Last news in Fakti

29 Април, 2020 23:31 35 625 54

В момента българите търсят злато, но едва успяват да открият

  • злато-
  • сребро-
  • инвестиции

Специфичната ситуация драстично увеличи цената на физическите златни кюлчета в Европа

В момента българите търсят злато, но едва успяват да открият - 1

Въпреки засиленото желание в моментната несигурна ситуация за закупуване на злато, редица онлайн и офлайн обекти спряха работа. В последните почти два месеца тази тенденция се наблюдава не само у нас, но и в страни, като Германия, Франция и Италия, където големите онлайн магазини за злато временно спряха възможността за поръчки, а впоследствие временно затвориха част от големите европейски златни рафинерии, като Pamp, Valcambi Swiss и немските Argor Heraeus.

В началото на април епидемията пламна и в САЩ, което допълнително утежни вече плачевното положение на международните пазари, изтривайки почти един трилион долара за броени дни от фондовите борси.

В момента българите търсят злато, но едва успяват да открият

Цялата тази обстановка предизвика ефект, който се случва изключително рядко, цената на златото на фондовата борса не се увеличи драстично, за разлика от цената от физическото злато, предлагано от различните дилъри. Разривът стигна почти 15% (обикновено е между 1% и 3%) според експертите от Китко. Причините - производство почти няма, заради затворените рафинерии, предлагането е ограничено, заради затворените офиси на дилърите на злато, а търсенето е голямо, заради несигурността на хората новата тежка икономическа ситуация. Доставките също са изключително трудни.

В момента българите търсят злато, но едва успяват да открият

Но въпреки ситуацията, търсенето на злато не е намаляло. Въпреки тежката логистика съпътстваща вноса на златни кюлчета, от Tavex съобщиха, че от този месец у нас се предлагат и златни кюлчета, които са с почти два пъти по-ниска премия над борсовата цена, от останалите кюлчета на пазара. Причината е, че родните златни дилъри са намерили начин, по който да се достави инвестиционно злато до България от съседна Турция, а това позволява да се намали цената и за крайните клиенти.

Златото винаги е било най-сигурното убежище за спестяванията не само на хората и но и на държавните резерви, особено по време на криза. Ето защо държавите, които драстично увеличиха размерите на златните си резерви, като Русия и Китай, могат да се похвалят с по-добра финансова позиция в момента. Русия увеличи златните си резерви през последните 8 години с над 100 тона на година, а през 2018 година с рекордните 274 тона. От европейските държави с най-големи златни резерви са Германия, Италия, Франция и Швейцария. САЩ все още държи първото място с над 8000 тона злато в трезорите си.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Буко Баламата

    118 8 Отговор
    Земах и аз две кила.
  • 2 хаяско

    247 0 Отговор
    Поръчкова статия от тавекс които държат маржове до небесата и се възползват от създалата се обстановка да дерат клиентите си с разлики от 50лв на ГРАМ злато .

    Коментиран от #34, #36, #51

  • 3 Юлиан

    228 7 Отговор
    Затова канадското Дънди Прешъс ни смуче златото от мините, защото сме нямали, че и от Турция внасяли. Да ви.... купя един сладолед и на вас.

    Коментиран от #38, #54

  • 4 бай Шиле

    135 8 Отговор
    Не е толкова голяма грешка,но все пак да поправя автора:знае ли къде се намира физически златния резерв на Германия?И защо това е най неприятният въпрос в Германия.

    Коментиран от #5, #30, #43

  • 5 Trump

    22 30 Отговор

    До коментар #4 от "бай Шиле":

    Прибраха си го, Шиле :(

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Миланка

    63 3 Отговор

    До коментар #5 от "Trump":

    Прибрали са дръжки! Прибраха само малка част от цялото.

    Коментиран от #9

  • 8 Христо

    26 43 Отговор
    Колко манипулативно е само. Кой е въвел практиката да се застраховаш със злато и кое е уникалното и незаменимо нещо на въпросния метал, което гарантира, че утре няма да се появи друг ценен метал и да срине златото?

    Коментиран от #10, #15

  • 9 Бау

    48 3 Отговор

    До коментар #7 от "Миланка":

    От 3378 тона златни резерви, Германия си прибра 1710 във Франкфурт. 1236 са в Ню Йорк и 432 са в Лондон.
  • 10 Бау

    98 8 Отговор

    До коментар #8 от "Христо":

    За 4 хиляди години не се е появил този метал. Надали утре ще се пръкне от нищото. А колкото защо е толкова ценно - защото е рядко, на практика вечно (не корозира и не се изхабява), лесно за транспортиране в сравнение с други ценни суровини, освен за накити и електроника почти няма приложение в индустрията, и най-вече - то не се печати от банки и не може да се обезцени.

