11 Ноември, 2021 12:47 6 920 23

Онлайн! НАП следи 42 милиона пратки

  • нап-
  • приходи-
  • интернет търговия

Над 3,6 млрд. лева са получили онлайн търговци от наложен платеж

Онлайн! НАП следи 42 милиона пратки  - 1
Снимка: БГНЕС

Близо 42 милиона пратки следи Национална агенция за приходите, като сумата от наложен платеж е над 3,6 млрд. лв. Това показват данните за лицата, извършващи продажби в интернет, подадени в НАП от пощенските оператори (куриерските фирми).

Над 11 милиона от пратките са на физически лица, като повече от 34 хиляди са декларирали доходите си от продажби в интернет за 2020 година, допълват от Приходната агенция.

Получените суми от наложен платеж, подадени от куриерските фирми, се отразяват в предварително попълнените данъчни декларации, от които физическите лица могат да се възползват при обявяването на доходите си, придобити през годината.

При продажба на вещи за лично ползване и такива, които не са купени с цел след това да бъдат препродадени, гражданите не дължат данък и няма нужда да декларират получените суми, уточняват още от НАП.

Физическите лица, които извършват търговска дейност в интернет с цел печалба, независимо, че не са регистрирани като търговци по смисъла на Търговския закон, са длъжни да декларират доходите си от продажби в Приложение № 2 от годишната данъчна декларация по чл.50 от ЗДДФЛ, напомнят от НАП. В случаите, в които физическото лице получава доходи от друга стопанска дейност в качеството си на земеделски стопанин, свободна професия или занаятчийска дейност чрез продажби в интернет с наложен платеж, получените суми се декларират в Приложение № 3. При продажба на произведения на изкуството, предмети за колекции и антикварни предмети, която не е свързана с извършвана от физическото лице стопанска дейност, доходите се декларират в Приложение № 5.

Продажбите в интернет, които са с цел печалба, се облагат с данък от 10% или 15% в зависимост от това каква дейност извършват търговците.

Повече информация за това кои доходи от търговия в Интернет се облагат може да разберете от видеото в канала на НАП в YouTube и в сайта на приходната агенция

НАП стартира и информационна кампания, насочена както към търговците онлайн, така и към потребителите. Целта на инициативата е да разясни в кои случаи продажбите на стоки в интернет подлежат на облагане, да насърчи доброволното деклариране на приходи и пазаруването от надеждни търговци. Чрез страниците на приходната агенция във Фейсбук - „Влез в час с данъците“ и „Вземи си касовата бележка“ ще бъдат разяснявани правата и задълженията на търгуващите в интернет и техните клиенти, както и възможностите им да подадат сигнал, ако попаднат на некоректен търговец.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Obscure

    94 3 Отговор
    Всеки лев укрит данък е лев по-малко в джоба на мафията!!!
    Дерзай народе! Защото тъмнозелените българи живеят на наш гръб. Защо държавата за орките е майка, а за нас мащеха...?
    Да отиде да поработи ромеят, и той малко данък да плати, а не само да точи здравна, социална и каквато още се сетите система...

    Коментиран от #14

  • 2 Потурко

    46 2 Отговор
    Душмани Изедници!!!
  • 3 Наркос

    49 1 Отговор
    В бг под брутният вътрешен продукт се има предвид перушината на гражданите-носачки 😄
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 СССР

    55 2 Отговор
    Отказвам парите ми от данъци да отиват при бивши и нови комунисти и олигарси. 6 години изкарах ама вече не става, навсякъде се врат. Затворих си бизнеса и напуснах БГ. Успех с патладжаните от махалите.
  • 7 ТРОПЧО

    23 1 Отговор
    ЗА ТОВА --- ЛИЧПО ПРЕДАВАНЕ И ПАК НАП ДА СЛЕДИ ЕИИИИ МРЪСНА ПАСЛИНА САМО Г
    ЕДАТ КАК ДА ТЕ ОЩАВЯТ НЕ ПРАЩАИТЕ ПО КУ.ИЕ.И ТЕ ДАВАТ СИЧКО НА НАПАДЖИИ И ЩЕ ЗАТВОРЯТ КАТО НЯМА ПРАТКИ КО ЩЕ ПРАЯТ И БЕЗ ТОВА САМО ВДИГАТ ЦЕПИХЕ АЗ ГО ПРАВЯ ЛИЧПО И
    И В ГРУПА ИМА ПРАТКА ЗА НЯКОИ ГРАД ПИШИ ПО ФЕИСА СЪБИ.АТЕ СЕ ДВАМА ТРИМА МОЖЕ И ПЕТ ЧОРЕКА И ТЙКА НА ТЪЛНО НЯМА НАП НЯМА МАП
  • 8 ТРОПЧО

