Last news in Fakti

5 Февруари, 2022 05:28 20 796 27

Хванаха 3 000 работници без трудови договори

  • предприятия-
  • инспекция-
  • договори-
  • работници-
  • служители-
  • нарушения

Над 33 000 са били проверените предприятия през 2021-ва

Хванаха 3 000 работници без трудови договори - 1
Снимка: БНР

Главната инспекция по труда е установила близо 3 000 работници без трудови договори през 2021 г., предаде БНТ.

7 милиона лева, забавени от работодателите за заплати към наетите, е установила трудовата инспекция през миналата година. След намесата на инспекторите 3 милиона са били платени.

През 2020-та забавените средства за заплати са били повече - 11 милиона лева.

През миналата година проверките са с 10% повече спрямо предходната - близо 190 000 са откритите нарушения. Почти поравно са те за безопасните условия на труд и по трудовите правоотношения.

Над 33 000 са били проверените предприятия с персонал над 1,4 милиона души.

При всяка втора проверка е инспектирано спазването на противоепидемичните мерки.

Обръща се внимание на бизнеса, че освен да въведе такива, трябва да има и ефективен контрол по спазването.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не са

    63 6 Отговор
    3000 а е всеки втори в частният сектор

    Коментиран от #3

  • 2 Шшшш оу

    69 7 Отговор
    Естествено все пак българите обичат,да мислят нещо под масата,и после питат,защо Румъния вече ни бие по по добри показатели откъм стандарт.А румънците до преди 15 години живееха в сламени колиби.
  • 3 Всеки втори

    74 5 Отговор

    До коментар #1 от "Не са":

    В частния сектор е на минимална заплата официално остатъка получава под масата
  • 4 работник

    75 2 Отговор
    че сам ли да си напиша договора? като шефа неще ми го пише?
  • 5 Факт

    77 5 Отговор
    Масова практика е българският работодател да осигурява частично работниците. Излезеш в отпуск или болничен и прас, вземеш едни 700лв. Ако напуснеш пак не ти дават цялата заплата а само по договор. И тези управници вместо да борят истинските порочни практики се занимават с лов на вещици и бръщолевене по медиите.
  • 6 И като

    56 5 Отговор
    Са ги хванали , какво ?! Взели са 3000 рушвета ! Това е !

    Коментиран от #8

  • 7 Ядеитн

    26 12 Отговор
    Оти сички налегнахте саде чорбаджийте? То и измекярето тоже са в кюпа - сами са натискат за пара под масата. Ич и не сакат държавата да им е ортак на париците.

    Язе викам тоя там закон за труда да са скине и фърли у кенефо. И от там насетне - кой как са спазари. Ако си окумуш - и пара бол ша има, ако си кьопав - ша бачкаш за единио леб. Толкоз! Едно време таквизе щуротии е немало и пак добре са поминували хората.

    Коментиран от #18

  • 8 грешиш

    32 1 Отговор

    До коментар #6 от "И като":

    По скоро от 30 000,3 000 не са дали рушвет
  • 9 А бе

    31 3 Отговор
    Тея рекетьори някой няма ли да ги разбута най сетне
  • 10 разсмя ме

    23 3 Отговор
    Тия не могат да си изкарат дори само заплатите с 3000 акта х 1500 лв = 4,5 млн лв.
  • 11 1234

    37 3 Отговор
    Има прозорци в закона на труда който работодателите се възползват ,а кой ги измисля тези прозорци пак парламента е естествено ще бъде ощетен работника а не само работника и държавата
  • 12 Въпрос

    41 4 Отговор
    Защо държавата си затваря очите, когато някои нахалници с автомивки на вединг машини, буквално работят на черно! Машини без дисплей и касови бележки...значи, ако всички правим така, какво ще се случи?
  • 13 Работодател

    42 17 Отговор
    А вие съгласни ли сте да плащате реални осигуровки, при положение, че същите отиват за помощи на едни хрантутници, които освен да крадат и да правят деца друго не могат. Освен това не мислите ли, че нашата държавна администрация е двойно по-голяма от необходимото. Затова докато може ще крием данъци.

    Коментиран от #14, #26

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 КккккНаправиха

    21 2 Отговор
    Фирма на Ахмед Доган Балкан строй десетилетия не плащаше на работниците.За усигоровки да не говорим. Направипа си голф игрище да могат да продават по лесно скапаните си къщи.
  • 16 121

    39 4 Отговор
    Порочна практикау нас.Тези ревливи,вечно мрънкащи шефчета,на частни фирми да се изчегъртат до дъно! Толкова хора работят за насъщния,а те се гаврят с тях,без договори,без осигуровки,без нормални условия на труд.И недай си боже да стане инцидент с работник,започва голямото лъжене и замазване.Трябва здрава ръка и без жалост.Обвиняват хората,че се хващат да работят без договори и на всичко отгоре,ако ги хванат ще ги глобят!Ама ,като си гладен и нямаш избор,какво да правиш,да тръгнеш да крадеш ли?Тогава по- лошо.Принуждаваш се на всичко за някой мизерен лев!Все с надежда работодателят ти ,да се смили някой ден и да те осигури.За това хората няма как да съберат реален стаж,за това ще се работи докато умрем на работните си места, или в добрия случай,да сме с памперси но да сме на работа!

