Last news in Fakti

7 Февруари, 2020 17:05 3 776 21

Скъпа ли е храната в България?

  • българия-
  • храна-
  • цена

В България някои хранителни продукти са по-скъпи, отколкото в Германия

Скъпа ли е храната в България? - 1
Снимка: Shutterstock

От няколко седмици насам в Германия се води дебат за цените на хранителните продукти. Кога цената е поносима - за производителя, но и за потребителя? И трябва ли държавата да контролира цените, въвеждайки ценови минимум за някои продукти, или не? Германските производители се оплакват, че големите вериги супермаркети налагат дъмпингови цени - това застрашава поминъка на животновъдите и земеделците. Налагането на минимални цени би зарадвало производителите, но пък от него биха пострадали по-бедните потребители. Днес германецът харчи средно 10% от доходите си за храна.

Когато портмонето е празно, всичко е скъпо...

По-тежко е положението за потребителите в България. В репортаж за обществено-правната германска медия АРД журналистът Сръджан Говедарица посочва, че в България цените на някои основни хранителни продукти - като мляко, сирене и яйца - се движат около средното ниво за Европа. Но пък заплатите са доста по-ниски. Говедарица сравнява цената на прясното мляко в България и Германия и установява, че в Германия то може да се намери дори и по-евтино. В България литър прясно мляко струва около 1,15 евро, казва той. А в германските вериги супермаркети то може да се намери дори за 0,79 евро.

Днес българинът харчи средно 30% от доходите си за храна, т.е. три пъти повече, отколкото германецът, посочва Говедарица. През 2019 година средното брутно възнаграждение в източноевропейската страна е било около 600 евро на месец (по данни на НСИ). Средната пенсия в България днес е под 200 евро, а минималната пенсия е 125 евро. Това прави изхранването особено трудно за възрастните хора. "Затова и много български пенсионери се опитват да се изхранват сами - те отглеждат зеленчуци, плодове, а и животни", подчертава Говедарица в репортажа си за АРД.

Само за сравнение - минималната пенсия във Франция, която от началото на 2019 година въведе минимални цени на някои хранителни продукти, е почти пет пъти по-висока от българската - 629 евро. В Испания тя е 634,50 евро за човек в самостоятелно домакинство. А в Португалия минималната пенсия представлява 30% от средния месечен доход, но не по-малко от 419,22 евро.

"Според изчисленията на българските синдикати, един българин трябва да разполага с поне 113 евро на месец за храна, за да се изхранва относително пълноценно и здравословно", посочва още Говедарица в своя репортаж.

"Зеленчуците в България имат истински вкус"

В България някои хранителни продукти може и да са по-скъпи, отколкото в Германия, но като цяло храната в източноевропейската страна е по-изгодна. Поне това сочи анализ на Евростат от лятото на 2019. Според него, през 2018 година в България са били отчетени едни от най-ниските цени на хранителните продукти и безалкохолните напитки в ЕС. В България те са достигнали 74.8% от средното за ЕС. Това отрежда на страната 26 място от 28 държави. Само в Полша (68%) и Румъния (65%) е било по-евтино.

От публикации в блога на германците Франц и Сузане от (bulgarien-franz.de), който предлага любопитна информация за живота в България, става ясно, че е много важно къде точно пазаруваш в източноевропейската страна - дали на пазара, или в магазин, а и в кой град. Според автора Франц, като цяло в България човек може да се изхранва с около 30% до 50% по-евтино, отколкото в Германия - разбира се, ако се пазарува на "правилното място".

Франц посочва още, че в България зеленчуците са много по-вкусни, отколкото в Германия. "Зеленчуците в България имат истински вкус! И са много по-качествени от това, което се продава в Германия."


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко Боклука

    42 2 Отговор
    Само гълчат като мисирки, гулю, гулю, гулю
  • 2 Бай

    58 1 Отговор
    НЕ ЧЕ Е СКЪПО А НАРОДА ВЕЧЕ ГЛАДУВА !!!!!!!!!!!!
  • 3 Боцко

    43 2 Отговор
    Няма такава МИЗЕРИЯ ИГЛАД.
  • 4 Най скъпо е в България

    49 2 Отговор
    Няма значение дали е месо ,сирене, зеленчуци и прочие . Ние се превърнахме тоест превърнаха ни в пазар на стоките на запада. Тук в България всичко се фалира умишлено от държавата. Дали си животновъд или растиниевъд няма значение всички са под ножа.
  • 5 От Народа

    48 3 Отговор
    Храна в България не е скъпа, но е некачествена. ЗАПЛАТИТЕ СА ТВЪРДЕ НИСКИ
  • 6 Гост

    18 12 Отговор
    По-евтино е в Германия ако пазаруваш полуфабрикати в кутии и инженерингови зеленчуци от супермаркетите за гастарбайтери в покрайнините на градовете. Отиди в истинска пекарна, месарница или плод-зеленчук и нито качеството ще има нещо общо, нито и цените. В България все още има места където могат да се намерят добри продукти на некосмически цени, със сигурност не в Кауфланд или Била.
  • 7 София

