18 Септември, 2012 21:22 5 755 2

Русия прави преврат на пазара на диаманти

  • русия-
  • диаманти

Москва е на път да извърши преврат на световния пазар на диаманти, съобщават руските специализирани сайтове.  

Оптимизмът е подплатен от разсекретени материали, от които става ясно, че в Сибир е открито огромно находище от скъпоценните камъни.

Това е станало през 70-те години на миналия ХХ в., уточнява РИА Новости. Тайната е била пазена до наши дни. Находището се намира в граничния район на Красноярския край с Якутия в областта на Попигайската астроаномалия. Това е метеоритен кратер с диаметър от 100 км. Той се е образувал преди 35 млн. г.

Кратерът Попигай е в челната десетка на най-големите на планетата. През 70-те години на миналия век геолозите откриват първите образци от диамантите. Проведените изследвания карат учените да мислят, че скъпоценните камъни са образувани при сблъсъка на метеорит със Земята.

ИТАР-ТАСС не пропуска да отбележи, че откритите диаманти са два пъти по-твърди от всички познати до момента образци. По този начин те са идеални за научни изследвания и приложение в технологиите.

Залежите в кратера Попигай са десет пъти по-големи от целия резерв в света от диаманти. Става дума за трилион карати. Смятаното доскоро за най-голямо диамантено находище това в Якутия се оценява на само на около 1 млрд. карата.

Новината е удар срещу руския олигарх Роман Абрамович, който е известен със своята страст към златото и скъпоценните камъни.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 georgi

    3 0 Отговор
    А ние им се караме-заплашваме, да внимават - ще им дърпаме ушите, няма да им подписваме - голяма грешка с пазарите им, икономиката им, полезните изкопаеми и т.н.
  • 2 Plamen

    1 1 Отговор
    Ама като не им се караме, са ни п*тки политиците, като им се караме пак не стават. Няма угодия на българина.