Last news in Fakti

22 Март, 2021 06:39 3 981 9

Нова наредба регулира бизнеса с хранителни добавки

  • хранителни добавки-
  • наредба-
  • търговия

Интернет търговците също ще трябва да се регистрират

Нова наредба регулира бизнеса с хранителни добавки - 1
Снимка: БГНЕС

Държавата прави опит да регулира бизнеса с хранителни добавки, предаде NOVA. Нова наредба на Министерство на земеделието налага сериозни промени за всички, които търгуват. Наредбата предвижда хранителни добавки да се продават само в обекти за дистрибуция на храни, аптеки и дрогерии. Търговията с хранителни добавки от разстояние може да се извършва от регистрирани бизнес оператори.

Или казано по друг начин – интернет търговците също ще трябва да се регистрират. В наредбата се обръща и специално внимание на веществата, които не могат да се съдържат в добавките. На хранителните добавки не бива да се приписва, че предпазват или лекуват болести. Целта е контролът върху безопасността да е още по-завишен, а потребителите да са по-информирани.

Петър Александров е фитнес мениджър. Разбира от хранителни добавки и казва, че винаги гледа етикета, но признава, че голяма част от клиентите му, не правят така. Новата наредбата все още е на етап обсъждане, но от няколко месеца у нас има публичен регистър, в който са вписани всички, които имат право да търгуват с храни.

Така на практика потребителите ще могат да видят какви съставки има във всяка хранителна добавка. Ще има контрол и за продажбите в мрежата.

Какво трябва да знаем за Е-тата в храните?

„Има доста вредни съставки. Виждал съм в дадени протеини например да има съставки, които вдигат кръвното”, коментира спортуващият Мирослав Ангелов.

Надеждата е, че с новата регулация ще се ограничат и измамите с хранителни добавки в интернет, допълва NOVA.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вафли Мура

    11 2 Отговор
    Яжте вафли Мура - за да ви стане...хубаво!

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Илия

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Вафли Мура":

    Най хубавата фафла на всички времена е "Побити камъни"

    Коментиран от #9

  • 4 някой

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Вафли Мура":

    Всички вафли са фрашкани с палма.
  • 5 Павел Пенев

    1 5 Отговор
    Тази търговия няма нужда от регулации а от пълна забрана!

    Коментиран от #6

  • 6 зоб до гроб

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Павел Пенев":

    Пълни глупости ! Взимам добавки от 20 години и лично съм се убедил в ползата, която носят. Някои от тях са действително лечебни и то до степен превъзхождаща традиционните лекарства. Със съгурност не бива да бъде забранявано рекламирането им като лечебни. Не бива да се ограничават и местата за продажба.
  • 7 Синапа

    3 0 Отговор
    ОСТАНАХА ЗА ЛЕГАЛИЗИРАНЕ И РЕГУЛИРАНЕ- ДРОГАТА,ОРЪЖИЕТО И ПРОСТИТУЦИЯТА.КАБИНЕТА И ПАРЛАМЕНТА ДА СПРАТ ДА КРАДАТ И ЧАКАМЕ ЧЕСТНИ,ДЕМОКРАТИЧНИ И СПРАВЕДЛИВИ ИЗБОРИ!
  • 8 Циганин

    0 0 Отговор
    Сетиха се. Хората направиха милиони, те още закон не са измислили за регулация. Вкарват се от Китай по всевъзможни начини и после препакетиране.
  • 9 въпрос

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Илия":

    От нея стават ли бъбречни камъни ?