    Коментиран от #14

  • 11 Храна

    31 25 Отговор
    Злато не се яде.
  • 12 сггсгс

    35 20 Отговор
    А кажете кои купуват злато ,че аз нещо не съм ги печатал парите ! Или трябва да си скот ограничаващ се цял живот за да се тупаш в гърдите ,че имаш пари !! Ама такива да ги питам какво са видяли и преживели ! Скотове !
  • 13 ужас

    39 2 Отговор
    В Крумовград има много. Да хващат кирките и да отиват.
  • 14 тъпанар

    29 11 Отговор

    До коментар #10 от "Бау":

    Среброто и платината също се търгуват на борсата. Имат си съответната цена за количество, и на практика се търгуват като благороден метал. Просто златото е е прието за стандарт. Среброто от своя страна има доста по-голямо приложение като метал. По-разпространено е, и това е отразено в цената. Но още от древността си участва в обмена на пари-стока. Едни от най-ценните древни монети са от сребро, а не както се очаква от злато. Има Римски императори които са с много кратък период на управление, и именно техните монети са с най-голяма стойност. А те са били сечени предимно от сребро.

    Коментиран от #22

  • 15 Извънземните, които са ни създали,

    34 5 Отговор

    До коментар #8 от "Христо":

    Са дошли на Земята, за да добиват злато. Та от тях ни е останало - не знаем защо, но знаем, че е ценно!
  • 16 оня с коня

    23 64 Отговор
    Русофилите РАЗГОРЕЩЕНО твърдят че България е най-бедна в ЕС,после продължават и СЕ ДОПЪЛВАТ и ПОПРАВЯТ ВЗАИМНО че не само в ЕС,а в ЦЯЛА ЕВРОПА.И Изведнъж се появява Статия като тази,в която пише че тия Бедни Българи ТЪРСЯТ ДА КУПУВАТ Злато и не могат да намерят,щото ВЕЧЕ са го изкупили?!Което значи че или Статията е лъжовна,или Русофилите лъжат както си знаят - "по руски и откровено".Между другото Статията пък от своя страна завършва доста странно като Авторът казва,че Америка "ВСЕ ОЩЕ" е на Първо място в Света с НАС 8000 тона Злато в Трезорите си.От своя страна Русия била купила "Доста " тонове Злато и "може да се похвали" с една мн изгодна финанс. позиция на пазара.Не споменава обаче Автора че в момента САЩ имат 8133 ТОНА злато в Хазната си,а Русия - САМО около 2150тона след всичките си "активни покупки".И възниква любопитния въпрос КОЛКО ВРЕМЕ /ВЕКА/ ще са нужни на Русия макар и да доближи САМО размера на Амер. златни запаси при това Съотношение в момента,и популарна ли е в Русия песента на Т.Колев "Как ще ги стигнем Американците"?!

    Коментиран от #23

  • 17 Петко

    46 4 Отговор
    Дънди Прешъс ще ви даде, от нашето.

    Коментиран от #37

  • 18 1¹111

    22 4 Отговор
    Знаете ли като сте толкова компетентни, колко е цената на тройунция сурово без холмарк злато..от медодобивния компании..От бижута се печели най-много от така наречената изработка, Информирате се по въпроса.
  • 19 1¹111

    6 2 Отговор
    Знаете ли като сте толкова компетентни, колко е цената на тройунция сурово без холмарк злато..от медодобивния компании..От бижута се печели най-много от така наречената изработка, Информирате се по въпроса.
  • 20 ИРМИЛИК

