Last news in Fakti

17 Февруари, 2020 15:49 1 739 6

Изнасяме 64 млн. литра вино годишно

  • вино-
  • износ-
  • търговия

Препятствия пред винения сектор също не липсват

Изнасяме 64 млн. литра вино годишно - 1
Снимка: БГНЕС

България изнася 64 млн. литра вино годишно, съобщи Димитър Андреевски от Изпълненителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ) по време на дискусията "Винено-кулинарен туризъм: състояние и перспективи за развитие". За миналата година произведеното количество вино е над 9 млн. литра.

Експортът е за 57 страни. Сред тях са Германия, Белгия, Холандия и Франция. По-далечните дестинации за експорт са азиатските - Китай, Япония, Виетнам и Южна Корея. На територията на България има 120 изби, а регистрираните винопроизводители са 282. Освен вино, в 9 млн. литра обща миналогодишна продукция се включва и сокът от гроздови зърна (мъст), уточнява в. „Монитор“.

"За нас е важно виното и кулинарията да бъдат включени в туристическия продукт на страната", коментира зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева.

Въпреки обнадеждаващата статистика, препятствия пред винения сектор също не липсват. Опасността от изчезването на 14 сорта вино се явява една от най-сериозните. От 2018 г. ИАЛВ се реализира съвместния проект между България и Гърция "SOS за застрашени традиционни сортове лози". Сред "изчезващите" сортове са едни от най-известните букети у нас - „Гергана“, „Тамянка“, „Керацуда“, „Сандански мискет“ и „Мавруд“.

Сред гостите на събитието беше и Весела Цветкова от земеделското министрество, която разказа за съвместната работа между двете ведомства по отношение на популяризирането на този специфичен вид туризъм. Миналата година бяха създадени 12 винено-кулинарни дестинации. Като едни от най-сериозните проблеми пред световното винопроизводство тя посочи свиването на потреблението в Европа и високите вносни мита за стоки в Съединените щати.

Ежегодните събития у нас посветени на виното са "Дефиле на младото вино", фестивал "Винария", "Вино и гурме" както и "Mood for food". Тази година, по време на фестивала "Бириманджаро" ще бъде представена съвсем нова идея, която ще се съсредоточи върху производството на крафт бира от малки пивоварни, пускащи малки количества пиво.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пиания Майстор

    4 2 Отговор
    Парцуца изнасят
  • 2 5555

    3 0 Отговор
    От грозде "Трапезица", става страхотно тъмно червено вино!
    Сорта е устойчив на мана, оидиум и сиво гниене и може да
    не се пръска!

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Фейсбук

    2 3 Отговор
    Изнасяне, но качеството е доста понижено...!
  • 5 Рошко

    2 5 Отговор
    64 милиона литра 😂😂😂😂, ние толкова вода нямаме, пр,,, ц,,,л та се на,,,, л

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.