Last news in Fakti

5 Февруари, 2020 23:31 8 242 41

Ужас! Баничката поскъпна

  • баница-
  • поскъпване-
  • боза

Увеличението е между 10 и 20 стотинки

Ужас! Баничката поскъпна - 1
Снимка: БГНЕС

Един от най-обичаните български продукти се продава по-скъпо от няколко седмици, показва проверка на "България Днес" в няколко областни града.

Баничката поскъпна!

Най-сериозно е увеличението на тестеното изделие в София, където цената му достига да впечатляващите 1,90-2 лева. В подлези и на пазари баничката може да се намери и за 1,30 лева, но психологическата граница от левче вече е прескочена и според производители няма връщане назад. В Русе потребители също алармират за увеличение, като цената е скочила с 10 стотинки - от 1,20 на 1,30 лева.

Справка на вестника показва, че преди 15 години обичаната баничка се е продавала за 50 стотинки бройката, но заради инфлацията и оскъпяването на съставящите я продукти стойността се е увеличили 3-4 пъти. Търговци обясняват, че последното поскъпване е заради увеличените цени на брашното и олиото, както и на по-високите нива на осигуровки, след като от Нова година минималната заплата достигна 610 лева.

Предприемчиви бизнесмени веднага усещат ситуацията и започват продажба на банички, които продават чрез сайтовете за колективно пазаруване. Плато с 24 минибанички (малко над половин килограм) се продава за 5,90 лева, докато 72 броя (1680 грама) се търгуват за близо 18 лева.

Още преди две години баничката поскъпна и във Варна - с 10 стотинки нагоре и средно се подава за 1,50 лева. От Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите обясниха, че основната причина за по-високите цени е завишената стойност на труда и по-високите цени на брашната. "Доходите също са ниски и трябва да бъдат коригирани в посока нагоре. Никъде в ЕС няма хляб и закуска под 1 евро", заявиха браншовиците.

И бозата гони високи цени

Другата лоша новина е, че баничките със сирене не са със сирене, а с имитиращ палмов продукт, алармираха от асоциация "Активни потребители". През септември и началото на октомври 2019 г. нейни експерти анализирали 15 банички, купени на принципа "таен клиент" от произволни търговски обекти, и в нито една не открили сирене. Резултатите сочат, че в 1 нямало никакъв пълнеж, в 3 установили извара, в 7 сиренето било заместено изцяло с палмов продукт, а в 4 частично.

"Една боза от 6 стотинки" вече е мит

Помните ли култовата реплика "Една боза от 6 стотинки"? Във филма "Момчето си отива" Филип Трифонов се обръща съм Невена Коканова, която работи в сладкарница "Тинтяна", а той е влюбен в нея.

Не само момчето си отиде, но и старата цена на бозата. В момента един литър се продава за около два лева, а т.нар. био варианти надминават 3 лева.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПВМ

    108 0 Отговор
    Няма баница без палмова мазнина и фалшиво сирене, да си ги ядат...
  • 2 Гошо

    87 12 Отговор
    Гласувайте пак за ГРОБ и ще стане и 5лв,а заплатите ще мръднат с 10%.Халал да ви е мутрата от Банкя.

    Коментиран от #17, #19

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Все тая

    59 3 Отговор
    Аз и без това не можех да си позволя този лукс сутрешно време да си купя баница и боза
  • 5 Гост

    63 6 Отговор
    Герп посегна и на баничката....
  • 6 El Torro

    74 2 Отговор
    "Никъде в ЕС няма хляб и закуска под 1 евро", заявиха браншовиците". Напротив, има, навсякъде в супермаркетите и малките пекарници из Европа, можеш да си купиш кроасани с различен пълнеж под едно евро. И друг вид закуски.

