Last news in Fakti

7 Май, 2020 15:23 3 065 22

Обединяват частните и държавните пристанища във Варна и в Бургас

  • пристанище-
  • варна-
  • бургас

Промените трябва да бъдат утвърдени от парламента

Обединяват частните и държавните пристанища във Варна и в Бургас - 1
Снимка: БГНЕС

Промени в Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България предлагат министрите от кабинета "Борисов-3". Това съобщиха след днешното онлайн заседание на правителството.

Промените трябва да бъдат утвърдени от парламента.

"Главната цел на промените е да бъдат въведени в българското законодателство мерки за прилагане на Регламент (ЕС) 2017/352 на Европейския парламент и на Съвета от 15 февруари 2017 г. за създаване на рамка за предоставянето на пристанищни услуги и общите правила за финансовата прозрачност на пристанищата, който се прилага по отношение на морските пристанища, включени в основната и широкообхватната трансевропейска транспортна мрежа", мотивират се от МС.

С промените се предлага премахване на разделението на пристанищата за обществен транспорт на такива с национално и такива с регионално значение. Също така се въвежда нова система на пристанищните такси и намаляване на случаите, в които се събира акваториална такса.

По този начин съществуващите държавни и частни пристанища за обществен транспорт в района на Бургас се обединяват в едно пристанище Бургас с държавни частни терминали.

Същото се прилага и при съществуващите държавни и частни пристанища за обществен транспорт в района на Варна. За управителен орган на пристанищата Варна и Бургас се определя Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура", а за компетентен орган по смисъла на регламента - Изпълнителна агенция "Морска администрация".

Законопроектът съдържа правила относно разпределянето на произтичащите от регламента правомощия между управителния орган на пристанището и компетентния орган, относно процедурите, които всеки от тях трябва да следва, когато приема предвидените в регламента решения и относно реда за оспорване на тези решения.

Въвеждат се и административнонаказателни разпоредби за неизпълнение на норми на регламента, пишат от МС.

Процедурите по регистрация на пристанища, специализирани пристанищни обекти и пристанищни оператори се привеждат в съответствие с изискванията на Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност.

Чрез засилване на служебното начало в регистърните производства, при разрешаване на изработването и при приемане и одобряване на изготвените генерални планове на пристанища за обществен транспорт ще се намали съществуващата административна тежест върху юридическите лица и гражданите.

С други промени се предлага законова уредба на лодкостоянките като специализирани пристанищни обекти за обслужване на малките риболовни кораби с дължина до 12 метра за дребномащабен крайбрежен риболов.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    18 0 Отговор
    Пролетарии от всички страни, съединявайте се!

    Коментиран от #3

  • 2 ужас

    45 0 Отговор
    Значи боко ще плаща на домуза с държавни пари ,а после ще делят по равно в частните сметки ! Е , това е истински бизнес !

    Коментиран от #9, #10, #14

  • 3 куку руку ку

    29 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Не, скрита приватизация на стратегически обекти, каквито са държавните пристанища. Всяко правителство досега искаше приватизацията на пристанищата, но биваше възпирано от стратегическото положение. Намериха и на това цаката.

    Коментиран от #5

  • 4 Ужас

    15 1 Отговор
    Опростяване на едни 50млн.лв.?

    Коментиран от #11

  • 5 честен ционист

    0 7 Отговор

    До коментар #3 от "куку руку ку":

    Абре все при братишките отиват, както и да го извърташ.
  • 6 майко мила

    27 0 Отговор
    Голяма далавера предстои. Държавно частно. Разбирай разходите за държавата, печалбата за частника. Това е идея на патриота Симеонов. На Домусчиев му опростиха 100 млн лева, сега ще му направят и пристанища.

    Коментиран от #15

  • 7 Вазов

    14 0 Отговор
    Грабвайте телата, некой ще извика ли?
  • 8 хари

    16 0 Отговор
    Следва приватизация на МВР, после приватизация на БА..... правосъдието отдавна е частно, както здравеопазване, образование....
  • 9 Последния софиянец

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "ужас":

    Отлично си схванал схемата.

    Коментиран от #13

  • 10 ВИ 57

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "ужас":

    А пристанището на Доган не е ли същото?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 боцмана

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "ужас":

    В Бургас рибното пристанище го прилапа Цветелина , и там делчо. Трябва да се очаква в скоро време нова къща.
  • 15 Ахмед Домусчиев се казва

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "майко мила":

    Домусчиев ли е , Доган ли е , ясно е, че ке се краде!
  • 16 2323

    11 0 Отговор
    Щом загребаха толкова дълбоко занчи му се вижда края. Предполагам че, следващата стъпка е в посока за приватизация на инфраструктурната мрежа. Всеки да плаща наем за улицата на която е паркирал или по която върви най-често.
  • 17 GTS

    8 0 Отговор
    Ще има много желаещи да учстват в тази схема за обратно засмукване на пари с посока от бизнеса към писарушките.За държавният чиновник парите са блян, мистерия, бягство, за бизнесмена са къси пари за голяма баница.
  • 18 РОНИО

    11 0 Отговор
    Перфектен тайминг, пълнят ни главите с респиратори, а зад екрана си придърпаха още една софра. Абе яжте от европейските пари, не пипайте клона на който стоите.
  • 19 ДА ИЗМЕТЕМ крадливата пасмина ГЕРБ

    4 0 Отговор
    Значи Киро Гела ще прилапа всичко...

    Коментиран от #20

  • 20 ДА ИЗМЕТЕМ крадливата пасмина ГЕРБ

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "ДА ИЗМЕТЕМ крадливата пасмина ГЕРБ":

    Личи си, че ББ му е приятел...
  • 21 случаен

    3 0 Отговор
    вси1ко държавно,за да няма хора с бугатита ролси и така нататък
  • 22 РАСТЕЖ

    3 0 Отговор
    Обединяват частните и държавните пристанища във Варна и в Бургас ----- СТАВАТ САМО ЧАСТНИ