13 Февруари, 2020 12:12 1 058 4

Credit Suisse отчете 69% ръст в печалбата

  • credit suisse-
  • банкиране-
  • швейцария

Credit Suisse победи пазарните очаквания, като отбеляза 69% ръст на годишния нетен доход, въпреки шпионския скандал, който се разрази през 2019-а. Това съобщи CNBC.

Швейцарската банка отчете нетен доход от 3,4 милиарда швейцарски франка (3,48 милиарда долара) за 2019-а, като анализаторите очакваха той да възлиза на 3,2 милиарда швейцарски франка.

Нетните приходи също са претърпели увеличение, достигайки 22,4 милиарда швейцарски франка спрямо 20,9 милиарда швейцарски франка през 2018-а. Оперативните разходи пък са нараснали с 1% до 17,4 милиарда швейцарски франка. Освен това швейцарския кредитор е достигнал възвръщаемост на материалния капитал от 9% през 2019-а, срещу 5% през 2018-а.

„Започнахме годината силно във всички наши подразделения и в резултат на това сме предпазливо оптимистични по отношение на перспективите за предстоящите месеци“, каза банката в официално изявление.

Credit Suisse също заяви, че през 2020-а иска да увеличи рентабилността си, оборотите си в управлението на благосъстоянието (wealth management) и да запази „дисциплина по отношение на разходите“.

Банката предлага паричен дивидент от 0,2776 швейцарски франка на акция за финансовата 2019-а, като през последната година стойността на ценните книжа се е покачила с 12%.

Credit Suisse изненада инвеститорите миналата седмица, обявявайки, че изпълнителният директор Тидяне Тиам напуска позицията си, в сила от петък. Оставката му идва вследствие на изтеклия шпионски скандал, както и борба за власт в банката.

Credit Suisse отчете 69% ръст в печалбата

През септември стана ясно, че бившият главен оперативен директор на Credit Suisse Пиер-Оливър е наел частни детективи, които да следят бившия шеф на управлението на благосъстоянието Икбал Кан, в опит да се установи дали той е вербувал колеги и клиенти да се присъединят към него в UBS.

Вътрешно разследване на адвокатска кантора Homburger заяви, че има „нулеви доказателства“, че Тиам е участвал в схемата за наблюдение. Независимо от това, казусът доведе до отстраняването на Пиер-Оливър и повдигна въпроси как Тиам не е знаел за шпионажа на Кан. Швейцарският регулатор FINMA все още разследва случая.

Докладите сочат, че има борба за власт между председателя на борда на директорите на банката Урс Рохнер и Тиам, която той явно е загубил.

Длъжността на главен изпълнителен директор ще бъде поета от Томас Готщайн, който до сега ръководи швейцарското звено на Credit Suisse.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Историята се повтаря

    2 0 Отговор
    няма банка която да не се разкъсала и закъсала, след голям ръст в печалбата
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.