    Коментиран от #11, #21

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Гост

    61 2 Отговор
    “... Никъде в ЕС няма хляб и закуска под 1 евро", ...” глупак! Тоя явно не си е показвал носа от баничарницата си.
  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    40 3 Отговор
    в баничките сирене няма а палмово масло а сирене под 8 лева не е сирене а гмо

    Коментиран от #41

  • 10 Йосарян

    13 0 Отговор
    Важното е че тасладжата си върви с пешкир, и е аферим Шокар!
  • 11 Пираня

    50 2 Отговор

    До коментар #6 от "El Torro":

    Има и хляб под 1 евро , масовият хляб е 50 цента......, тези измислени браншовици кожодери сравняват цените с Европа, всички знаем, че в Европа е по евтино. Защо не сравняват часовото заплащане, че никъде в Европа няма под 10 евро на час и по ниска цена на хляб, брашно, прясно мляко, яйца, олио, заленчуци, месо..................

    Коментиран от #24, #27, #34

  • 12 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    30 3 Отговор
    народа ни яде гмо защото нямат пари хората а олигарсите ядът хубаво ядене БОЙКО КАЗАЛ ЩОТО ЯЛ ФИЛИЯ С МАС МНОГО ХОРА ЛЯГАТ ГЛАДНИ

    Коментиран от #37

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 мани мани

    23 1 Отговор
    лошото е, че все се казва паразитната фраза: "ам ако искаш!" ...
    демек ако искаш купувай ва, т'ва е цената! - хм! ами няма да я купувам, чао!
    аман от алчняци! разбирам, че цената на ток, вода, суровини се покачва постоянно, че работниците искат все по-висока заплата, а тя идва от увеличаването на цената на произвеждания продукт, а не директно от джоба на работодателя... а бе в капан сме и едните и другите, и си го тургаме гелемия... то като няма и чисто бг производство, а все се закупуват суровини от вънка, ей така става всичко скача... баничката дълги години се продаваше с извара, а уж минава за сирене, с палмово масло и некачествено брашно, всички суровини внос, а вносителите спекулират и постоянно покачват цените... същата работа стана през 2018г. с цената на пицата: от 2лв. на 2,20-2,30лв. а през 2019г. стана 2,50лв. най-евтината пица парче четвъртитото... та дори си имаше и за по 3лв. и нагоре, но давам най-ниската цена за пица на морето на слънчака... инак в малките градове се намира и за 1,50лв. но си стана 1,60лв. а вече нз може и да е 2лв. ... ужас! на ви високи заплатки, за които ламтим :) к'ва файда?!
  • 16 Аман бе!

    19 0 Отговор
    Хляба, който купувам пак беше увеличен, ще спрем и хляба. Тая мърда Кукушева ли ква ли беше ше си ръфа найлона!!!
  • 17 Eistee

    9 19 Отговор

    До коментар #2 от "Гошо":

    Кажи сега, Гошко, какво маскираш под загадъчното "ГРОБ"? БСП ли имаш предвид или ДПС, защото и двете с чест могат да носят това име? Кои са ти по-на сърце? Или партията, която ще създаде "президентът" след импийчмънта?
  • 18 Терион

    36 0 Отговор
    Аз всяка седмица виждам по една фалирала баничарница, та ще видиме кой кого. Големи сте тарикати, да ви купуваме прескъпо палмата, ама ще ударите гредата.
  • 19 ДЕМОКРАТА

    6 17 Отговор

    До коментар #2 от "Гошо":

    ДА МИ ЛИЖЕШ МАДАКА ЧЕРВЕН КОМУНИСТ МРЕСЕН!
  • 20 Шляп

    28 2 Отговор
    То е вярно,че в Европа никъде няма закуска под едно евро,но също така е вярно и че няма месечна заплата под 1000 евро.
  • 21 Шляп

    6 12 Отговор

    До коментар #6 от "El Torro":

    То пък едни кроасани,колкото да си запълниш дупката на зъба.Тук същите са по 30ст.

