Last news in Fakti

1 Септември, 2020 17:08 4 760 26

„ОМВ Петром“ влезе в блока „Хан Аспарух“ в Черно море

  • хан аспарух-
  • газ-
  • находище

През 2012 г. българското правителство обяви конкурс за проучване на петрол и газ в блок „Хан Аспарух“ в дълбоките води на Черно море

„ОМВ Петром“ влезе в блока „Хан Аспарух“ в Черно море - 1
Снимка: БГНЕС

„ОМВ Петром“ завърши придобиването на 100% от акциите в OMV Offshore Bulgaria GmbH от OMV Exploration & Production GmbH и влезе в проучвателния блок „Хан Аспарух“ в черноморското крайбрежие на България, предаде БГНЕС.

„ОМВ Петром“ обяви своите планове за влизането в офшорния блок през декември 2019 г.

От компанията съобщиха, че след излизането на „Репсол“ българският регулатор е одобрил разпределението на 30-процентовия дял на „Репсол“ между останалите двама партньори.

По този начин делът на „ОМВ Петром“ в блока, чрез OMV Offshore Bulgaria GmbH, сега е 42,86%, а на френския петролен гигант „Тотал“, който е и оператор на проекта, е 57,14%.

„Това придобиване е важна стъпка в нашата стратегия за разширяване на операциите ни в региона. “ОМВ Петром” е активна в Черно море повече от четири десетилетия като оператор и е натрупала ценен опит като неоператор в дълбоководните проучвания на съседния блок „Нептун“ в румънските води“, заяви Петер Цайлингер, член на Изпълнителният брод на „ОМВ „Петром“.

През 2012 г. българското правителство обяви конкурс за проучване на петрол и газ в блок „Хан Аспарух“ в дълбоките води на Черно море. То беше възложено на консорциум, включващ ОМВ (30%), „Тотал“ (40%) и „Репсол“ (30%).

„Хан Аспарух“ е разположен в западната част на Черно море, южно от „Нептун“, и е с площ 13 819 км. Първият сондаж беше направен през 2016 г., той беше последван от два други през следващите две години. През тази година беше направено 3D сеизмично проучване на обширна територия от 5 614 км. В момента данните от изследването се анализират и въз основа на тях ще бъдат предприети следващите крачки по търсенето и добива на природен газ и петрол в блока.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баце

    17 15 Отговор
    Ердо, тъй се прави - даваш газа за некое и друго шкафче и после ти е спокойна главата.
  • 2 честен ционист

    26 8 Отговор
    За нас газа, за Ганьо кафявото.
  • 3 Добре, че бяха турците да открият

    14 14 Отговор
    Та да знаят сега къде да сондират тези
  • 4 Иван

    43 8 Отговор
    Нашите ръце са ни в дупките, да подариш природните си богатства е най лесно. Хората войни водят за чужди природни богатства, нашите пък подаряват

    Коментиран от #9, #25

  • 5 Супер

    3 1 Отговор
    Харесва ми тази поза
  • 6 Колко процента остават за нас

    32 1 Отговор
    Пак както с канадците ли?

    Коментиран от #10

  • 7 минчо

    24 4 Отговор
    Ако намерят полезни изкопаеми до 1 год ще избият месното население тоест БЪЛГАРИТЕ ЖАЛКО ЗА НАС

    Коментиран от #8

  • 8 Няма страшно

    2 4 Отговор

    До коментар #7 от "минчо":

    Ние ние сме слаби, не сме месни, който е дебел да му мисли
  • 9 ПОБОЙко ПОБОЙрисов

    7 3 Отговор

    До коментар #4 от "Иван":

    Ама виж ми чекмеджето...
  • 10 ПОБОЙко ПОБОЙрисов

    4 3 Отговор

    До коментар #6 от "Колко процента остават за нас":

    Виж ми чекмеджето и ще разбереш...
  • 11 Behemoth

    4 4 Отговор
    Баце шейха Балканите!
  • 12 Барба Ганьос

    23 2 Отговор
    Някой представя ли си България да ходи да копа в чужда държава за природните им богатства и да им дава някакъв процент после. Примерно да отидем да сондираме в някоя Западна страна. Дали ще ни посрещнат с хляб и сол, или с тояги

    Коментиран от #14

  • 13 вили

    8 0 Отговор
    НАРОДА ПАК ЩЕ ГО НАДУЕЕ
  • 14 гост

    8 3 Отговор

    До коментар #12 от "Барба Ганьос":

    В най-големия производител в света и на газ и на петрол , САЩ , няма НИТО ЕДНА държавна компания в отрасъла !! И почти 50% от добива и концесиите на находищата се държат от неамерикански компании !! Като Бритиш петролеум , Шел , Тотал , дори руски компании имаше , преди джуджето да се направи на велик в Украйна и сам да си натресе санкции , както и на руските компании !!! И не знам що си въобразявате , че ако българска компания намери нещо в Черно море , нещо ще е по-добре , особено за вас , дето ревете тука на умряло ! Не знам кой ви е казал , че ако се добива газ и петрол в България 20 , 30 или повече процента от продажната му цена ще влезе във вашите джобове ??!!! Това го няма никъде по-света , дори в любимата ви Раша !!! Да не кажа особено там !!!
  • 15 Петров

    8 0 Отговор
    Проучването, добива и транспортирането на петрол и газ в морето е много скъпа задача. Вижте само как големият играч "Тотал" е поискал по-голяма част от акциите на "Репсол". Ако нямаха добри щансове за успех, щяха да си разделят процентите по равно. Добра новина...
  • 16 Петров

    4 0 Отговор
    Минчо и другите "патриоти". Не говорете за една и две години. Дълга работа и скъпа работа е. Става дума за стотици милиони евро. Ние нямаме и никога няма да имаме технологиите за добив на газ и петрол от морето. То е и изключително опасно. При скъсването на тръбата на Бритиш петролеум в Мексиканския залив, последваха разходи за спиране на теча, глоби и компенсации за туризма за над 12 милиарда долара. Представете си такова чудо с българска тръба? Ще плащат и пра-внуците ни. При наличието на земетръсните зони край Чирпан, Вранча и Босфора...

