Last news in Fakti

29 Март, 2021 06:40 5 072 28

СПА туризмът у нас е пред фалит

  • спа туризъм-
  • фалит

Браншът очаква адекватни решения от държавата

СПА туризмът у нас е пред фалит - 1
Снимка: БГНЕС

СПА туризмът у нас е изправен пред риск от фалит. За това сигнализира Българският съюз по балнеолечение. Хотелиерите от големи СПА- курорти поискаха държавата спешно да предложи икономически мерки за компенсиране на бранша, предаде NOVA.

Спа туризмът у нас отчита 70% загуби от третото затваряне. Като превантивна мярка някои от хотелите затвориха, други съкратиха и освободиха персонал. А някои се оплакаха и от фалити. Българският съюз по балнеология и СПА туризъм изпрати две писма - до министъра на здравеопазването и министъра на туризма с искане за икономическа подкрепа от държавата.

Хисаря, който разчита на СПА туризма и балнеолечението като основен доход за издръжка, сега е най-засегнат. Голяма част от хотелите са принудително затворени. Николай е предприел риска, макар и с малко на брой посетители да запази препитанието на 120 служители.

„За нас ще бъде много по-трудно да съберем персонала обратно. Много от хората просто търсят друго препитание, търсят спокойствие и сигурност. Все още се бавят мерките и от януари месец не сме получавали пари по мярката 60 на 40. Общо взето се забелязва едно увеличение на бюрокрацията, забелязва се една тромава процедура”, разказва той.

Загубите за хотела, в който има 166 стаи вече надхвърлят десетки хиляди левове. Разходите за ток, вода, данъци и поддръжка на спа комплекса и басейните вече са дължими.

„Новото в случая този път е, че спа центърът ни няма право да работи. Ресторантът ни също не работи, лоби барът също, което обезсмисля изцяло престоя на гостите”, казва от бранша.

Част от собствениците използват времето за ремонти, дезинфекции и почистване. Голяма част от персонала са в неплатен отпуск, но има и много хора, които работят, тъй като за СПА центровете е нужна социална поддръжка.

Затова браншът очаква адекватни решения от държавата и прогнозира, че ако ограничителните мерки бъдат удължени след края на март, последствията ще са фатални за спа туризма. Засега спа хотелите у нас се въздържат от окончателни резервации за началото на април.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой си

    57 12 Отговор
    Е, с тези 70-100 лева нощувка ще трябва да сте поспестили някой лев за черни дни.......
    Га лапахте ни ривахти, що рИвети сега?

    Коментиран от #5

  • 2 Попа от Хисаря

    41 5 Отговор
    Фалирайте или се преустройвате в ковид санаториуми. Никой не е длъжен да ви помага с държавни пари, в тикволандия е възприет неолибералния модел - всеки се спасява сам.
  • 3 Стефан

    53 5 Отговор
    Ами фалирайте бе, вие не можете да направите едни нормални цени като за заплатите които се плащат в България, не хваля онова време преди 30 години, но помня че поне 3 пъти в месеца ходих на Пампорово, басейна на Перелик, боулинга, храната беше чудесна, идеш на бунгалата на Малина, отсреща ресторанта имаше всичко, даже качамак правеха, пръстите да си оближеш, сега една месечна заплата ще ми я вземете за три дни за двама души, аре няма нужда, трябва да се научите на работа, професионална работа.
  • 4 Коко

    25 2 Отговор
    Папкането приключи...

    Коментиран от #11

  • 5 бл.134 в Зап. парк

    15 2 Отговор

    До коментар #1 от "Някой си":

    Дайте ни пари! Дайте ни пари!!
    ЕБРЕ-ДЕБРЕ
  • 6 Шофьор на Камаз

    24 4 Отговор
    Имате си снранични доходи и далавери, кой знае колко странични фирми стопанисвате. Трайте си и не се оплаквайте. Помощ за вас няма да има! Ще ядете салама!
  • 7 Стрина Пена

    6 6 Отговор
    Щом никотин не ползва СПА, значи няма нужда от
    Айде фалирайте
  • 8 1234

    25 2 Отговор
    Същия тоя бранш гласува вече 11 г за неадекватните от герб.... Един протест не направиха
  • 9 Гост

    17 11 Отговор
    Чета коментарите Ви и Ви се чудя на акъла! То бива, бива елементарно мислене, но чак толкова! Собствениците ще се оправят, тях не ги мислете! Мислете за хората, които работят в този бранш и хранят семейства! Помислете, че този бранш е обвързан с още много други семейства - доставчици и производители на храни, на препарати, на консумативи, на спомагателни услуги! Нали този бранш като е затворен, това води до лоши последствия за останалият вид бизнес?! Тези хора как ще хранят семействата си, как ще потребяват Вашите стоки и услуги?! Ето, затова сме на това дередже, защото погледът Ви стига не по-далече от върха на носовете Ви!

