Last news in Fakti

20 Март, 2021 14:29 1 770 12

Изплатиха още почти 9 млн. лева на туроператорите

  • туроператори-
  • финансова помощ-
  • пропаднали пътувания

Най-малката сума от плащането, която ще бъде преведена, е в размер на 240,00 лв.

Изплатиха още почти 9 млн. лева на туроператорите - 1
Снимка: Shutterstock

Министерството на туризма направи трето плащане към туроператори и туристически агенти. С тях ще бъдат компенсирани потребителите за неосъществени пътувания в периода от 1 март до 31 декември 2020 година. Изплатени са безвъзмездни средства на още 161 дружества, извършващи туроператорска и туристическа агентска дейност, като общата сума възлиза на 8 857 930, 31 лв. Най-малката сума от плащането, която ще бъде преведена, е в размер на 240,00 лв., а най-голямата достига над 1,113 млн. лв. До момента общо финансираните предприятия са 396, а предоставените им средства - 24 002 293, 77 лв.

Помощта се отпуска от държавния бюджет и е на обща стойност 51 млн. лв. Това е една от мерките, предприети от Министерството на туризма за подпомагане на сектора за преодоляване на последиците от COVID-19. Размерът на еднократно предоставяните безвъзмездни средства е 4 на сто от оборота без ДДС през 2019 г., оповестен във финансовия отчет съгласно Закона за счетоводството, като предоставената помощ е за компенсиране на загуби на туроператорите и туристическите агенти.

Помощта трябва да се използва приоритетно за възстановяване на суми на пътници, чиито пакети са анулирани поради COVID-19 за същия период. Кандидатстването по мярката продължава, като всички желаещи могат да подават документи за участие в процедурата в срок до 22 март 2021 година, напомнят от министерството. Подаването на заявленията за държавната помощ се извършва по електронен път.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Избори 2021

    4 0 Отговор
    Купуването и продаването на гласове е престъпление.
  • 2 Ахахах

    9 0 Отговор
    Да се чете - изплатехМЕ от данъците си далаверите на перачите на пари отново! Очаквам някой да ми изплати и на мен някоя хилядарка!
  • 3 данъкоплатец

    8 0 Отговор
    И защо им плащамЕ? Плащайте вие, аз не искам ...
  • 4 Човек

    4 0 Отговор
    И пак са недоволни!
  • 5 Поредния балон

    10 1 Отговор
    Туроператорите са в кюпа с хотелиерите! 90 % са в сивия сектор, а сега - били на ръба! Ами да теглят от влоговете си в чужбина и да живеят! Въпреки че са ЕТ, и те се осигуряваха на минимална, а сега реват! Да им погледнат "приноса" и тогава....
  • 6 ТРЕЙСИ ЛОРДС

    1 0 Отговор
    А НА НАС ПОРНО АКТРИСИ ПОМОЩИ НЯМАЛИ?
  • 7 Ангел

    5 0 Отговор
    А защо ги чакам от една година да се сетят, че имат да връщат пари от неосъществените почивки?
  • 8 Гост

    6 1 Отговор
    Тия дето все ни клатят с почивките все нещо недоуредено все нещо ние не сме разбрали накрая ще им плащаме от наше данъци!?!? А те ще върнат ли всичко взето за неосъществени почивки??? Съмнявам се!!!!
  • 9 4 април

    4 0 Отговор
    Да свалим бай Ганьо от джипката
  • 10 Павел пенев

    7 1 Отговор
    Не давайте пари на търговците на стоки и услуги, а на тези които произвеждат. Всички знаем,че тур операторите са обикновени измамници,защо да ги субсидираме?
  • 11 ГЕРБОКРАД

    1 0 Отговор
    ИЗПЛАТИХА 9 МЛН. ЛВ. НА КРАДЦИТЕ .... ТАКА СТАНА И С КТБ - НИЕ ПЛАЩАМЕ ЗА КРАЖБАТА ПО НАРЕЖДАНЕ НА КРАДЦИТЕ !
  • 12 БРАВОООО

    0 0 Отговор
    СЕГА ОСТАВА И ДА СЕ ИЗПЛАТЯТ КОМПЕНСАЦИИ НА МАГИСТРАЛНИТЕ ТРУЖЕНИЧКИ !