    15 1 Отговор
    ЗА ТОВА --- ЛИЧПО ПРЕДАВАНЕ И ПАК НАП ДА СЛЕДИ ЕИИИИ МРЪСНА ПАСЛИНА САМО Г
    ЕДАТ КАК ДА ТЕ ОЩАВЯТ НЕ ПРАЩАИТЕ ПО КУ.ИЕ.И ТЕ ДАВАТ СИЧКО НА НАПАДЖИИ И ЩЕ ЗАТВОРЯТ КАТО НЯМА ПРАТКИ КО ЩЕ ПРАЯТ И БЕЗ ТОВА САМО ВДИГАТ ЦЕПИХЕ АЗ ГО ПРАВЯ ЛИЧПО И
    И В ГРУПА ИМА ПРАТКА ЗА НЯКОИ ГРАД ПИШИ ПО ФЕИСА СЪБИ.АТЕ СЕ ДВАМА ТРИМА МОЖЕ И ПЕТ ЧОРЕКА И ТЙКА НА ТЪЛНО НЯМА НАП НЯМА МАП
  • 9 бл.134 в Зап. парк

    21 7 Отговор
    Ебре! Събрахте десетките милиарди крадени от политици и фалшиви бизнесмени .Останаха само кокошкарите !
    Не бъди бай Ганьо =Гласувай за КаРадайъ
  • 10 Баце

    57 1 Отговор
    Как пък цялата "държавна машина" следи единствено и само редовия гражданин, а тези, които теглят в брой по 60 000 000 никой нито преди, нито по време на тегленет, нито след това някой следи или ги търси. Кочина.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 жжжж

    19 3 Отговор
    Няма друга държава в галактиката чиито данъчен шеф е "най-добрия" данъкоплатец!

    Коментиран от #13

  • 13 1545

    4 2 Отговор

    До коментар #12 от "жжжж":

    Рашков каза че бил искусен в креативната данъчна мистификация
  • 14 Хама

    13 2 Отговор

    До коментар #1 от "Obscure":

    Тези Кирчо и Ко стават много съмнителни.Ще назначават и рекламират шева на ЕКОНТ за министър.Ще дебнат дребните пратки от дребните фирми и хорица ,а за огромните други далавери все по- малко се говори.ДС отново е скроила май шапката на народа наивен,лупяав и затова и беден.

    Коментиран от #16

  • 15 Търговец

    3 3 Отговор
    Хунтата на военните ще докара българите до просешка тояга
  • 16 Спецов

    2 9 Отговор

    До коментар #14 от "Хама":

    Еконт нямат право да събират пари под всякаква форма и то кеш.Това са финансови измамници каквито са Киро и Асен
  • 17 Вальо

    9 2 Отговор
    Нещо за данъците на Лукойл….?
  • 18 йкйде

    15 3 Отговор
    Сега гледах опредаване на Диков, много е нагъл Бойко, много, просто този човек не трябва да се допуска до властта изобщо, да си ходи!
  • 19 ХАН КРУМ

    18 1 Отговор
    хайде първо върнете откраднатите 8 милиарда от събраните вече данъци от мафиотите,пък после пришпорвайте обикновените хора.когато крадците си платят данъците и върнат откраднатото,тогава търсете стотинките.вижте и онези 60 милиона за хемус да не са минали с чували по еконт,да им съберете поне таксата.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 А сега 1984

    5 1 Отговор
    си представете как с едни малки зелени сертификатчета ще следят всеки къде ходи и какво за колко купува. Утопично нали... ама не баш.

    Коментиран от #23

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 вече следят

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "А сега 1984":

    При това доброволно. Телефони, карти за "отстъпки", такива неща, всичко се записва.