Last news in Fakti

23 Март, 2021 14:21 1 550 6

Кое стимулира търсенето на банкови продукти в България

  • банки-
  • българия-
  • deloitte-
  • анализ-
  • състояние

Секторът е доминиран от големи дъщерни дружества

Кое стимулира търсенето на банкови продукти в България - 1
Снимка: Shutterstock

Българският банков сектор отбелязва силен растеж след кризата от 2008 г. по отношение на общите активи. Основният двигател на разширяването през 2019 г. е нарастващият доход на хората, който стимулира търсенето на банкови продукти.

„По отношение на качеството на активите също се наблюдава подобряваща се тенденция. Въпреки че съотношенията на NPL са все още относително високи в сравнение с други страни от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), те непрекъснато намаляват през последните 4 години, като възлизат на 5.3% за ритейл и 6,8% за корпоративния сегмент към края на 2019 г.“, посочва в свои доклад оценителската компания Deloitte.

Банковият сектор е доминиран от големи дъщерни дружества на европейски банкови групи, притежаващи по-голямата част от общите активи. В резултат на излизането на Банка Пиреос от пазара, а също като се има предвид поглъщането на Société General Expressbank от Банка ДСК банковият сектор в България става все по-концентриран в съответствие със стратегията на регулатора за намаляване на броя на банкови лицензи и подобряване на капиталовата база. Към края на 2019 г. първите 5 банки притежават 61.6% от общите активи.

„Динамиката на развитие на банковите пазари в България и Европа е очевидна. Предвид предизвикателствата, които постави COVID-19, и изменените нужди на клиентите на банките, дигитализацията, бързината на предоставяне на услуги и подобрените им продукти ще бъдат основен двигател на развитието на българските банкови институции. А те няма как да бъдат постигнати без ефективност, оптимизация на ресурсите и икономии от мащаба. В този смисъл консолидацията е път това да се случи, така че тя ще продължи (макар и с по-бавни темпове) през следващите години“, казва Силвия Пенева – управляващ съдружник в Делойт България.

От 2015 г. до момента има 6 основни трансакции на българския банков пазар. От третото тримесечие на 2019 до момента няма нови сделки по сливания и придобивания, но допълнителна консолидация в сектора се очаква, тъй като концентрацията на българския банков пазар е относително ниска.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отчаян

    1 0 Отговор
    Гладът и неплатените сметки
  • 2 бшит

    3 0 Отговор
    Банкови продукти?
  • 3 100000000

    3 0 Отговор
    Банките. Основния убиец на хора.
  • 4 Павел Пенев

    2 0 Отговор
    Колко смешно звучи–банкови продукти? Какви продукти бе гнусни измамници? Защо не ги прилагате на управниците тези ваши продукти? Отговора е: Защото те си държат парите в офшорки и чекмеджета.
  • 5 Единствения

    0 0 Отговор
    банков продукт е ЛИХВАТА!!! Другото : кредити, дебити, заеми, полици са УСЛУГИ за ползване на пари!
  • 6 Без име

    0 0 Отговор
    Банката може да дава пари срещу лихва, а аз немога, било лихварство? Монопол