19 Юни, 2021 06:05 2 268 7

Бизнесът настоява да отпаднат ограниченията за туристи от Украйна

  • туризъм-
  • мерки-
  • ограничения-
  • украйна

40% от туристите в черноморските ни общини са украинци, твърдят от бранша

Бизнесът настоява да отпаднат ограниченията за туристи от Украйна - 1
Снимка: БНТ

Здравен протокол за реакция при разболял се турист в България, ако бъде заразен или контактува с болни от COVID-19, разработват министерствата на туризма и здравеопазването, предаде БНТ.

Обсъждат се и допълнителни мерки за възстановяване на туристическия бизнес, стана ясно на проведеното днес в Сливен изнесено заседание на Националния съвет по туризъм.

Все още туристите по Черноморието са малко. В най-големия черноморски курорт "Слънчев бряг" са отворени около 40% от хотелите, при заетост не повече от 15 на сто от капацитета им. Затова туристическият бранш настоява след Румъния и Чехия ограниченията да отпаднат и за туристите от Украйна.

Това е изключително важно за бранша и нещата са много сериозни. 60% от хотелите работят с украински пазар, 60 % от туроператорите работят, 40% от туристите в черноморските ни общини, са туристи от Украйна и това е спешно, казва Иван Кирязов, туроператор.

Туроператорите са готови и на протестни действия, ако това не бъде направено. В началото на юли обаче се очаква в България да пристигне делегация водена от председателя на държавната агенция по туризма на Украйна и ще бъдат обсъдени мерките.

Работи се много активно на пазар Германия, пазар Полша, ...на съседните балкански държани, но отварянето е нещо много рисково. Трябва много внимателно да се премерва, да се изчислява, каза доц. д-р Стела Балтова, министър на туризма.

Националният съвет по туризъм обсъди подпомагането на туристическия бранш и осигуряване на безопасна среда за туристите. Продължават да действат мерките 60 на 40, подпомагане на туроператорите, на чартърните полети, както и осигуряване на заетост, чрез националната програма за възстановяване „Отново заедно“.

Предприехме и други мерки, вкл. и такива свързани с кредитирането на предприятията, на туристическите и не само туристическите предприятия, допълни министърът на туризма.

В понеделник във Варна пристигат 180 представители на големи туристически компании и туроператори на германския пазар. А България е одобрена за заместник-председател на комисията за Европа към Световната организация по туризъм до 2023 г.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 супер

    9 6 Отговор
    Аз си мислех, че ще идват богати руснаци, а то било украинци. От там и евтина работна ръка очакваме и туристи...., както гърците, от България и евтина работна ръка и туристи...., с буркани лютеница
  • 2 Украйна е с много Болни с КВ19 Не

    8 3 Отговор
    Настоява Бизнеса а Политици Гербаджии, искат да се върне Ковида и при нас!!! Това не трябва да се допуска, Украйна имат много Ковид!Искат отново да има Предизборна Ковид Истерия!!! !!
  • 3 Чакат робчета

    9 2 Отговор
    Чакат евтини камериерки, чистачки и готвачи. А не знаят ли, че украинците са плам нали с ковид. Има и огромен скандал, че с първите ваксини файзер се ваксинират депутатите им, а не лекарите.
  • 4 ДаЗдраПерМа

    3 1 Отговор
    да идват украинци колкото искат но да си купят застраховка в Българска застрахователна фирма която да покрие разходите по лечението им.
  • 5 РАДЕВ, ДАВАЙ ТУРИСТИ

    2 2 Отговор
    НЕ СЕ ОСЛУШВАЙ...ХОТЕЛИТЕ НА БСП МИЛИАРДЕРИТЕ....ПУСТЕЯТ
  • 6 Гост

    1 0 Отговор
    Ще наемат украински работници да обслужват руските туристи. За българите ще остане един голъ.
  • 7 Николай

    0 0 Отговор
    Очаква се на 28 юни да бъдат възобновени редовните полети между Русия и България. Това съобщи руският вицепремиер и председател на Оперативния щаб за противодействие на коронавирусната инфекция Татяна Голикова. Тя уточни, че става дума за полетите от Москва до София, Варна и Бургас, предаде БНР. Русия отмени чартърните си полети до България

    Предложено е да се възстановят полетите до България по маршрутите Москва – София, Москва – Варна, Москва – Бургас, както и между тези български градове с отделни руски летища с международно значение, съобщи РИА Новости, цитирана от БГНЕС.

    Оперативният щаб е взел решение за възобновяване на полетите с редица държави, сред които България, Италия и Кипър.