Last news in Fakti

8 Февруари, 2022 05:36 2 369 16

Сандов спря работата на кариерите над Белащица

  • белащица-
  • кариери-
  • протест-
  • екология-
  • концесия-
  • борислав сандов-
  • забрана

След като е спряла концесията, за да работи инсталацията трябва да има оценка на въздействието върху околната среда, заяви областният управител на Пловдив Йордан Иванов

Сандов спря работата на кариерите над Белащица - 1
Снимка: Фейсбук

Незабавно се спират и довършителните дейности в кариерите над Белащица, където продължилата работа на концесионерите по изнасяне на инертни материали предизвика граждански протест на жителите от селото, предаде БНР.

Това се отнася и за трошачната машина, с чиято продукция се товарят тежките камиони.

Уверението направи пристигналият късно снощи на мястото еко министър Борислав Сандов, придружен от областния управител на Пловдив Йордан Иванов.

Губернаторът добави, че след като е спряла концесията, за да работи инсталацията трябва да има оценка на въздействието върху околната среда. Такава не е налице и затова е издадено предписание, а на този етап в обработката на материалите трябва да се преустанови.

Проверява се твърдението на фирмите, че в случая става дума за предварително добит материал, който бил изнесен на частна площадка, извън концесионния обект.

18 натоварени машини бяха спрени край пътя и не бяха допуснати да достигнат до крайния си пункт, до намирането на яснота за статута на договорите за добив.

Протестиращите заподозряха, че фирмите – концесионери или са получили тайно разрешение за продължаване на дейността, или го вършат незаконно.

Блокадата продължи почти десет часа, до пристигането на министър Борислав Сандов. Пред събралото се множество той обяви, че всякаква дейност в кариерите се спира, включително и на трошачните машини.

Цялостният статут на концесиите и експлоатиращите ги фирми засега остава неизяснен в детайли. Протестиращите жители на Белащица пък са категорични, че няма да допуснат нито един камион с продукция да напусне периметъра, до наличието на пълна яснота по проблема.

В петък с бариери и охрана от фирмата „Европейски Пътища“ спряха достъпа на граждани от Инициативния комитет „Стоп на кариерите в Белащица“ към каменните кариери. Там инициаторите бяха обявили акция по символично залесяване на разкопаните планински хълмове, ползвани в продължение на 50 години за добив на инертни материали.

Инж. Гинка Маринова от "Европейски пътища" подчерта пред Радио Пловдив, че концесията е приключила, но на собствен терен на фирмата работи трошачно-сортировъчна инсталация, която работи с вече натрупания материал.

"Тази инсталация е от 70 години и тя продължава да работи. Тя не е част от концесията, а е нещо различно. Камионите, които са блокирани сега, товарят продукцията, която се преработва в трошачно-сортировъчната инсталация", посочи инж. Маринова, цитирана от БНР.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 2 Отговор
    правилно
  • 2 Баровец

    1 5 Отговор
    Ами ще ги спрем! За кво взехме власта пловдивчани!? Да си правим, квот си искаме!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Един шофьор

    3 7 Отговор
    Ами тогава да спрат и кариерата край Куртово Конаре. Жителите на Белащица искали чист въздух , жителите на Куртово Конаре , не искат ли? Жителите на Белащица да не пикаят олио , като не им харесва да се махат от там. Тези хора дето работят на кариерата и те ядат хляб.

    Коментиран от #5

  • 5 САТЪРА НА ХАНА

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Един шофьор":

    КАТО ЯДЕШ 2-3 ПЪТИ ЖОПКИТЕ ..
    .....
    . И ЩЕ ИСКАШ ДА СТАНЕШ РАЗНОСВАЧ НА БАНИЧКИ

    Коментиран от #7

  • 6 Къдравата Сю

    10 1 Отговор
    Хляб ядат само чорбаджиите. За работниците са трохите, а за жителите замърсяването. Дивашкото използване на природата ще направи България пустиня, а богатите акционери ще избягат в Швейцария.
  • 7 Левски 1914

    3 3 Отговор

    До коментар #5 от "САТЪРА НА ХАНА":

    През бай Тошово време защо не протестираха? Като искат големи замъци и да гледат Пловдив от високо ще дишат и праха. Тази кариера работи от около 50 години и сега някой му скимнало , че му вдигали прах.

    Коментиран от #8

  • 8 САТЪРА НА ХАНА

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "Левски 1914":

    ПРЕДИ 50 ГОДИНИ КАРИЕРИТЕ НЕ ХРАНЕХА 2-3 МУТРИ ЧАСТНИЦИ И 4-5ГЕРМАНСКИ И БЕЛГИЙСКИ ПЕНСИОНЕРИ ФАШИСТИ ... ХОЛЦИМ НЕ Е БЪЛГАРСКА ФИРМА :)))

    Коментиран от #9

  • 9 Левски 1914

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Ама работят българи и да ходят да търсят тоя дето ги е продал. Материала се превозва до строителни обекти и България , а не в чужбина.
  • 10 ЦСКА

    3 0 Отговор
    А открития рудник "Елаците" над Етрополе.При непрекъснатите взривявания над града се сипят микрочастици от медни съединения.И после онкологични и белодробни заболявания.
  • 11 Диана

    0 1 Отговор
    Сандов твърдата ръка...Хахаха, що ли ми е смешен целия тоя напън от негова страна?!
  • 12 Театър

    0 0 Отговор
    Всяка следваща заповед на Сандов е по-глупава от другата. Толкова се натяга да стане симпатичен на хората, че вече става все по-смешен.
  • 13 Миро

    0 0 Отговор
    Сандов действа много първосигнално без да мисли особено
  • 14 Ники

    0 0 Отговор
    Играе го много загрижен, ама сега ще се спазари, ще му платят под масата и пак ще си копаят
  • 15 Асен

    1 0 Отговор
    Сандов е чиста проба лаик и тотално не знае какво прави като министър!
  • 16 Павел

    0 0 Отговор
    Зелените от край време изнудват бизнеса с тези еко оценки. А с назначаването на Сандов за министър подобни практики ще бъдат все по-чести.