    32 3 Отговор
    АМИ ЗЛАТОТО НА ГЕРМАНИЯ КАТО БИТА И ПОБЕДЕНА СТРАНА С РЕПАРАЦИИ,КОНФИСКАЦИИ,КОНТРИБУЦИИ И ПРОЧИЕ НАКАЗАНИЯ СЕ СЪХРАНЯВА СРЕЩУ МНОГО ВИСОКА ТАКСА СЪХРАНЕНИЕ И ОХРАНА В САЩ.МЕРКЕЛ НАПЪВА ДА ГО ВРЪЩА ЗА ДА НАПРАВИ ФРАНКФУРТ ФИНАНСОВА СТОЛИЦА НА ГЕРМАНИЯ АМА КАКСЕ ВРЪЩА ЗЛАТО. БИТИЯ КАТО ШКЕМБЕ В ДВАР НЕМСКИ НАРОД В ДВЕ СВЕТОВНИ ВОЙНИ ОБАЧЕ НЕ ДЪРЖИ СПЕСТЯВАНИЯТА СИ В ЕВРО ИЛИ ДРУГИ ХАРТИИ А ИЗКЛЯЧИТЕЛНО И САМО В ЗЛАТО ЩОТО ГО Е ПОПКАЛ 1000 ПРОЦЕНТНА ИНФЛАЦИЯ НА РАЙХМАРКАТА ЗА 1 ДЕН И ТАКА МНОГО ПЪТИ НА ДЕН.БЛАГОДОРЕНИЕ И НА ТЯХ СЕ СТОПИРА НЕВЕРОЯТНИЯ НАТИС НА БАНКИТЕ ДА НЯМА ПАРИ КЕШ А САМО С КАРТИ И ОГРАНИЧЕНИЯ ЗА СДЕЛКИ КЕШ ДА СА ДО 1000 ЛЕВА .ДА АМА НЕМСКИЯ НАРОД Е НА ДРУГО МНЕНИЕ ЩОТО ГО Е ПАПКАЛ.

    Коментиран от #39

  • 21 Селянин

    29 8 Отговор
    Чувал съм че в пустинята един литър вода струвала колкото килограм злато. А и на ония свят никой не е занесъл нищо земно. Златото може само да ви разболее и умори.

    Коментиран от #27

  • 22 Алфа пръч

    32 1 Отговор

    До коментар #14 от "тъпанар":

    Стойноста на дадена монета се определя от тиража колкото по-малко количество е произведено толкова е по скъпа дадена монета. Та примерно тези императори са пускали определен тираж монети но след смъртта им техните наследници са изземвали и унищожавали техните монети и случайно някъде са се запазили 1 или 2 бройки това ги прави скъпи а не че са от сребро ..
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Живка

    5 0 Отговор
    При мен има злато ново и втора.

    Коментиран от #26

  • 25 Straus

    26 1 Отговор
    В тавекс всичко е налично, тая статия е пълна лъжа, цените им обаче са солени
  • 26 Ioptop

    7 0 Отговор

    До коментар #24 от "Живка":

    Къде е туй нящо
  • 27 Ззп

    1 6 Отговор

    До коментар #21 от "Селянин":

    Кисело е гроздето брадчед
  • 28 Зззлатка

    21 10 Отговор
    И като имаш злато кво ? Аз имам имоти , храна и не ги разменям за злато. Златото е добро само в добри времена.
  • 29 pasi

    37 2 Отговор
    Това е поръчкова статия съдържаща една голяма и дърта лъжа като корона вируса България по злато ходи а народа български гладен ходи и си брои стотинките . Засрамете се бе и се учете от журналиста Милен Цветков , Бог да го прости
  • 30 Росен

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "бай Шиле":

    В САЩ

    Коментиран от #40

  • 31 Съдията Дред

    20 2 Отговор
    Биткойна скочи с 40 % за по малко от 10 дни. Интересни времена.

    Коментиран от #41

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 2527

    8 12 Отговор
    търсят дръжки златото Е НАЙ - ГЛУПАВАТА ИНВЕСТИЦИЯ
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Софиянеца

    14 3 Отговор
    А така купувайте че половината държава ще е безработна да има какво да краде и трябва да има паника и стрес !!!
  • 36 Jcb

    17 0 Отговор

    До коментар #2 от "хаяско":

    Най - големите надценки и преди коронавируса и сега! Премията при среброто им е над 70 до 80 процента от цена продава на големите монетни къщи в света! Валутните курсове също са им тояга! Крайно време е сайтовете за новини да станат платени със смс като Бта и много други световни медий тогава няма как да ни заливате с тези статии на разни псевдо разбирали! Kitco.com Apmex.com сверете цените там и вижте каква премия предлагат тези!
  • 37 Защо ли

    21 2 Отговор

    До коментар #17 от "Петко":

    Защо ли си мисля,че златото добито от канадската Дънди Прешъс не е наше,а тяхно
  • 38 Хелиос

    8 8 Отговор

    До коментар #3 от "Юлиан":

    Като сме толкова отворени,защо не си го добиваме сами,технологии и пари,мутрите ако бяха в състояние да добиват злато мислиш ли ще оставят този бизнес,парите щяха да потънат в офшорки и печалбата, нула,плюс ниски заплати,това е мутренският начин на бизнес.За това не си фантазирай.

