Last news in Fakti

27 Април, 2021 06:04 5 187 32

Само няколко хотела на Слънчев бряг отварят за Великден

  • хотели-
  • слънчев бряг-
  • великден-
  • туризъм-
  • мерки

Притеснения в бранша

Само няколко хотела на Слънчев бряг отварят за Великден - 1
Снимка: БНТ

Дни преди началото на летния туристически сезон стана ясно,че вече ще има разписани правила, по които чуждите туристи да влизат в страната ни. Това обяви министърът на здравеопазването в оставка Костадин Ангелов, цитиран от NOVA.

Влизането в страната ще става по три начина, научи NOVA. С PCR или антигенен тест, с ваксинационен сертификат или с документ, който да удостоверява преболедуване от COVID-19. Представители на туристическия бранш преди седмица написаха писмо, с което настояха за яснота при какви условия ще могат гостите им да пристигат в хотелите.

Само няколко хотела в Слънчев бряг ще отворят за Великден, когато официално се открива и новия летен туристически сезон. Заради забавянето на правилата за влизане у нас курортът ще остане празен.

„Със сигурност няма да отворим от 1 май. Резервации за този период до края на май поне към момента няма. Туристическият сезон не започва тогава, когато ние го обявим условно, започва тогава, когато започнат да пристигат туристи”, заяви Теодор Пастърмаджиев, който е член УС Съюз на собствениците в Слънчев бряг.

Един от хотелите по традиция отварят първи и затварят последни в Слънчев бряг. Към момента имат едва 9 гости, българи.Чужденците ги няма. Хотелиерите смятат, че самото споменаване на PCR тест плашело туристите.

След писмото им, с което поискаха ясни правила и критерии, по които ще може да се отвори сектора през летния сезон, от здравното министерство днес ги разписаха:

„За влизане в страната - 3 възможни начина – с PCR или антигенен, с ваксинационен сертификат, или с документ, или с тест, че са че са прекарали COVID-19 през последните 6 месеца”, заяви проф. Ангелов по време на среща с Борисов, която се излъчваше на живо във Facebook. А премиерът в оставка нареди до края на деня правителството, заедно с туристическия бранш, да уточнят всички детайли около началото на сезона. Очаква се заповедта за това да излезе в сряда.

„С Катя Захариева, външно министерство, да препрати по посолствата ни, за да могат там да направят съответната рекламна кампания. Да идват туристи, да отворим пазарите”, призова Борисов.

От хотелиерския бранш са доволни, че все пак ще има разписани правила, но препоръчват да започнат реципрочни разговори с основните им партньори.

„При връщането на туриста в държавата, от която той е , ако там има рестрикции, на които той ще бъде подложен, туристът пак няма да осъществи пътуването си”, смята Пастърмаджиев.

От туристическия бранш настояват и за облекчаване на визовия режим за руските граждани, които могат да бъдат върнати на българското море заради забраната им да пътуват до Турция.

В приоритетите на държавата в момента е ваксинирането на туристическия бранш, които ще обслужват летния туристически сезон. Заявление за ваксиниране са подали над 80 000 служители. Част от дозите на „Янсен”, които пристигнаха, вероятно ще отидат за туристическия бранш, тъй като са еднодозови и служителите ще получат по-бързо сертификат за имунизация.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Вижда се

    20 2 Отговор
    Заформя се нов бизнес с "извинителни бележки" и смяна на собствеността в туризма.
  • 3 Няколко

    7 0 Отговор
    в повече !
  • 4 123

    5 15 Отговор
    Защо да ходя на почивка в България, стаята ми в 5 звездния хотел на първа линия с безплатен плаж струва само 80 лева за двама човека на вечер.

    Коментиран от #5

  • 5 321

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "123":

    И къде товa?

    Коментиран от #6, #10, #12

  • 6 На Марс

    16 2 Отговор

    До коментар #5 от "321":

    Мъск поема 80% от нощувките. Пак се започна с пропагандата за евтините хотели. После като отдеш и ти режат главата.

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 321

    10 0 Отговор

    До коментар #6 от "На Марс":

    Зa товa питaм къде нaмери легло зa 40лв в 5* хотел.

    Коментиран от #19

  • 9 Кой

    29 5 Отговор
    нормален ще отиде да празнува Великденските празници на........Слънчев бряг ?
  • 10 123

    4 4 Отговор

    До коментар #5 от "321":

    Ловина Бали Ризорт 47 долара или Мъртъл Бийч Хилтън 50 долара

    Коментиран от #15

  • 11 Пучо Капучо

    21 3 Отговор
    От толкова бетон в Слънчев бряг, накрая няколко хотела ше отварят за Великден, егати иронията...
  • 12 123

    7 5 Отговор

    До коментар #5 от "321":

    В Тунис -Радисън блу Хамамет 119 лв, Схара Бийч акуапарк всичко включено 114 лв долара,Парадисе Палас 111 лв долара всичко включено,Хотел Либерти Ризорт всичко включено 119 лв,Оне ризорт Ел мансур всичко включено 113 лв ,Ел Борге Хотел всичко включено 114 лв
  • 13 Гост

    13 2 Отговор
    ....самото споменаване на РСR тест плашело туристите....абе как не ги плаши като ходят в другите държави бе,хотелиерчета?

