10 юли?След това плажа се пълнеше събота и неделя .От понеделник до петък пустош.Август и 5 дни от септември.И това ако е развит туризъм.Бойко и поваля парче от баницата подари на Турция,барабар с газовия хъб.
  • 11 Бойко Борисов

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Анонимен":

    Като не ти изнася ей къде е Португалия. Тук задръстване от автобуси има, постоянно се връщат българите, защото огромен икономически растеж, рекордно ниска безработица и чуждестранни инвестиции. За здравеопазване съм дал 5 пъти повечеспрямо тройна коалиция

    Коментиран от #13

  • 12 Купонджия

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "морския":

    Така е, Симеон ОФФ уби купона на слънчака, а това бе трейд марк на България. Никъде в Европа няма евтини к*ви и алкохол, като при нас. И беше кеф...сеща ще търсите туристите
  • 13 Odb

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "Бойко Борисов":

    Умри