Last news in Fakti

4 Март, 2020 23:31 1 871 8

3,108 млрд. лв. натрупани в Сребърния фонд

  • пари-
  • сребърен фонд-
  • пенсии

Постъпленията с 4 млн. лева нагоре за месец

Средствата, натрупани в Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система, по-известен като Сребърен фонд, се равняват на 3.108 млрд. лв. в края на януари. Това показват данни на Министерството на финансите за първия месец на 2020 г.

В края на миналата година парите във фонда са 3.104 млрд. лв. Това е с 4 млн. лв. по-малко спрямо сегашната сума. През ноември 2019 г. обаче балансът е 3.125 млрд. лв., съответно е налице спад за последните няколко месеца.

Трансферираните през януари 2020 г. средства към гаранционния фонд от фонд „Пенсии“ в държавното обществено осигуряване са в размер на 4.83 млн. лв. Общо за 2019 г. трансферираните пари са малко над 180 млн. лв. или 181.85 млн. лв., пресмята в. „Монитор“.

През декември миналата година сумата, постъпила във фонда, е със само 120 млн. лв. по-голяма, отколкото е била в края на 2017 г. Увеличението е дошло от 103 млн. лв. приходи от концесии. От приватизация са постъпили само 770 хил. лв., а от глоби и санкции, свързани със следприватизационния процес, приходите възлизат на 2 млн. лв., сочат данните на финансовото министерство.

Припомняме, че Сребърният фонд бе създаден през 2007 г., като идеята бе той да подкрепя пенсионната система. Държавният фонд започна съществуването си с около 2 млрд. лв. баланс и за 12 години в него са се натрупали едва 1.2 млрд. допълнителни средства.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мили дебили

    20 4 Отговор
    Ха, ха смешна сума! Откраднати са минимум 300МИЛИАРДА! Много поздрави от Герб! Ха, ха, ха !

    Коментиран от #3

  • 2 Последния софиянец

    21 2 Отговор
    Само от лихвите трябва да е вече 20 млрд. Крадци!!!!
  • 3 ДС КГБ

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Мили дебили":

    ГЕРБ не бяха ли от вашия ешалон,другарю ?
  • 4 Реалист

    5 0 Отговор
    Какъв фонд бе, народа гладен умира, средна класа няма, а 100 шопара изпокрали държавата и са сити.
  • 5 Един

    2 0 Отговор
    Схемата за това как да се откраднат И тези пари е измислена отдавна!
  • 6 дядо ти

    2 0 Отговор
    Да се не правят на тъпанари,а да въстанови държавата пенсионния фонд,който плзваха и ощетиха пенсионерите,та сега мизерстват.
  • 7 тТова не може

    2 0 Отговор
    да бъда отчет на МФ. Никаква аналитичност и оценка - демек всичко е ОК. Да ама не .
  • 8 хахаха

    2 0 Отговор
    Дано не се наложи да се ползва щот тогава ще лъсне голата каса.