    Коментиран от #10, #22

  • 10 Жипка

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Има си икономическо, финансово и социЯлно министерство, има си и мЯрки, милийони сме отпуснали.
  • 11 Емигрант

    12 1 Отговор

    До коментар #4 от "Коко":

    Не папкане, а припиране, те бяха пералнята на Сарай паша, споко ще измислят друга схема, в това ги бива.
  • 12 Забравете

    7 3 Отговор
    Туризъм вече няма да има.
  • 13 боко ПКП

    18 1 Отговор
    Във фалит е за лошо обслужване, високи цени, лоша храна и мн. др.
  • 14 Мнение

    4 1 Отговор
    Е па то си е целта на цялото занятие. Пландемиятя е за да фалира всичко и всички. Докато има скотове, ще има и касапи да ги обслужват.
  • 15 Санаториум

    3 1 Отговор
    Хм! СПА туризмът щял да заспи. Ами добре, и аз отивам да спа.
  • 16 1122

    3 0 Отговор
    КАЖЕТЕ КОЕ НЕ Е ПРЕД ФАЛИТ В БЪЛГАРИЯ ? Има ли някякво производсто което ПРОИЗВЕЖДА НЯКАКВА ПРОДУКЦИЯ,КОЯТО КАТО СЕ ПРОДАДЕ И ДА НОСИ пари и печалба на собственика и държавата? Оставете тия ресторанти и хотели,то като няма производство което да продаде продукция и да влязат пари у хората никой няма да ви влезе ни в хотелите,ни в ресторантите,НО ако си мислите,че това не е аргумент да се възроди родното производство на стоки,има да чакате от УМРЯЛ ПИСМО.
  • 17 ДРТ ПРЧ

    1 0 Отговор
    КАКВАТО НИ Е ДЪРЖАВАТА, ТАКЪВ НИ Е БИЗНЕСА, ТАКИВА СА НИ ПОЛИТИЦИТЕ
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Еклектик

    5 0 Отговор
    Толкова безработни и фалирали кръчмари и ханджии, а няма бум на продадени луксозни джипове и лимузини. Значи за лукс и kypboлecтu има, ама за персонала по време на кризата да се грижат балъците с данъците. Фалирайте смело. После на заплата. Да си спомните как е.
  • 20 4о4ко

    1 0 Отговор
    Ех, някои си работят. Шерба например не е затрварял . В Здравец също. По селата си работят с пълна сила.
  • 21 ЗА СПА туризма решението е...

    0 1 Отговор
    ,,ЗА-СПА -ВАНЕ" мечи сън,за сто години...
  • 22 Този бизнес се владее от мутрите...

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    На Българина му дотегна от мутри,тикви и боклуци...Пълен рестарт на системата,който оцелял,оцелял.Нови затвори и кариери за чукане на павета,това е бъдещето на територията...
  • 23 Селянин

    6 1 Отговор
    През комунизма имаше обществени бани и къпални с минерална вода на поносими цени. Всичко се приватизира от едни специални хора. Нощувка 100 лева обяд и вечеря още 100 лева за двама. Криене на оборота. Папкането свърши.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Всичко се връща

    1 0 Отговор
    Кoгaтo имaшe бизнec, aлчният coбcтвeник нa хoтeл "Aугуcтa" вдигнa цeнитe нa билeтитe зa външни пoceтитeли нa 20 лв. и тaкa oтблъcнa мнoгo дългoгoдишни клиeнти. Ceгa рeвaт, чe щe фaлирaт. Aми фaлирaйтe, ниe ce oпрaвихмe c пoчивкитe, имa къдe дa плувaмe, имa вcичкo. A виe, aлчнитe тaрикaти, вървете НПСМ! Дaнo шaмaрът кoвид ви ocвecти!
  • 27 шт тнщш тшт

    1 0 Отговор
    а дано
  • 28 асдасд

    0 0 Отговор
    Нека, нека...
    Преди време се учудих как може да ми искат 50 лева за 20-мин. процедура.
    Отговорът беше "тука не е за бедняци"...

    Ха сега - пада им се.
    Вече за 5 лева ще бачкат...