13 Май, 2020 17:15 1 652 4

Търговските банки: Няма да се променят лихвите по кредити и депозити

  • бнб-
  • банки-
  • лихви

Спрямо миналата година има намаление на лихвите и при кредитите, и при депозитите

Търговските банки: Няма да се променят лихвите по кредити и депозити - 1

Лихвените проценти по кредити и депозити ще запазят настоящите си равнища, прогнозират от Асоциацията на търговските банки в анализа си за състоянието на системата към края на март тази година. В него е посочено, че търговските банки вече са изпълнили предписанията на БНБ, направени в началото на кризата с Covid-19

Спрямо миналата година има намаление на лихвите и при кредитите, и при депозитите, отчитат от Асоциацията на търговските банки. При жилищните кредити за домакинствата лихвите вече са под три на сто, а при депозитите – 0,02 на сто.

За първите три месеца на годината най-активни при кредитите са домакинствата. Като цяло в системата продължава тенденцията за намаляване на броя на необслужваните кредити, както и за ръст на депозитите, отбелязва БНР.

Заради европейската директива за преводите, постъпленията от такси и комисионни намаляват в банковата система. За първото тримесечие банковият сектор отчита нетна печалба в размер на 296,2 млн. лв. (спад от 4,2% на годишна база) при минимален ръст на нетния лихвен доход и спад на нетния доход от такси и комисиони, посочват още от асоциацията. Активите в системата нарастват до над 115 милиарда лева.

Анализът на асоциацията е към края на март, а в средата на този месец бе въведено извънредното положение в страната. Отражението му върху икономическия живот ще има и ефект върху банковата система, но все още е рано да се отчете какъв.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Саман Тефокс

    3 0 Отговор
    През 2014г, Май месец се готвим за избори, всички социологиченски проучвания посочват "Бате" за победител / въпреки това на изборите, след намеса в Костинброд на Бареков и Манолова печели БСП, веднга кръгът АнтиБорисов - ТВ7, Бареков, КТБ, Василев, Пеевски, БСП, ДПС решава че това е последнита шанс да се "облагодетелстват" и решават да окрадат КТБ отпускайки кредити на свои хора . . . ДО ТОЗИ МОМЕНТ ЛИХВИТЕ В БГ СА НАЙ-ВИСОКИТЕ В ЕВРОПА - 3-4 % , СТИГАЙКИ ДО 5-6% В КТБ / ДАЖЕ ДО 8% ЗА ИЗВЕСТНИ ЛИЧНОСТИ . . .
  • 2 Този

    3 0 Отговор
    Това просто не е вярно! През изминалите месеци почти всички банки намалиха размера на финансирането на имоти и вдигнаха лихвите по кредитите!

    Коментиран от #3

  • 3 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Този":

    Намаляване размера на процента ,който се кредитира за даден имот е нормално за да се гарантира плащане от клиента.Няма как да се отпуска кредит за имот до 100% ,ако клиента неможе да участва с поне 30% то това е индикация ,че има риск да стане лош кредит.А процентите се качват за рисковите клиенти.
  • 4 Кол

    1 0 Отговор
    Банките трябва да кредитират имоти и то ново строителство до 50% всичко друго е подигравка с парите на вложителите и ще е фобре БНБ да сложи някакви наказания за врътката ипотечен + портебителски кредит.