Last news in Fakti

9 Юли, 2020 19:55 6 296 9

Великобритания: с 33 милиарда паунда срещу задаващата се "кървава баня" на трудовия пазар

  • работа-
  • безработица-
  • великобритания

За да съживи британската икономика и да предотврати "кървава баня" на трудовия пазар, Лондон изготви спасителен пакет в размер на 33 милиарда паунда

Великобритания: с 33 милиарда паунда срещу задаващата се "кървава баня" на трудовия пазар - 1
Снимка: Shutterstock

Във Великобритания нараства загрижеността от масова безработица. Дори сериозните печатни издания втвърдиха тона си и предупреждават за очертаваща се "кървава баня" на трудовия пазар.

Обезщетенията, изплащани за намалено заради пандемията работно време, дотук предотвратиха най-лошото, но тази мярка е временна. Очаква се страната да бъде залята от вълна от уволнения, след като мярката престане да действа.

По хиляда паунда за запазен работник

Финансовият министър Риши Сунак заяви в Долната камара на парламента, че въпреки всички предприети мерки икономиката на страната се е свила с една четвърт през последните два месеца, а страната е изправена пред сериозни икономически проблеми. Сунак обяви финансови стимули за работодателите, които ще се въздържат от уволняване на работници и служители. Всеки работодател ще получава бонус в размер на 1000 паунда за всеки един служител, който е бил изпратен в принудителен отпуск, но поне до януари 2021 година няма да бъде освобождаван от работа.

А как ще се справят работодателите, които нямат достатъчно финансови средства, с плащанията за своите неработещи служители - това е съвсем друг въпрос. Темата за неплатежоспособните фирми бе повдигната от Анелийз Додс от Лейбъристката партия, която е министърка на финансите в сянка. Тя изрази притеснения за компаниите, които няма да могат да издържат финансово този период. Същевременно Додс приветства финансовия бонус за работодателите, но призова правителството да не се изплащат пари на работодатели, които и без друго нямат намерение да освобождават работна ръка.

Опозицията има забележки относно някои детайли от мерките, но като цяло подкрепя напълно тези огромни разходи. Друго голямо разходно перо са предвидените два милиарда паунда за създаването на работни места, за които при определени условия правителството ще поеме изплащането на заплатите за период от 6 месеца. Надеждата е, че по този начин ще бъде създадена заетост за стотици хиляди млади британци.

Пет милиарда за училища, болници и пътища

Големи суми са предвидени и за подобряване на инфраструктурата: пет милиарда паунда ще бъдат похарчени за ремонти на училища, болници и затвори, за пътища и железопътни отсечки. Освен това правителството ще осигури 3 милиарда паунда за енергийно саниране на сгради.

В подкрепа на туристическия бранш и ресторантьорството ще бъде намален данъкът върху добавената стойност (ДДС) - от 20% на 5%. А през месец август всеки британец, който се храни извън дома, ще получи до 10 паунда отстъпка.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха

    28 4 Отговор
    С 33 млрд. да храни паразитите на Великобритания.

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Кръгова отбрана

    6 11 Отговор

    До коментар #2 от "Чернопуткова":

    Черната мамба-КорНела с други опозиционери на барикадата. Нещата загрубяват. Независими Съд и Прокуратура срещу Мафията ! Кой кого ?
  • 4 Гербераси долни

    14 2 Отговор
    И тука е долу горе така ,по 1000 лева в шкавчето за "запазен " работник с дългогодишен стаж който впоследствие е уволнен от работа заради несправяне с задачите си.
  • 5 незнайко

    8 3 Отговор
    Тези англичани ОТКЪДЕ ИМАТ ТЕЗИ МИЛИАРДИ КОИТО ХАРЧАТ ??? Точно от там откъдето Делян Пеевски харчеше за ДАРЕНИЯ да се направи на ДОБЪР !!! Защо сега не ми се чува името ???

    Коментиран от #6

  • 6 незнайко

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "незнайко":

    не МУ се чува
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Йосарян

    1 1 Отговор
    Печат на кинти не е оправия! За справка 2008.
  • 9 Кромуел

    0 0 Отговор
    Кой измисли парите,за затвора са