    Коментиран от #17

  • 17 Ангелкова по минижуп

    1 4 Отговор

    До коментар #16 от "Петров":

    То по тая логика българите не трябва да дават на чужди компании да припарят, че току виж и насрания туризъм вземат да ни окепазят....тогава и с леките жени дето сме известни като кекс дестинация не можем да свържем двата края.

    Коментиран от #18, #19

  • 18 гост

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "Ангелкова по минижуп":

    По тая логика компаниите за които плямпаш са с бюджети и обороти няколко ПЪТИ ПО-ГОЛЕМИ от цялата икономика на България !!! Ако някой въобще може да намери и добие газ и петрол в Черно море , това са те !!! Тези същите две компании са собственици и на румънското находище на север и то открито още 2012 г !!
  • 19 гост

    4 1 Отговор

    До коментар #17 от "Ангелкова по минижуп":

    И ако си въобразаваш , че Турция ще мине без същите тези компании , ако иска да добива газ в морето , само стой и гледай !! Даже любимия ви Вова не може без тях !!! Щото също любимия ви Ямал е 75 % собственост на французи и китайци , ама техниката и технолигиите са на същия Тотал !!!!

    Коментиран от #21

  • 20 НЕ Е ТАКА

    2 3 Отговор
    И РУСИЯ И НИЕ МОЖЕМ И САМИ ДА СОНДИРАМЕ НО И В РУСИЯ И В БЪЛГАРИЯ СЕ КРАДЕ БЕЗОГЛЕДНО !

    Коментиран от #23

  • 21 Д'мин

    0 3 Отговор

    До коментар #19 от "гост":

    Абсолютни глупости! В момента газовите находища в Ямал, които са разработени са две-собственост на Русия! Държавната китайска петролна компания и френската Тотал са съсобственици на инсталацията за LPG а не а газовите находища!

    Коментиран от #22, #24

  • 22 гост

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "Д'мин":

    Абсолютни глупости пишеш ти !!!! Находищата са дадени на концесия на консорциума Новатек , от който 49 % са на китайците и французите , а 51 % на компанията Новатек , от която също 50% са на същите французи и китайци , а останалите на няколко дружки на вожда , ЧАСТНИ ЛИЦА !!!!! Тоест в него няма нищо държавно и французите и китайците държат сумарно почти 75 % !!!! И за да е картинката пълна , консорциума е НАПЪЛНО освободен от данъци лично от вожда !!!! Уж за да се подпомогне "развитието" му , което не знам какво значение има за Раша , след като тя не е видяла и няма да види и копейка от този газ !!! Пак повтарям , НАПЪЛНО освободен от данъци , както върху газа , който добива , по закона за подземните богатства , така и върху преработката и продажбата му !!!! Тоест Раша го ПОДАРЯВА този газ на китайците и французите , за да могат дружките да си получат процентите по законен път като акционери !!! И парите от продажбата на този газ въобще даже не влизат в Раша , директно заминават в западни банки , да не би да се случи случка , хахах !!!
  • 23 гост

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "НЕ Е ТАКА":

    Така ли бе , сондьора , хахаха !!! Можеш да сондираш , ама в клозета на двора , това можеш !!! Даже да извадиш милиардите , дето са нужни за това оборудване , минавало ли ти е през междуушието , че някой първо трябва да ти го продаде !!!!! И даже и да ти го продаде , трябва да му плащаш после лицензионна такса , дето е още милиони !!! Или и ти като вожда ще си го направиш ??? Ахахаххаххахах !!!! Пази боже сляпо да прогледне !!! Че то и не е прогледнало , а само си мисли така !!!
  • 24 гост

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "Д'мин":

    И понеже сега ще почнеш с други глупости как ПОСЛЕ ще плащат , освобождаването е за 25 години , а живота на инсталациите за втечняване е също 25 години , тоест след края на договора на Раша ще и остане скрап за претопяване !!! Освен ако не направи нов договор за още 25 години , хахаххаах !!!
  • 25 петролтрол

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Иван":

    Абе професоре,знаеш ли колко е скъпо проучването?? Ние нямаме техника и ресурси.Само лаете по форумите,по-добре си сипи една ракия.Да не мислиш,че сме подарили нещо на някой?? Това са фирми на комунистите.Една офшорка прехвърля на друга офшорка,все мутренски фирми.
  • 26 Друга тема

    0 0 Отговор
    Преди векове, когато Аспарух велики е създал Българската територия, тук в Балканският полуостров, че и доста от горе, значи голям пич е бил хан Аспарух, щом като с негови хора е създал територия в много плодородна земя, такава, каквато се отличава от другите територии със следните факти - плодородна земя в много голяма степен, всички сезони минават и заминават през територията на България, също така има и още характеристики на Българското като цяло !