19 Април, 2021 18:03 1 765 8

Бизнесът настоява за допълнителни средства за предприятията през 2021-2027 г.

  • бизнес-
  • аикб-
  • предприятия

АИКБ подчерта, че заложеният в ПВУ кумулативен растеж на БВП от 21,7% за периода 2021-2025 г., трябва да е по-амбициозен и да преследва минимум 6% ръст на годишна база

Бизнесът настоява за допълнителни средства за предприятията през 2021-2027 г. - 1
Снимка: БГНЕС

В специално становище, одобрено на проведения днес Национален съвет, Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) изрази принципната си подкрепа към проектите на Плана за възстановяване и устойчивост, Споразумението за партньорство и оперативните програми за програмния период 2021-2027 г., но настоява да бъдат осигурени допълнителни средства за подкрепа на предприятията и за насърчаване на инвестициите и иновациите.

АИКБ подчерта, че заложеният в ПВУ кумулативен растеж на БВП от 21,7% за периода 2021-2025 г., трябва да е по-амбициозен и да преследва минимум 6% ръст на годишна база. За да бъде постигнат този растеж, Асоциацията настоява да бъдат предвидени още 1,4 млрд. лева, осигурени посредством трансформиране от други области от грантове в нисколихвени кредити (основно при финансирането на проекти за енергийна ефективност), в т.ч.:

Допълнителни средства за новосъздадените три фонда: „Технологична модернизация“, „Зелен преход“ и „Дигитализация“ в новия елемент на Стълб 1 „Програма за икономическа трансформация“ – така че общата им сума да нарасне до 1,3 млрд. лева (при сега предвидени 900 млн. лева);

Допълнителни средства към новосъздадения по искане на социалните партньори компонент, предвиждащ мащабна ваучерна програма за придобиване на базови дигитални умения – в размер на 300 млн. лева. По този начин, заедно с предвидените в момента 200 млн. лева, общата сума на финансовата подкрепа ще нарасне до 500 млн. лева, което ще позволи поне 1/3 от работещите в България да бъдат обхванати от тази програма;

Ресурс в размер на поне 700 млн. лева за насърчаване на производството и съхранението на електрическа енергия от ВЕИ за собствени нужди на предприятията и домакинствата.

АИКБ изказва съжаление, че редица конкретни предложения, отправени в досегашните и становища не са възприети и обръща внимание, че има необходимост от ясен механизъм за планиране, наблюдение и контрол на изпълнението на Плана, в който участие да вземат социалните партньори и заинтересовани страни.

Асоциацията отчита, че в оперативните програми за новия програмен период са включени приоритети и дейности, които в голяма степен отговарят на реалностите на нуждите на българската икономика, социална и образователната сфера. Най-сериозно внимание е отделено на програмата „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“.

Според АИКБ от особена важност е да се определи точно кои планирани дейности ще бъдат финансирани с безвъзмездна финансова помощ и кои с финансови инструменти. За асоциацията акцент трябва да бъде поставен върху безвъзмездната финансова помощ за българските компании, защото отдаването на приоритет на финансовите инструменти би довело до стимулиране на дългова спирала в производствения сектор на България и липса на реална инвестиционна помощ за българските предприятия през следващите седем години, предвид влошената ликвидност и кредитоспособност на предприятията.

В същия момент, стимулирането на инвестиционната активност на българските предприятия чрез безвъзмездна финансова помощ, особено в условията на световна здравна и икономическа криза би довело до минимизиране на вредите и би съкратило сроковете за възстановяване на икономиката.

В така разглеждания вариант на оперативната програма АИКБ не среща отделено внимание на Северозападния регион. Този регион продължава да е със значително по-ниско ниво на развитие от останалите. Асоциацията предлага да се впишат текстове, осигуряващи неговото приоритетно стимулиране, особено в Приоритет 1 „Иновации и растеж“.

В становището на Асоциация на индустриалния капитал са дадени препоръки още по програмите „Развитие на човешките ресурси“, „Наука и образование“, „Развитие на регионите“, „Транспортна свързаност“ и Програмата за научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БУДЕН ГРАЖДАНИН

    4 2 Отговор
    БОКО ТИКВАТА БИЛ ПРИЕТ В ПИРОГОВ ПО СПЕЩНОСТ!!

    Коментиран от #2

  • 2 Последния Софиянец

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "БУДЕН ГРАЖДАНИН":

    Чул е че му готвим граждански арест в сряда и се крие при Балтов.

    Коментиран от #6

  • 3 Обесен Язовец

    6 1 Отговор
    Аз пък настоявам за премахване на плоския данък и сваляне на финансовите веригите от изтрадалият Български народ.

    Коментиран от #4

  • 4 БСП го

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "Обесен Язовец":

    наложи плоския данък. Затова го искай от тях. Но първо поискай обяснение защо го направиха.
  • 5 лесно е

    2 0 Отговор
    Обърнете се към шефа на бюджетната комисия
    🙈🙉🙊
  • 6 СИРИЕЦ

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    НЕ Е ПРИ БАЛТОВ ПРИ ЕРДОГАН Е А ВИЕ ЩЕ ИМАТЕ УДОВОЛСТВИЕТО ДА АРЕСТУВАТЕ БЕЖАНЦИ МАЙ МЕСЕЦ /АХ ДЪВОТО/
  • 7 АНАЛИЗАТОР

    0 0 Отговор
    НЕ МОЖЕ БЮДЖЕТЕН ДЕФИЦИТ /КВО СТАНА МАЙ ЯДОХТЕ СОПАТА САМО ЗА 5-6 ДНИ/ АЙДЕ СЪС ЗДРАВЕ ДО ЕСЕНТА/
  • 8 МАЛКА пенсИЯ

    0 0 Отговор
    Цитат,от24ч,,от януари,до март,в БГ,са РЕГИСТРИРАНИ-16ферари,286порше.ДАВАЙТЕ,ПОМОЩ на БИЗНЕСА,ИЗНЕМОГВАТ,ГОРКИТЕ.