    Коментиран от #17

  • 17 112

    33 2 Отговор

    До коментар #16 от "121":

    Нали разбираш, че не шефовете на частни фирми са виновни за това,а държавата. Тези държавни служители, които получават народни пари като заплата си затварят очите за някой лев рушвет. Такива служители веднага трябва да се отстранят от системата с присъда. Като почнеш от един град ,преди да си довършил в града с чистката , останалите служители от цяла България вече ще са почнали да си гледат съвестно работата и да проверяват и глобяват работодателите"
  • 18 ДДС

    25 7 Отговор

    До коментар #7 от "Ядеитн":

    Толкова добре са поминували че на 9-ти септември 44-та робите надигат чуковете и кирките и всички тогавашни бизнесмени са уволнени или заминават в небитието!

    Коментиран от #19

  • 19 кукувица

    21 15 Отговор

    До коментар #18 от "ДДС":

    И затова сега всички българи напират да ходят да работят в тези държави, където никога не е стъпвала комунистическата диктатура. Именно комунистите са виновниците за състоянието на народа, и тези комунисти, които последните 30 години управляват България. Само не казвай, че сме живели добре по време на диктатурата, защото всеки мечтаеше да е навсякъде по света,но не и тук. Всеки знае, че последните 30 години децата и внуците на комунистите управляват България

    Коментиран от #20

  • 20 За куковицата

    17 10 Отговор

    До коментар #19 от "кукувица":

    Американската демокрация е винов
    на за това което става по светът и
    Европа, а не "комунизмът" такива
    като тебе некадърници се избърсва
    те с нещо което не познаваш, защо
    то си заблуден, а и малко си чел.Виж
    в светът който харесваш каква мизе
    рия, престъпност. Там комунизъм
    не е имало!
  • 21 А защо

    14 6 Отговор
    Защо продължават да изплащат заплатите по хем по банка хем на рака ?? А не го направят както в чужбина да е криминално да се плаща на ръка
  • 22 Дид

    0 7 Отговор
    Тази мярка нали беше за селските раьони

    Коментиран от #25

  • 23 Русенец

    15 4 Отговор
    Значи, не плащат осигуровки и данъци на служителите си, но ми реват за субсидии, че кризата ги била обрулила.
  • 24 Само

    9 2 Отговор
    празни приказки, прах в очите, шум в ушите.
  • 25 От село

    5 4 Отговор

    До коментар #22 от "Дид":

    Не е . Тук си е феодална демокрация . На един кмет ,един житар и един братовчед на кмета магазинер. Никой не е проверил автоматите им за кафе на кметове и магазинери по селата как си пердашат парите без никакво електронно прозорче , а какво остава за хартиен носител. Така цели комплекси си направиха с видове автомати с разни храни. В тях казана ,автосервиз или автоморга , автомивката , ресторант е двора за сватбите на избирателите му по три дена всяка топла седмица . И за него нищо - касов-масов не е чувал или нещо за какво се готви и каква кухня. Родата цялата готвач го раздава само и само да вземе2000- 3000 лв чисто всяка седмица. И ред такива нещица . Пътя да си асфалтират до къщата ,ако може и двора , а то обикновено за кмета от Герб всичко може. Другото си е дупки, липса на път ,на канавки ,на боя за бордюра , на ток за нощното осветление и вода от време на време. Безброй хубави неща като по три къщи в двор и поне две са луксозни с лимузини и бусове пред тях . Това на трайно безработните избиратели от махалата. Накачени на един регистриран и водещ се законен обект -къщата на дядото от преди 70 години. Всичките други ги няма ,ама да изгорят трафото на селото могат от напрежението което дърпат . Кметовете ни видели ,ни чули кой какво строи ,как превърнаха горите и поляните в сметища от пластмасовите и гумени части на коли щото не са желязо. Дворове и поляни пълни с бизнесмени да трошат колите и да продават . Масла и смрад на всякъде. Бог високо ,
  • 26 помисли пак

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Работодател":

    Не крадеш данъци,крадеш от пенсиите на хората, които сега ти работят и са бъдещи пенсионери. Крадеш живота на работниците. Но явно в България законите ти го позволяват. Ако имаше истински проверки и глоби, които да не ти изнасят, нямаше да си толкова наперен "работодател".
  • 27 Петър Иванов

    0 0 Отговор
    Нека да отидат в малките и средните търговски фирми сумати работещи без трудов договор ще.намерят.да не говорим че работодателите на много места не плащат дори и осигоровки.