    Коментиран от #45

  • 39 Случайно му хрумна

    4 15 Отговор

    До коментар #20 от "ИРМИЛИК":

    Случайно или не ние също изядохме дървото от другаря Жан Виденов, Лукановото правителство и Беров с подкрепа на ДПС и БСП,също така и част от СДС,тези които в момента са съдружници на ГЕРБ,помните ли хипер инфлацията 3000 лева за един$,забравихте,забравяйте бързо,да може да издете сапчето отново,колко пъти трябва да ни ограбват за да разберем,бандит анти комунист и демократ няма,офшорни фирми и вериги от казина, футболни отбори, вземат 60 на40.
  • 40 БайХ

    3 8 Отговор

    До коментар #30 от "Росен":

    Беше в САЩ, сега си е при тях. Не е лошо да си опресняваш инфото през година-две ...

    Коментиран от #44

  • 41 Един друг

    5 2 Отговор

    До коментар #31 от "Съдията Дред":

    А преди това падна с повече, когато дойдоха марджин коловете миналия месец. Спокойно, сривът тепърва предстои и тогава ще видиш едни криптовалути и прочее глупости...

    Коментиран от #42

  • 42 Порно

    2 0 Отговор

    До коментар #41 от "Един друг":

    В момента биткойна не е за инвестиции , а за доене на курсовите разлики. Ако имаш здрави нерви.
  • 43 Стоян

    9 2 Отговор

    До коментар #4 от "бай Шиле":

    Намира се във САЩ но не могат да го видят камоли да си го преберат.
  • 44 1945

    12 1 Отговор

    До коментар #40 от "БайХ":

    Данните за 2019 година: Bundesbank - 54%, FED New York - 34%, Bank of Éngland - 12%. От 2000 година на Германия не е се разрешава да провери запасите си в FED. Последният опит на Германия да прибере и останалото си злато от FED беше през 2018 - напразно... Така че, преди да пишеш глупости, си опресни инфото. Klar?

    Коментиран от #49

  • 45 А пък ако държавният чиновник

    10 0 Отговор

    До коментар #38 от "Хелиос":

    или високопоставените политици имаха по-голям интерес от добива, отколкото от комисионните, добивът на злато щеше да е държавен монопол... Ама не е!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Ба платена реклама

    4 0 Отговор
    Тавекс са пълен joke. Записват лични данни и докладват на НАПаджии и куки, хич не им се връзвайте! А това със златото е като криптовалутата - спекулации. Иначе Тавекс бъкат с реклами за някакво турско злато, явно са се набълбукали и гледат го разкарат, че кризата е на път да свърши.
  • 49 Nix ist klar

    4 2 Отговор

    До коментар #44 от "1945":

    Добре ни учиш да се информираме.
    Направи го и ти обаче!
    Злато от Германия никога не е било изнасяно,просто защото тя започва да създава златен резерв през 1951година.Това злато остава на съхранение в държавите,където е закупено(в по голямата си част)-Америка,Англия,Франция.След разпространението на множество слухове и конспирации по темата,немците изискват от правителството си следното: Съхранение на поне половината от държавния златен резерв в Германия.Започва се транспортиране на част от златото(транспортни разходи седем милиона евро),като последният транш е през 2017(от Франция 91 тона).Акцията е приключена...дискусиите по слуховете сред народа също.
    А ма сега ще ме попиташ,защо не е транспортиран целия резерв.Отговора е много прост: Долара е международната търговска валута и складираното злато в Америка е един вид най бързия начин за подсигуряване на валутен резерв,ако е необходим.
    ...Та туй то по въпроса :))))
  • 50 Панчо Владигеров

    5 1 Отговор
    КРАЙНО време е Германците да си приберат златото от САЩ преди да са им го опоскали!
  • 51 Прав си

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "хаяско":

    Прав си, има много по добри алтернативи.
  • 52 Използвам случая

    2 0 Отговор
    Да кажа на Слави Трифонов защо никой не му гледа телевизията. Много наглост, нафуканост, жлъч, преднамереност, пошлост, простотия, чалга, ограниченост, преднамереност, болшевизъм и т.н и т.н. Никой не харесва това, вярвайте ми!
  • 53 Към 52

    1 0 Отговор
    То ако беше само това !!!
  • 54 🤔🤔🤔

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Юлиан":

    Юлианчо а кой е виновен бе?