Last news in Fakti

6 Август, 2020 23:30 3 378 16

5 млн. лева се предоставят на пчеларите

  • пчелари-
  • помощ-
  • мерки

Подпомагането ще е до 7 лв. на пчелно семейство

5 млн. лева се предоставят на пчеларите - 1

Управителният съвет на фонд „Земеделие” одобри минимална помощ de minimis за пчеларите в размер до 5 милиона лева за 2020 г. Подпомагането ще е до 7 лв. на пчелно семейство, уточняват от пресцентъра на министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).

Помощта се предоставя по искане на пчеларите във връзка с лошите метеорологични условия, извънредното положение и противоепидемични мерки, свързани с разпространението на коронавирус (COVID-19) в страната, както и заради проблеми с отравяния на пчели при провеждане на растителнозащитни мероприятия, които водят до унищожаване на пчелни семейства.

Подпомагането ще покрие част от разходите на пчеларите при отглеждане на пчелните семейства, както и за възстановяване на загубите им от ниските добиви.

По данни от регистъра на земеделските стопани през 2020 г., на територията на страната се отглеждат 712 079 пчелни семейства от 6 468 земеделски стопани.

Максималният размер на помощите de minimis за всеки един земеделски стопанин в сектора на производството на селскостопански продукти е установен на левовата равностойност, но не повече от 25 000 евро на стопанство за период от три последователни данъчни години.

През 2017 г. изплатените средства по помощта са в размер на 2 398 561 лв., предоставени на 4 341 пчеларя за 502 843 пчелни семейства при ставка на пчелно семейство от 4,77 лв. През 2018 г. усвоеният ресурс е в размер на 3 498 436 лв. от 4 304 пчеларя за 584 046 пчелни семейства при ставка на пчелно семейство от 5,99 лв. За 2019 г. изплатената помощ по схемата е в размер на 4 496 235 лв., предоставена на 4 408 пчеларя, като са подпомогнати 601 101 пчелни семейства при ставка на пчелно семейство от 7,48 лв.

Предстои ДФ „Земеделие“ да изготви указания съвместно с компетентните дирекции на МЗХГ, които министъра на земеделието, храните и горите трябва да утвърди.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пчелна царица Костадинка

    9 1 Отговор
    Нидей така бате!Имам един милион деца.Със седем лева за къде сме?
  • 2 Немо

    20 3 Отговор
    Шайката продължава да купува гласове.. След пчеларите кой следва? Отглеждащите магарета, може би?

    Коментиран от #3, #8, #11, #14

  • 3 Бат Бойко

    13 0 Отговор

    До коментар #2 от "Немо":

    Не ми обиждай избирателите магарета.Аз нали ви казах че и магаре мога да направя президент.Е не стана де.
  • 4 беге демокрация

    19 1 Отговор
    мутрата си мисли че всичко е за пари, и всички може да купи с пари, първо остави неговите храненици зърнари да им унищожат кошерите пръскайки с какво ли не, без грам контрол, сега се е сетил да ги купи с някакви стотинки, 17 000 заети в държавната администрация свързани с земеделието, резултата от работата им е точно равен на НУЛА, стада, приходи, добиви, всичко спада от година на година, как се казва на човек, който троши пари, а не постига резултати, казва му се и д и о т или некадърник и рушител на държавата
  • 5 Браво

    21 1 Отговор
    Но това трябваше да се случи преди 5 години когато още имаше пчелари.. и този отрасъл убихте!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 xaxa

    20 0 Отговор
    Хахахахахахахаха!

    Подхвърля им някакви стотинки, а не си мръдна пръста за да спре незаконната употреба на пестициди! Тиквооооо тиквоооооооооо имбецилнаааааа! Хахахахахаха! Ходи да броиш пчелите!
  • 8 бл.134 в Зап. парк

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Немо":

    Дайте ни пари ! Дайте ни пари !
  • 9 оня с коня

    0 14 Отговор
    Логично е РУСКИТЕ ПЛАТЕНИ ТРОЛОВЕ тука да недоволстват НА МАКС когато се съобщава за ПОРЕДНАТА Финанс. подкрепа на Държавата към работещите и НЕРАБОТЕЩИ Българи.А това е така,защото Идеята им за Апокалиптична бедност и недоимък в България по този начин ОТИВА ПО ДЯВОЛИТЕ.Е как тогава ще вдигнат "Заспалия" Народ на Революция с категорично искане БГ да излезе НЕЗАБАВНО/немедлено/ от ЕС и НАТО и да стане Руска Губерния с Руски бази ,с Руски порядки,с Руски "ЗАПРЕЩЕНИЯ",ОГРАНИЧЕНИЯ ?!

    Коментиран от #12

  • 10 тошко

    13 0 Отговор
    Абе вие на кой свят живеете? Какво са 7лева на кошер? При средностатистичеси пчелар с около 40 кошера 280 лева какво са? Аз съм в балкански раъон където вадя манов мед. Тая година първа реколта 30 кила, при 200 миналата. Всичко се продава на буркани на народна цена 10 лева. Е колко субсидия ш взема?
  • 11 Учуден

    14 0 Отговор

    До коментар #2 от "Немо":

    И какво ще купи със седем лева един пчелар!? Две захаросани питки ,за храна на пчелите през зимата,които няма да стигнат на един кошер. ВИЖ
    какви субсидии се раздават в земеделието за нищо,нищичко ... Пишеш глупости.
  • 12 Отворко

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "оня с коня":

    Абе това ти ли го измисли или коня?
  • 13 Конника без глава

    1 0 Отговор
    От тая статия нищо не разбрах
  • 14 Пчеларин

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Немо":

    Е купиха ме с тия 7 лева на кошер, със сигурност ме купиха, ще знаещ. :)
  • 15 Мен

    5 0 Отговор
    Многото пари...типично по български управление...уж сме загрижени за хората и вижте,даваме пари?!Пилеем по дребни стотинки на хората и демонстрираме помощ.На пенсионерите по 50лв.,на пчеларите по 7 лв.Управляващите какво биха правили с тези “големи”суми?!По-добре по-малко пилеене,съсредоточено върху по-малък кръг от хора-по-добър ефект!!!ТОВА Е ПОДИГРАВКА ЗА НАРОДА!!!
  • 16 Анти пчелат

    8 0 Отговор
    7лева на кошер изкупна цена на меда 3,20ла е значи вече сме баровци езък ни за труда в тези жеги и пак ще ядем не мед а гликоза ,е от много истини боли глава хаиде чао