Last news in Fakti

3 Юни, 2020 11:00 2 183 8

Колко от парите за пенсия загубихме заради коронавируса

  • пенсии-
  • финансов надзор-
  • икономика

Хората затвориха потреблението си по време на кризата и всичко това влияе и на пазара, каза Иван Нейков

Колко от парите за пенсия загубихме заради коронавируса - 1
Снимка: БГНЕС/Архив

В края на 2019 г. по данни на комисията за финансов надзор, нарастването на дяловете по партидите на хората е около 7-8%. Сега, за първото тримесечие, спадът е около 5%. Това показва, че има влияние разлюляването на икономиката в Европа и не само, и върху състоянието на пенсионните фондове, заяви в предаването „Тази сутрин“ по бТВ д-р Иван Нейков от Балканския институт по труда и социалната политика.

По думите му това не е ненормално.

„Това стана с лихвите по депозитите в банките практически са нулеви, като погледнете, т.е. всяка инвестиция в такава кризисна ситуация, тя носи в себе си риска да не бъде толкова успешна, колкото е в другата ситуация.

За първото тримесечие спадът по отношение на преработващата промишленост е 5%, спадът в строителството – 11%, спадът в търговията – 18%. Просто хората затвориха потреблението си по време на кризата и всичко това влияе и на пазара“.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Next

    23 0 Отговор
    Българите губят точно толкова колкото крадат политическите лумпени.
  • 2 бесен

    20 0 Отговор
    да ги решават най после тия пенсии за родените 60 година или тая Сачева да ни се маха от очите. То бива гьонсуратлък, но си има граници.
    Може ли до деня на пенсионирането си да не знаеш правилата по които ще се пенсионираш. Това не управление. Сачева е назначена, за да ни показват по телевизора че имаме социален министър- чучело.
    И къде е "социалната" ни опозиция , та да ги пита.
  • 3 бесен

    14 2 Отговор
    и да престанат да насочват проблема само към частните фондове , а да си признаят че истинското ограбване за родените 60 г. е от НОИ, който намаля основната пенсия с 20%. Ами те по нисък процент не са свикнали да прибират/ усвояват /.
  • 4 Точо

    13 0 Отговор
    Колкото крадат депутатите.
  • 5 Факт

    14 0 Отговор
    Този защо не е в затвора!?
  • 6 Антони

    9 2 Отговор
    Малко като виц. Васил Божков спря да внася в хазната и първото тримесечие назад плюс безработица. Сега разбрах каква била работата с вируса.
  • 7 Не кой, а Нейков

    11 1 Отговор
    След 1990 заради така наречените "активни борци,..." този е "архитект" на пенсионната реформа, която съсипа пенсиите на нашите дядовци и баби и продължава и до днес с "ТАВАН". Няма засегнати управници!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.