    54 1 Отговор
    Храната, бензина и всички основни разходи в България са много по-големи и по-скъпи, спрямо обидно ниските доходи от заплата или пенсия! Така ни редуцират вече 30 години и останахме 5 милиона души в страната, от които работещите са около 2 млн., останалите са пенсионери и деца... Жалка история!
  • 8 Госあ

    22 0 Отговор
    "Според изчисленията на българските синдикати, един българин трябва да разполага с поне 113 евро на месец за храна, за да се изхранва относително пълноценно и здравословно" е са ми стана ясно. И за синдикатите и за социалистите и за депесарите и за маите манолови и за тиквите...и все. То наистина е пълна безизходица
  • 9 боцмана

    27 0 Отговор
    Не че е кой знае колко скъпо , но доходите на хората са не минимални а направо никакви. И ако ЕС се мисли за читав съюз , трябва да ги гледа тези неща и да не оставя милиони хора да живеят със средства под минимума на оцеляване.
  • 10 Valio

    31 1 Отговор
    Храната в България поскъпна мнооооого особенно в последните месеци.
    А боклуците от статистиката,които излизат пред медиите и обявяват някакви нищожни проценти за поскъпването на храни и др.да си заврат статистиката отзад.
    Магазините качиха цените на месните продукти със 100-150% надценка.
  • 11 Добре че са големите вериги

    15 4 Отговор
    Ако не бяха Била, Кауфланд, Лидл, Метро и другите вериги, както и бабите/дядовците продавачи на собствени продукти, тогава храната определено щеше да е много по-скъпа от Германия и Франция. Малките магазини продават с огромни надценки и никога не правят промоции. Ппц и в големите вериги е скъпо, но поне правят промоции и масово много хора се сдобиват с по-евтини храни, плодове и зеленчуци
  • 12 гост

    15 2 Отговор
    вървете у англия там в пати е поооо евтино всичко не лъжете народа поганци
  • 13 ИМПЕРИАЛИСТ

    11 0 Отговор
    В България, - гръцки домати, а нашите био-домати на "Гимел" вървят по 4евро/кг в суперите на Германия.
  • 14 Някой

    16 1 Отговор
    Щом народа само "мрънка",значи си заслужава съдбата ! Малки били заплатите, малки били пенсиите ,скъпо било това,скъпо било основа ! Ми народа като е от овце ,ще го стрижът !
  • 15 мали мали

    4 3 Отговор
    Не е скъпа требва поне още с 50% има мегдан ние вързахме че те първа ще вържиме а после ще цъфтиме и напредваме мали мали

    Коментиран от #17

  • 16 гост

    11 7 Отговор
    никой не ни е вързал насила да живеем е България
    Ясно е на всички ,че тук хем е скъпо ,хем са малки доходите ,хем
    няма переспектива .Затова бягство от '' родината мила'' и спасене
    Нормалния и сравнитлено спокоен живот съществува - само и единствено извън България
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 чиче

    4 1 Отговор
    сКЬПА И НЕКАЧЕСТВЕНА ХРАНА НА ПРОМОЦИЯ.ВЕРИГИТЕ ТРУПАТ МИЛИАРДИ КОИТО ИЗНАСЯТ А ХОРАТА ГЛАДУВАТ.СЬЩАТА РАБОТА Е С ЛЕКАРСТВАТА.ВСИЧКО РАСТЕ
  • 19 Бежанец

    3 1 Отговор
    Храната реално е на същите цени като в Европа. Проблемът е ниската покупателна способност -> тоест малки заплати и пенсии. Относно качеството отново спрямо цената... И в Европа и тук най-евтиното е с ниско качество. Тва е хора, учете и се стремете да преквалифицирате иначе няма кой да дава големи заплати за нищо. Ако си мислите, че някъде по света с една нормална работа без никаква квалификация ще живеете като царе се бъркате много. И там и тук се броят стотинките. Ай със здраве
  • 20 DIJERIDU

    1 0 Отговор
    В нумбео има цените на основните хр. продукти на калпак . В българия не са по скъпи осн.хр.продукти. Отдавна цените са еднакви с европейските във големите хр. вериги. Селските магазини не ги броим.
  • 21 dsсса

    1 0 Отговор
    Разбрахме, какви са минималните пенсии тук и там. Но това е половинчата информация. Трябва да се каже и какъв дял от пенсионерите са близо до тази граница. В България са между две трети и три четвърти от всички пенсионери. Докато "там" са по скоро между три и пет процента. Но важното е, че в България (за разлика от "там") заплатите растат. Например миналата седмица порасна заплатата на шефката на НАП!

    Още нещо, с което не съм съгласен. Тука вкуса на плодовете и зеленчуците бил по-добър?!?! Да, ама не, това беше някога. Сега е същият. Полските ябълки са си полски и тук и там, доматите и краставиците ги отглеждат по едни и същи методи (подобни на методите за отглеждане на бройлери), независимо, дали са са внос тук или там. Да домашно отгледаните са друга работа, но те отдавна не са масов продукт. 99% от стоките по зеленчуковите пазари се доставят от борсите в Първенец, Плодовитово и пр., а постъпват там предимно от внос. Не съм бил в Северна Македония, но в Турция, Гърция, Сърбия и дори Румъния са много по-истински и по-вкусни отколкото в България. Между другото в още по-северната Унгария плодовете и зеленчуците имат вкуса на турските.