Last news in Fakti

29 Юли, 2020 19:39 4 896 3

Класация на Forbes България: Най-популярните брандове във Facebook

  • mobile.bg-
  • facebook-
  • фейсбук-
  • реклама

В класацията са включени компании, които имат българска страница във Facebook, маркирана като бранд

Класация на Forbes България: Най-популярните брандове във Facebook - 1
Снимка: БГНЕС

През 2019 г. глобалните приходи на Facebook от реклама достигат 69.7 млрд. долара. На фона на тези обороти 25-те млн. лв., които българските рекламодатели са инвестирали във Facebook реклама, изглеждат нищожни. Те обаче представляват една четвърт от нетните инвестиции в интернет реклама за 2018 г. според данните на IAB България.

Facebook рекламата е атрактивна, защото позволява много детайлно сегментиране на аудиторията. Фирмите могат да показват рекламите си на фенове на определени отбори или изпълнители, на любители на планинарството или екзотичната кухня.

Класацията на Forbes за най-популярните брандове във Facebook показва българските марки с най-много фенове в социалната мрежа. Една добре поддържана Facebook страница с няколкостотин хиляди фенове може да се използва както за популяризиране на бранда, така и като директен канал за продажби. Това е особено важно за малките и средните бизнеси, които не могат да си позволят големи разходи за дигитален маркетинг.

Разбира се, голямата фенска база не гарантира повече продажби или ангажираност. Важно е как я използваш. Има компании със стотици хиляди фенове във Facebook, които не публикуват редовно и така се лишават от потенциала на този маркетингов канал. Вземете за пример страницата на царевичните пръчици „Зайо Байо” (2-ро място в класацията). Тя има почти 500 хил. фенове, но от началото на 2020 г. има много малка активност.

На другия полюс е страницата на сайта за продажба на автомобили mobile.bg (1-во място в класацията). През март 2020 г. тя има над 320 хил. интеракции от фенове (харесвания, коментари и споделяния). Това са над 10 хил. потенциални потребители дневно.

Методология:

В класацията са включени компании, които имат българска страница във Facebook, маркирана като бранд. Подреждането е направено на база броя на феновете на всяка страница към края на май 2020 г. Включени са само страници, на които е публикувана поне една нова публикация през последните 90 дни до създаването на класацията. Данните за броя на феновете са взети от Socialbakers.

ТОП 40 НА БРАНДОВЕТЕ ВЪВ FACEBOOK
Mobile.bg
775 450

Търговия с автомобили

Платформата е специализирана в продажба на автомобили, камиони, джипове и бусове, като собственик на сайта е „Резон’’, чиито приходи възлизат на 9.6 млн. лв. за 2018 г. Компанията притежава и една от най-големите платформи за онлайн търговия на дребно в България Bazar.BG.

Зайо Байо
492 352

Храни

Фирмата, която стои зад марката „Зайо Байо”, е „Сани-Конс Тодорови с-ие”. Създадена е преди 30 години и е ориентирана в сферата на хранително-вкусовата промишленост, като специализира в производството на царевични и пшенични пръчици. През 2000 г. пуска на пазара продуктите под марката „Зайо Байо”. Две десетилетия по-късно популярността им продължава да е голяма и им отрежда  6.8 млн. лв. приходи през 2018 г.

Furniture Videnov
461 934

Мебели

„Виденов груп” ООД, по-известни за широката общественост чрез бранда ‘“Мебели Виденов”, специализират в производство и търговията с корпусна и мека мебел. Създадена в Ямбол, фирмата започва като малък семеен бизнес, а днес може да се похвали с мебелна фабрика, модерни производствени цехове и 43 търговски обекта в страната.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Един

    26 0 Отговор
    В България никой не купува от реклама във фейсбук! Хората, които висят нон-стоп във фейса всъщност са бедни. Те затова са там, щото е безплатно.
    По-умните ползват адблокери и изобщо не ги виждат тези реклами. Работех доста време във фирма, която се занимава с това и определено знам как стоят нещата. Не си давайте парите да рекламирате във фейсбук!

    Коментиран от #3

  • 2 Госг

    7 0 Отговор
    Как така "на другия полюс"???
    .. И mobile.bg и Зайо Байо са на единия полюс. На другия трябва да са тези с най-малко фенове. И защо започвате от вторите, а не от първите???
  • 3 Сочи

    1 4 Отговор

    До коментар #1 от "Един":

    Може би не си работил достатъчно... Опресни си знанията.