Last news in Fakti

3 Април, 2020 23:28 5 024 21

Нови концесии за плажове

  • плаж-
  • концесия

Решение на МС

Нови концесии за плажове - 1
Снимка: БГНЕС

Министерският съвет взе решение да бъдат открити процедури за възлагане на концесия за морските плажове „Шкорпиловци - централен“ в община Долни Чифлик, област Варна и „Делфин“, община Несебър, област Бургас. Целта е обезопасяване на морските плажове и предоставяне на услуги от обществен интерес за срока на концесията.

Процедурите се провеждат по реда на Закона устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК). Предлага се срокът на концесиите да е по 20 години. Той е обоснован от гледна точка на срока за откупуване на инвестициите и визията за дългосрочно развитие на морския плаж.

Размерът на минималното годишно концесионно възнаграждение за морския плаж „Шкорпиловци - централен“ е 24 923,99 лева без ДДС, а за „Делфин“ - 26 071,25 лева без ДДС. Размерът е определен съгласно приетата от Министерския съвет Методика за определяне минималния размер на концесионното възнаграждение за морските плажове - обекти на концесия, по реда на чл. 8, ал. 2 и 3 от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

Двата плажа ще бъдат обезпечени със задължителните дейности по ЗУЧК - осигуряване на водното спасяване, обезпечаване на прилежащата акватория, здравното и медицинското обслужване и санитарно-хигиенното поддържане на морския плаж и предоставяне на услуги от обществен интерес.

Определен е концесионер на морски плаж „Равда - Олимпийски надежди“, община Несебър, област Бургас. След проведена открита процедура, Министерският съвет упълномощава Министъра на туризма да сключи договор за концесия с „Джедар“ ЕООД, в едномесечен срок от влизане в сила на решението на Министерския съвет за определяне на концесионер на морския плаж.

Концесионерът се задължава за целия срок на договора за концесия от 20 г. да предоставя цена за 1 бр. чадър в размер до 8 лв. с ДДС и цена за 1 бр. шезлонг в размер до 8 лв. с ДДС в зоната за платени плажни принадлежности на морския плаж.

Размерът на концесионното възнаграждение за всяка календарна година от срока на концесията е определен съгласно приетата от Министерския съвет Методика за определяне на минималния размер на концесионното възнаграждение за морските плажове и предложения от концесионера размер на роялти от 2,70 на сто. Размерът на годишното концесионно възнаграждение за първата година от срока на концесията е в размер на 42 601,85 лв. без ДДС.

Концесионният договор за добив на строителни материали - трахити и трахитови туфи, от находище „Каята” ще бъде прекратен по взаимно съгласие на страните. Това реши Министерският съвет на днешното си заседание, одобрявайки искането на концесионера. Находище „Каята” се намира на територията на община Камено, област Бургас. През декември 2010 г. за него е сключен концесионен договор с „Трансстрой холдинг" АД, гр. Бургас. През 2013 г. с решение на Министерския съвет правата и задълженията по предоставената концесия са прехвърлени на „Хидроминерал" ООД, гр. София. През 2019 г. фирмата на концесионера е преименувана от „Хидроминерал" ООД на „Ейч Би Минералс" ООД. Концесионерът мотивира искането си за прекратяване на концесионния договор с невъзможността да осъществява добивна дейност. Причината за това е отменено по съдебен ред положително решение по оценка на въздействието върху околната среда на инвестиционното предложение.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    12 3 Отговор
    Ся и плажовете да се по изчистят от туристи, щото няма да има
  • 2 Бай Ганьо

    23 2 Отговор
    Кой ИДИОТ си купува завод на 08.09.44-та година?!
  • 3 Имам интерес

    10 4 Отговор
    А може ли правителството да ми подари плаж за стопанисване само за рехабилитация на преживелите коронката?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Както вика Диков Трайкутузазеленатрева

    15 5 Отговор
    Нека взимат то туристическия сезон е пропаднал няма британци да идват моите приятели британци съм ги предопредил да не стъпват в тая кочина и освен това на гнусното лайноморие никой уважаващ себе си човек не би отишъл.
  • 6 При зелен флаг

    19 3 Отговор
    във водата да влиза само по един турист ! При жълт - само с маска ! При червен се стреля без предупреждение -)))
  • 7 vvvvv

    17 1 Отговор
    Като за последно се събират комисионни и рушвети. Сега си имат и медийно затъмнение.
  • 8 www.koger.bg

    1 2 Отговор
    Дано да се спази закона.
  • 9 При мътна вода рибата се лови най лесно

    10 2 Отговор
    така действа и тиквун ефенди ще раздава каквото може с големия черпак сега му се е паднало,а колкото до туристическия сезон в близките 3-4 години няма да се оправи, не знам кой ще този бизнесмен който ще иска да инвестира тук освен ако не пере едни евромилиарди отпуснати за коронавируса например
  • 10 някой пак намаза...

    6 2 Отговор
    как е възможно 25 000 лв за сезон концесия на плаж а в слънчев бряг един магазин за джунджуриики струва толкова на сезон?!?!?
  • 11 прост народ пък искат да има държава???

    4 6 Отговор
    така ще е вие се състезавате да си оплювате собствената си родина а политиците се съзтезават да грабят и на вас и на тях им е добре само ние нормалните хора стадаме от това!!!

    Коментиран от #12

  • 12 АдвоКамера

    8 2 Отговор

    До коментар #11 от "прост народ пък искат да има държава???":

    Я вземи да похввлиш нещо в държавата, да те видим как звучиш, а после ще си помислим, дали да спрем да плюем по "Родината". Щото аз пиша на няколко езика в много форуми и от 10 години не съм спрял да плюя Л@%номорието и да ПРЕДУПРЕЖДАВАМ наивниците да НЕ ходят там. Ангажирал съм и хора в Бургас, Варна, Балчик и т.н. които работят или са работили по хотелите да споделят ... тааа я вземи да похвалиш мутрохотелиерите и да ме убедиш, че са светци
  • 13 Туризм

    4 2 Отговор
    Са е момента. Взимам плажовете за 1 лев броя, че няма да има интерес и ще закарам добитъка там
  • 14 Държавата чрез концесионерите

    5 0 Отговор
    Ни дере и граби..аз не желая да има спасител чадъри и шезлонги..аз товима на плажа за да си лежа на топлия пясък на слънце иначе ше си стоя на кревата дома на сенка 😂😂😂😂
  • 15 божко

    3 0 Отговор
    Глупости за 20 години напред ще даде твърда цена и ванга не може.
  • 16 На плаж с пьььлно

    2 0 Отговор
    Водолазно оборудване и резервни бутилка с кислород.......
  • 17 Браво

    4 0 Отговор
    Е тая министърка изби рибата! Каква концесия те гони! Кой освен теб ще тръгне тази година по плажовете!
  • 18 Крадат и не спират

    4 0 Отговор
    Това ли е приоритета на държавата, концесийте на плажовете и природни ресурси.
    Може ли чисти ,кражби да вършите , по време на ситуация в която бъдещето на нацията е увиснало на един конец, изроди министри засрамете се , това е наглост.

    Коментиран от #19

  • 19 Няма вирус

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Крадат и не спират":

    щом далаверата върви със пълна пара.
  • 20 123

    3 1 Отговор
    Тая година година морето ще е догодина.
  • 21 ПЛАЖОВЕТЕ ПОСЛЕ

    0 0 Отговор
    БЪЛГАРИЯ настоява за прекратяване на договора за Ф-16