Last news in Fakti

5 Ноември, 2012 16:05 1 160 1

Над 60 хиляди нови работни места

  • нови-
  • работни места-
  • оперативна програма „развитие на човешките ресурси”(опрчр)

Над 60 хиляди нови работни места са открити по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”(ОПРЧР). Това съобщи днес в София заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова по време на откриването на информационните дни за схемите „На път” и „Ново работно място” на ОПРЧР. Тя поясни, че над 660 млн. лева са платените средства по програмата, а над 700 хиляди човека са получили подкрепа по схеми на Оперативната програма.

По време на изказването си заместник-министър Русинова подчерта, че по двете схеми „На път” и „Ново работно място” се дава възможност на работодателите във време на икономическа криза да инвестират в собствения си персонал. Схема  „На път” ще даде възможност на бизнеса да реши проблема с недостига на квалифицирани кадри в региона, като осигури организиран превоз до работното място и обратно на работници и служители от други населени места. По схемата ще бъдат отпуснати над 20 млн. лв., с които минимум 15 000 лица ще получат транспорт до работното си място. Схема „Ново работно място” ще предостави възможност за осигуряване на първа работа и стажуване на млади безработни. Операцията е с бюджет 18 млн. лв. и се очаква благодарение на нея поне 2 000 младежи да започнат работа.

Изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова съобщи, че договорените средства по ОПРЧР за заетост и обучение за в размер на над 740 млн. лева. Тя допълни, че към момента в обучение по схеми на ОПРЧР са включени над 250 хиляди души, а над 220 хиляди вече са завършили курсовете си за квалификация и преквалификация.

Информационната кампания за двете схеми „На път” и „Ново работно място” ще продължи до края на седмицата и ще се проведе в още 8 града. Това са Враца и Пловдив (6 ноември), Велико Търново и Стара Загора (7 ноември), Русе и Бургас (8 ноември) и Варна и Благоевград (9 ноември).

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кик

    0 0 Отговор
    смях.....в бг соц. слабите се водят работещи с переспектива а соц пари се водят заплати