    Коментиран от #17

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 123

    15 3 Отговор

    До коментар #10 от "123":

    Не харесвате че съм дал цените на конкуренцията ви,има все още достатъчно глупави българи да се хаващат на циганските номера на Българските хорелиери, ресторантьори и концисионери. Извън България почивката е много по добра и качественна от в България, в Тунис ще ви бъде много по приятно и по евтино от България, също и в Гърция

    Коментиран от #21

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 123

    26 1 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Това което плаши туристие да не идват в България не е теста, а много ниско качествен туризъм,храни и услуги на много високи цени.Липса на безплатни паркинг, липса на безплатен плаж, липса на безплатни общественни тоалетни,пренаселеност и сгради твърде близо една до друга,кражби от и побой над турисити, безбройни хора опитащи се да ти продадът нещо, да те вкарат в заведение,изключително щумно от заведенията по всяко време на денонощието.храна която не само че е много малко и много скъпа но и заразна, мръсотия нявсякъде съпроводена с претъпност и много наглост и грубост.
  • 18 Кактус

    14 2 Отговор
    Какво очаквате от това недоразумение наречено министър на Туризма, че не разбрах? Вчера говорих с българин живеещ, който ми каза, че нашите посолства в Русия НЕ издават туристически визи. Как тогава очаквате туристи??
  • 19 123

    13 2 Отговор

    До коментар #8 от "321":

    Само в България ти продават легло в стая, навскъде ти продавт стая за вечер цената е една и съща дели е един двама или 4 ри човека, в стая с две легла могат да бъдат настанени четери човека, леглата са 2 легла царски размер.(две огромни спални легла- равняващи се на 4 големи единични легла)
  • 20 123

    8 3 Отговор
    В Гърция и Турция има достатъчно места в хотели между 3 и 5 звезди от 40 до 90 лева на вечер.

    Коментиран от #22

  • 21 Ееее

    4 4 Отговор

    До коментар #15 от "123":

    А в Тунис какъв е шанса да не се върнеш заради някой политически преврат? Бил съм там преди 20 години и наистина е приятно но напоследък са малко несигурни нещата

    Коментиран от #23

  • 22 Бг Туристъ

    8 3 Отговор

    До коментар #20 от "123":

    Ами аз редовно си наемам в Гърция обзаведени перфектно студиа на тези, че дори и по-ниски цени. А най-обичам да ходя на Лефкада. Там си имам постоянно място, даже с хазяите сме станали семейни приятели. Два пъти ми идват на гости. И най ми харесва като си хвана някой лефер бабанко -5-6 кила да го врътнем на карвуните на BBQто на двора. С една хубава салата хориатики и онова ми ти прекрасно, изстудено бяло Пелопонеско... А баламите да си ходят на ла...оморието.
  • 23 Бг ТуристъТ

    8 1 Отговор

    До коментар #21 от "Ееее":

    Аз затова си ходя у гръчко ..ей го къде е. Даже ми е по-близо и от Гов....оморието. И колкото пъти съм бил там, колата винаги съм си я оставял отключена. И досега даже чистачките не са ми крали. За разлика от Слънчака. Дето преди години и джантите ми свалиха, а пазача ни чул, ни видел. И ми вика..''Па да си си я пазил бе, аз какво съм ти виновен''. А миналата година четох някаква справка от Бургаското РПУ, че кражбите спаднали драстично и се регистрирали средно по6 дневно, като най-голям дял имали кражбите, извършвани от персонал на хотелите.

    Коментиран от #24, #29

  • 24 Пръц

    3 1 Отговор

    До коментар #23 от "Бг ТуристъТ":

    Абе,некаква кака миячка в кухнята в ресторанта където се напих от Делиормана ми поиска 50 кинта да ми прави свирка.Казах ,че ще си помисля и още мисля дали си заслужаваше да бия път до морето

    Коментиран от #25

  • 25 Говедото

    3 1 Отговор

    До коментар #24 от "Пръц":

    А имаше ли косми по гърдите..Ма що ли та питам , като си бил фиркан. А и да е имала, това едва ли би ти направило впечатление.
  • 26 незнайко

    2 0 Отговор
    Много ми е интересно преболедувалите в домашни условия как могат да докажат това ??? Ако намат изградени антитела какво следва ? PCR тест на място или как ??? ПАРИ ,ПАРИ и пак ПАРИ !!!
  • 27 Чернокож китаец

    4 1 Отговор
    Нещете руски ваксини, ама ревете за руски туристи.
  • 28 Чернокож китаец

    6 0 Отговор
    Абе аз да попитам, нали цяла година не работите от какво тогава ще почивате.
  • 29 Баш Батка

    4 1 Отговор

    До коментар #23 от "Бг ТуристъТ":

    Що Ве маниак, и на нащУ не е зУе. 2 дена у водата, после 2 седмици в инфекциозна болница...
  • 30 тхйт

    5 1 Отговор
    Истинските баровци ходят на почивка в Маями. И не се хвалят колко е евтино.

    Коментиран от #31, #32

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Пак много хотели са отворили

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "тхйт":

    Аз ако ида не беге море ше ида на пуст плаж и ше спя в колата и ше ям от лидъла на царево питки и кремвиши и ше спя сред природата в колата а денем ше се пека и ше се плицикам далеч от бетона