Last news in Fakti

1 Септември, 2011 14:53 3 030 2

IKEA с 10% пазарен дял на българския мебелен пазар

  • ikea-
  • мебели-
  • швеция

Над 1.5 посетители очакват през първата година у нас от шведската мебелна верига

IKEA с 10% пазарен дял на българския мебелен пазар - 1
Екипът на IKEA България (снимки: М. Богданова ©)

На 20 септември официално ще бъде открит първият магазин на шведската мебелна верига IKEA в България. Очакванията са за периода септември 2011-септмври 2012 г. тя да бъде посетена от над 1 500 000 милиона души.

Различното от другите мебелни магазини у нас, не са само по-ниските цени на предлаганите стоки, но и тяхното голямо разнообразие – близо 7500 артикула. Амбицията на IKEA България е да достигне до 10% пазарен дял на мебелния пазар у нас.

Първият български магазин на IKEA се намира на „Околовръстен път” №216 (в близост до „Бистришко шосе” и заема площ от 30 000 кв.м. Стойността на инвестицията възлиза на 50 млн. EUR, което е едно от най-големите вложения в сферата на търговията на дребно за последните няколко години. В средносрочен план се очаква да бъде изграден втори магазин във Варна. Магазинът в България ще е 326-я в света. Няколко дни преди откриването в София ще бъде пуснат в експлоатация магазина на IKEA в Мелбър.

На снимката: (отляво надясно) –  Апостолос Петалас-главен изпълнителен директор на Fourlis Group, Нана Серкеджиева-мениджър „Реклама и комуникации” „Хаус Маркет България” АД, Тео Муратидис-управител, IKEA България, Панайотис Катифорис-управляващ директор „Хаус Маркет”

„Оборотът и продажбите са много важни за една стопанска организация, защото те показват доколко финансово стабилна е тя, но когато започваме един такъв проект като магазина на IKEA в България, за нас не е толкова важно какъв точно ще бъде нашият оборот през първата или втората година. Ние си поставяме за цел да привлечем над 1.5 млн. посетители в нашия магазин през първата година и дори да не успеем да постигнем определен оборот, самият факт, че сме привлекли толкова посетители ще бъде успех за нас, независимо от оборота”, каза в отговор на журналистически въпрос какъв оборот планира да направи IKEA България през първата година от дейността си у нас Апостолос Петалас, главен изпълнителен директор на Fourlis Group, притежаваща франчайза на магазини IKEA за Гърция, Кипър и България.

Към момента IKEA работи с двайсет български производители, които доставят стоки за компанията по целия свят.
 

Факти и цифри

IKEA е основана през 1943 г. от 17-годишния Ингвар Кампрад;

Магазините на компанията  през 2011 г. са 323;

Всеки магазин предлагат по 7500 продукта;

През 2010 г. 699 000 000 души са посетили магазините на IKEA в цял свят;

Каталогът на IKEA съдържа около 3500 продукта;

През 2012 г. каталогът ще бъде издаден на 31 езика и разпространен в 39 държави

Общият оборот на всички магазини през 2010 г. е 23 800 000 000 EUR.

На снимката: (отляво надясно) – Апостолос Петалас-главен изпълнителен директор на Fourlis Group, Нана Серкеджиева-мениджър „Реклама и комуникации” „Хаус Маркет България” АД, Тео Муратидис-управител, IKEA България, Панайотис Катифорис-управляващ директор „Хаус Маркет”
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 georgi

    0 0 Отговор
    Само IKEA але
  • 2 georgi

    1 0 Отговор
    асдасд