Last news in Fakti

24 Ноември, 2020 23:28 2 360 18

От февруари досега: Над 340 хил. нови безработни

  • безработен-
  • безработица

За обществения сектор средната месечна заплата е 1242 лева

От февруари досега: Над 340 хил. нови безработни - 1
Снимка: БГНЕС

Повече от 340 000 са новорегистрираните безработни от началото на февруари досега. Това сочат най-новите данни на Националния статистически институт и Агенцията по заетостта. За същия период постъпилите на работа чрез Бюрата по труда са малко над 220 000 души.

Данните от ежеседмичното изследване показват, че от средата на месец август насам новорегистрираните безработни в цялата страна са значително повече от постъпилите на работа чрез Бюрата по труда.

Така например, за последния наблюдаван до моментен период - от 16 до 22 ноември, те са съответно 6 хиляди и 4 хиляди души.

Най-драстични са разликите в областите Добрич, Бургас, Варна, което се обяснява с изтеклата сезонна заетост на кадри в черноморските ни курорти.

Единствено в София област тенденцията е обратна и новорегистрираните безработни са по-малко от устроените на работа, а в областите Габрово и Перник са поравно.

В област Сливен отчитат спад с 6,2% процента на заетите по трудово-правни отношения през третото тримесечие на 2020-а спрямо същия период на миналата година. Общо заетите по трудови отношения в областта са 37 хиляди души, сочат данните на НСИ.

През третото тримесечие на годината брутна месечна заплата за областта се е увеличила спрямо второто тримесечие на годината с 2,7% и е 1023 лева, съобщи Сребрина Ганушева, главен експерт „Статистически изследвания“:

„За обществения сектор средната месечна заплата е 1242 лева, а за частния - 931 лева. През третото тримесечие на 2020 година средната месечна работна заплата за област Сливен нараства с 10,7% в сравнение с третото тримесечие на 2019 година“.

В сравнение с останалите области на страната през третото тримесечие на 2020 година област Сливен е на 21-во място по показателя „средна работна заплата”. Най-висока средна брутна месечна заплата получават наетите в секторите „Професионални дейности и научни изследвания“, „Добивна промишленост” и „Държавно управление“.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 В кочинката

    47 1 Отговор
    Държавните чиновници взимат повече от частният сектор. Това може да стане само в сбъркани територии.
  • 2 Последния Софиянец

    21 2 Отговор
    Тази вечер безработните и майките щяха да разкъсат ,, народните,, представители в Партийния дом на бай Тошо.Вадиха ги с Белия автобус.Позор!
  • 3 Гост

    13 5 Отговор
    Е добре де, в миналата новина бяхме увеличили спестяванията в депозити с 14%. Богатството на българина се увеличило с 20%... в същото време безработица. #FakeNews.

    Коментиран от #4

  • 4 Бат Бойко крадеца на детски

    13 2 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Мойто богатство се увеличи с 20 процента.

    Коментиран от #5

  • 5 Гост

    19 0 Отговор

    До коментар #4 от "Бат Бойко крадеца на детски":

    Ааа. Това е като българска статистика:
    Аз ям пържоли, а ти ядеш картофи и средно статистически ядем мусака.
  • 6 az #МУТРИ, ВЪН!

    8 2 Отговор
    ГЕРБ! ХУБАВО Е!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Тато из Правец

    13 1 Отговор
    Ами...В кочината на ГЕРБ е така...
  • 9 Закривай

    12 4 Отговор
    100 и нещо хиляден град...само 37к работят
    ..само лилави и пикс,готвачите са повече от целия наличен полицейски състав ,но това няма значение щото и те са в играта, 20тина стабилни мутрички ....тва има тука
  • 10 555

    11 1 Отговор
    Последно в Петък ли започват "Игрите на глада"?
  • 11 оня с коня

    3 10 Отговор
    Подвизават се тука едни простовати Създания,които са Типични придставители на Крещящите невъзпитано по Улицата ШЕПА Аутсайдери в Живота.И когато в началото Мерките срещу Ковида бяха затегнати,същите тия протестираха че се нарушават Гражданските им права чрез Ограничения,а също и че Парите им свършват поради липса на Работа.Когато Правителството разхлаби Мерките и Икономиката пак тръгна нагоре,те пък се развикаха че Борисов иска да ги Умори,защото не прилагал Затегнати Мерки на Ограничения като в Другите държави.И последно:Искате ли бе Дебили такива ПРЕДНОВОГОДИШНО бат Бойко да ви даде да поуправлявате за малко Държавата?Макар и Само едно кръгче ааа?...Искатеее,и още как!Ама тва ше стане когато Тати купи Колелото:)

    Коментиран от #12, #13, #17

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Бай ганю

    6 0 Отговор
    Половината над 30 годишни от тези хора догодина няма да са тук,
  • 15 Пацо

    7 0 Отговор
    Информацията е объркваща и подвеждаща. В крайна сметка не става ясно кое какво е и колко. Едни цифри не даващи нищо. Липсват и сравнения с други страни. Липсват проценти за безработицата. Не са дадени и критични нива има ли няма ли. Нищо и половина.
  • 16 Бай Стоил

    2 0 Отговор
    трябваше да започнете статията с "Ужас" както тези за козид
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Пълни глупости

    4 0 Отговор
    за броя на безработните, без подкрепа с факти, статистика и обективни доказателства че това е така..