    Коментиран от #28

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Шляп

    8 10 Отговор

    До коментар #11 от "Пираня":

    Хлябът под едно евро,въобще не е хляб,няма никакъв вкус,нито пък хранителна стойност и лепне в устата като локум,ако го ядеш редовно може да хванеш анемия,само най-големите скръндзи го купуват и разни гастербайтери дето са решили да правят пари.
  • 25 дсдс

    13 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Доходите също са ниски и трябва да бъдат коригирани в посока нагоре. Никъде в ЕС няма хляб и закуска под 1 евро" - Никъде в ЕС няма нетна заплата от 250евро, в Германия минимум се плаща 1250евро, та нека закуската да струва колкото тук. Мерилото е покупателната способност на потребителя, а не цифри хванати от въздуха.
  • 26 боцмана

    21 1 Отговор
    Не купувайте само за 10 дни и да видим какво ще стане. Затова време все ще се намери какво да закуси човек , но на търговците ще им хване задника паяжина. Нека да напече банички и цял ден да стои и гледа как минават покрай павилиончето , гаранция , че ще вземе химикалчето и ще напише друга цена.
  • 27 El Torro

    0 2 Отговор

    До коментар #11 от "Пираня":

    Извинявай, за хляба пропуснах.
  • 28 El Torro

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Шляп":

    Грешиш , но не мисля да изпадам в подробност. Няма смисъл.
  • 29 Шаран БГ

    8 1 Отговор
    Целта е да се уморят колкото се може по-бързо и по-вече пенЦионери, да се изгонят колкото се може по-бързо и по-вече здрави, корави, трудоспособни български граждани. Никой чорбаджия не го казва гласно, но практиката е такава !! Колкото по-малко българи тука - толкова по-вече янки. Ние не можем да забраним входа на някой поради корупция или убийства в името на "демокрацията" !!!!
  • 30 ЧалгаджиЙовоиХубавЯнко

    6 0 Отговор
    Тва днешното бснички ли са палмово олио гадно тесто с глутеново брашно и имитира си ене продукт имитация на имитацията до тук сме стигнали на национално ниво.
  • 31 Иван

    17 0 Отговор
    Има много баничарници, но не ми се купува от тях, защото човек да си изпече една вкъщи и да си занесе на работа - няма абсолютно никакъв проблем! Ще си сложите истинско сирене, истински продукти, като стане си я поставяте в кутията и на работа си обядвате с нея. Знам какво ще си помислите - няма 2 лв в джоба, скъсаняк. Не е така, дори в чужбина доста от колегите ми си носят домашна храна, вместо да ядат по заведенията или да си я купуват от магазина тепърва. Боза не съм пил 15 години и не ми липсва въобще. В България нещата винаги са недомислени, недоправени, нямаме нормален бизнес, нямаме нищо... Хубаво, цената на фалшивите баници ще нарасне, част от клиентите ще се откаже, продукцията ще залежава и ще се произвежда по-малко... Работата става "на кантар"...

    Коментиран от #33, #35

  • 32 Balgarin

    3 2 Отговор
    I radef e palmof produkt--proizveden ot CERVENA PALMA--Pozitano.
  • 33 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #31 от "Иван":

    В Германия почти всички си носят сандвичи или на кой каквото му се яде от в къщи. Също термоси с кафе или чай, въпреки че на много работни места разполагат и с кафе автомати, където кафето е или безплатно или на символична цена.
  • 34 Гост

    1 4 Отговор

    До коментар #11 от "Пираня":

    В Германия минималното по часово заплащане е 9 и нещо Евро, а не 10. Нормален грамаж хляб за 50 цента няма да намерите дори в Лидъл.

    Коментиран от #36

  • 35 Не бро

    7 0 Отговор

    До коментар #31 от "Иван":

    Не си мисля така прав си ставаш 2 часа по рано правиш баница и си взимаш най добре.
  • 36 В UK

    4 0 Отговор

    До коментар #34 от "Гост":

    8 £ е минималното хлябът е 1£ но има промоции на много стоки например 2 хляба за 1.80£
  • 37 vasik atanasova

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    така е
    трагично и
    е тъжно
  • 38 Путарина

    2 0 Отговор
    то и милиционера искаше 1,50 след като си взел успешно шофЕрския а сега е 1050лв
  • 39 Гост

    6 0 Отговор
    моля поправете статията - "имитацията на банички поскъпна"
    защото по всички пекарни в момента истинска баница можеш да намериш в под 5% от тях.
  • 40 Туширо Оя

    1 0 Отговор
    Не ми дреме и не ми пука не ми пука и не ми дреме.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.