Last news in Fakti

1 Февруари, 2021 08:21 4 759 11

Кои браншове печелят от пандемията

  • пандемия-
  • коронавирус-
  • бизнес-
  • печалба-
  • сектори

Пандемията несъмнено нанася огромни щети на икономиката. Но някои отрасли процъфтяват - ето кои са големите печеливши.

Кои браншове печелят от пандемията - 1
Снимка: Shutterstock

Спокойствието зарежда

Голямото търсене на пъзели във времената на пандемия осигури значителен ръст на бранша през 2020-а година. Оборотът на най-големия производител в сектора Ravensburger се увеличи с 20 процента и достигна 632 милиона евро. Компания е продала над 28 милиона пъзели - 32 процента повече, отколкото през предишната година.

Пуф-паф

Ръст е отчетен и при производството на модели на влакчета, които са много популярни в Германия, включително сред политици - като например вътрешния министър Хорст Зеехофер. Лидерът на пазара Märklin е получил през ноември 50 процента повече поръчки, отколкото в същия период през 2019-а. Фирмата отбеляза значителен оборот и по време на първия локдаун през март и април.

Добрата форма изисква жертви

Принципно важи: който поддържа хората в добра форма, печели. И тъй като по време на пандемията фитнес залите са затворени, цените на фитнес уредите скочиха рязко. Както информират от Федералната статистическа служба, през декември спортуващите е трябвало да похарчат 13,1 процента повече пари за уреди, отколкото година по-рано.

Колоезденето е модерно

Още през лятото мнозина, решили да си купят ново колело, се сблъскаха с проблеми - магазините бяха изпразнени. По данни от допитване на социологическия институт "Аленсбах", делът на хората, които ежедневно карат колело, е нараснал в сравнение с миналата година от 17 на 22 процента. Съгласно проучването мнозина искали да карат по-често и след кризата.

Хайде в планината!

Във времената на пандемия германците се впуснаха да обикалят природата. "Пандемията стана причина за истински разцвет на разходките в природата", констатират от Германския туристически съюз. Жалко само, че с туристически обувки и друг вид инвентар за излети не може да се спечели толкова много, колкото с електрическите велосипеди. Но пак е отбелязан ръст.

Бум на домашните ремонти

Оставайки трайно вкъщи, мнозина се впуснаха да усъвършенстват пространството у дома, което доведе до бум в търсенето на стоки от магазините от типа "Направи си сам". Фирмите в бранша регистрират плюсове в оборота от около 20 процента.

Магията на малкия екран

Но и тези, които не се интересуват от влакчета, ремонти или екскурзии, а предпочитат да се излежават на дивана, допринесоха за подем, абонирайки се за стрийминг палтформи. Както съобщиха от "Нетфликс", само сериалът "Дамски гамбит" е бил гледан от над 60 милиона души.

Най-желаният коледен подарък

Поради невъзможността да се правят разнообразни покупки и да се обикаля по магазини, айфонът привлече особено голям интерес. Резултатът: през четвъртото тримесечие Apple е продал точно 90 милиона бройки, благодарение на което оборотът за периода е надхвърлил 100 милиарда долара.

Магията на компютърните игри

По мое време играехме на компютърни игри само когато родителите бяха на кино. Днес тези игри водят до ръст дори в брутния национален продукт. Тъй като PlayStation 5 и Xbox Series X далеч не са безплатни.

Апетитът идва с яденето

Както геймърите, така и почитателите на сериалите изпитват глад - затова се обръщат към фирмите доставчици на храна, които в момента също процъфтяват. Пицата, бургерите, суши и други вкуснотии пристигат директно вкъщи с няколко натискания на мишката, което със сигурност ще доведе до наплив към фитнес залите, след като бъдат отново отворени.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голям БУМ

    25 1 Отговор
    ИМА ИГЛЕДАНЕТО НА ПOPНО ОТ ВКЪЩИ😁😇
  • 2 Абе не знам,

    13 1 Отговор
    гледам цените на къщи и апартаменти в Австрия. От около 6000-6500 €/кв.м. преди пандемията за апартамент (ново строителство в хубав квартал) във Виена, в момента се предлагат стари апартаменти, които определено имат нужда от ремонт, на цени от около 10000 €/кв.м. Кой може да си го позволи, не ми е ясно. Ако в едно семейство с двама работещи могат да отделят по 2000 € на месец, то за една година ще могат да си купят 2,5 кв.м. 😆 А и извън Виена никнат къщи като гъби. Луда работа!
  • 3 вирусолог

    19 1 Отговор
    Печелят всички онези които реално нищо не правят в извънпандемична среда-паразитите.
  • 4 Един

    13 1 Отговор
    ГЛУПОСТИ ! Най-големите печеливши са банките! След целия този "политически обществен мор" на преден план излиза изплащането на задълженията и възстановяването на бизнеса. Но едиствения свободен ресурс за това е в банките! Така те имат гарантирани кредитопотребители за дъъъъъъъълъг период от време, което им гарантира печалбите и спокойствието за още по-дълъг период от време : 20 - 30 години ! Честито!
  • 5 Всичко дегенеративно печели

    10 0 Отговор
    Погребални агнеции гробищни паркове гробокопачи патолози крадци попове църкви и всичко свързано с погребалните обреди печели нотариусите също крадците също играчите също фармацефтите всичко свързано с фармацията от до лекарите също грабят болниците също грабят са виждате ли кои печели от умрелите? Не там разни розови заичета изброени по горе ама ги премълчавате тея неща
  • 6 Пантиквия

    10 0 Отговор
    Печели държавната администрация, които си вдигнаха заплатите и си раздадоха коледни бонуси, както и фирмите с обществените поръчки, които ще си доремонтират калпавите строежи с допълнителни пари, също и парламентарно представените партии, които ще си организират и нагласят изборите с парите от новия петмилярден дълг.
  • 7 Мата Хари

    15 0 Отговор
    Най големия печеливш е държавнита администрация. Локдаун не ги бърка, дори и повишиха заплатите и бонуси получават за нищо правене.
  • 8 любител

    3 0 Отговор
    най много печели боко тиквата и свитата му крадът като за световно а казват че парите отиват за хората и за подпомагане на икономиката.а истината е че парите отиват в чекмеджето което вече е гардероб и в офшорките на боко.да не забравим и аптеките кожодери.
  • 9 J Y Moineau

    2 0 Отговор
    Що все си мисля че най-печелившите бизнеси в момента са фармацевтиката и клиничните лаборатории.....нещо не ги споменават тука, защо ли?
  • 10 вакуум

    0 0 Отговор
    Докторите са най-големите печалбари. Все ни лекуват по най-скъпите клинични пътеки.
  • 11 От Пандемията, печелят най много Фарма.

    1 0 Отговор
    Мафията, СЗО и Бялата Мафия, заедно в ОПГ с Политиците свързани с нея!!