Last news in Fakti

28 Февруари, 2022 20:11 2 436 13

Тодор Галев: Санкциите ще ударят руската икономика, но ще засилят рецесията и в Европа

  • тодор галев-
  • икономика-
  • руски санкции

Има част от индустрията, която не може без газ, защото няма възможност за заместващо гориво

Тодор Галев: Санкциите ще ударят руската икономика, но ще засилят рецесията и в Европа - 1
Снимка: БГНЕС

"Над 15 руски банки са под различни по характер санкции. Този път санкциите ще доведат до изключително силни последствия за руската икономика. Има сигнали, че за последните два дни Централната банка е била принудена да пусне в обращение над 1 трлн. рубли. Това означава, че има масово теглене на кешови наличности от хора и фирми, които се притесняват, че средствата им ще станат недостъпни. Това означава задълбочаваща се рецесия в Русия на цялата икономика".

Това каза пред БНР Тодор Галев от Центъра за изследване на демокрацията. И допълни, че тези мерки ще доведат до засилване и на европейската рецесия.

"ЕС и САЩ наложиха вето върху доставката на всякакво оборудване за авиацията на Русия. До 28 март всички самолети, дадени на лизинг на Русия, а това е почти половината руска гражданска авиация, да бъдат върнати. Представяте си какво би станало, ако половината гражданска авиация на една държава "изчезне". Връщането на самолетите обаче означава спиране на плащанията към фирмите, които ще натрупат загуби върху вече натрупаните заради пандемията. Прибавяме и забраната за полети на руски самолети в небето на почти цяла Европа. Ще се оскъпят пътническите транспортни връзки между Европа и Азия, защото основните коридори са над Русия".

Той посочи, че Русия е производител на 40% от титаниевите сплави в световен мащаб и в краткосрочен план това ще доведе до проблеми със снабдяването, но в дългосрочен - икономическите последици, които са непредвидими, ще са и за двете страни.

В предаването "Нещо повече" Галев коментира, че ако утре Русия спре доставките на газ, България ще има сериозни проблеми, но те ще бъдат преодолени до 2-3 седмици.

"Има част от индустрията, която не може без газ, защото няма възможност за заместващо гориво. Но евентуалните загуби ще са по-малки за нас в сравнение с други страни в Европа. Има страни, където газификацията на населението е изключително голяма. Но и за там се прогнозира, че проблемите ще бъдат за кратко време. И това ще доведе до преориентиране на газовите пазари... Ако се запазят доставките на газ, цената ще зависи не от пазарни фактори, а от политическо решение на Владимир Путин. Но ако доставките бъдат прекратени изцяло, цената на енергийните ресурси, особено на газта, ще скочи неимоверно".


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 жалко

    37 7 Отговор
    ЕС попадна в нагло-сакския капан и ще фалира. Жалко че и ние ще платим висока цена.

    Коментиран от #4

  • 2 Бесен =Язовец

    30 6 Отговор
    Турбо супер това и целта ЕС да се разтури!
  • 3 баба Ванга

    36 6 Отговор
    А прочетохте ли санкциите на ПУТИН , които днес подписа?
    Всички европейски петролни компании ще фалират, барабар с Европа.
    Това е ТРЕТА световна война.
    Кой ще зарежда с ядрено гориво АЕЦ Козлодуй, при условие, че 6ти блок трябва тая година ПЛАНОВО да се зарежда.
    .
    Юруш на дървата.
    Парно в София другата зима няма да има.

    Коментиран от #6, #13

  • 4 Ами

    27 4 Отговор

    До коментар #1 от "жалко":

    То ние винаги сме прецакани, факт
  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    18 6 Отговор
    Можем и без газ... защото нищо не произвеждаме на практика.

    Коментиран от #8, #9

  • 6 Това

    22 4 Отговор

    До коментар #3 от "баба Ванга":

    Значи ще намалее парниковия ефект от парното 😂🤣😂😂🤣
  • 7 От къде го изкопахте този спИциЯлист?

    12 9 Отговор
    Няма да има губещи, ако не са цункали гАза на путин


    Всичко ще бъде компенсирано и изплатено от блокираните резерви на Банк россии

    Коментиран от #10

  • 8 Да бе да!

    7 2 Отговор

    До коментар #5 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Произвеждаме ядрено-повредени продукти"тих труд"!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Министър на магията

    9 2 Отговор

    До коментар #7 от "От къде го изкопахте този спИциЯлист?":

    Много ми е любопитно по колко хартия можеш да ядеш на ден вмсесто храна??? Лично ще ти дам 2000€ на десетачки да видя колко ще изяделш и най-вече дали ще се заситиш.
  • 11 НЕГРАМОТЕН ОТ СЕЛО

    10 0 Отговор
    ДОБРЕ ,ЧЕ СИ СКЛАДИРАХ 5 ТОНА ДОНБАСКИ ВЪГЛИЩА ... 5 ГОДИНИ СЪМ ....НЕ,,,,,,,ЗАВИСЪМ ....
  • 12 Бейби мангафту

    1 0 Отговор
    Фалиралите ударили Русия с финансови санкции да плачеш ли да се смееш ли? Ама те го ,,закъсаха,, вече бе Галеф! Руският дълг се купува за без пари заради санкциите и те почти са си откупили обратно целият държавен дълг. Според американските рейтингови агенции, а в света няма други, преди да влезат в Украйна дългът им е бил под 18 процента от БВП, а от вчера сутринта е вече под 10 процента! Така направиха на времето и китайците, в началото на КОВИД-а. Руските банки си разпродават от миналият петък еврата, а така направиха за 3 дни долара скъп. В резултат удрят директно износа на САЩ и това не остана незабелязано дори от Бай-Дън - четете речта му от снощи за справка. От разпродажбата на еврата пък 10 годишните германски и испански ценни книжа вече са с отрицателна доходност-вчера паднаха с 200 процента! Отслабването на руската рубла, е добре дошло, защото насърчава Руския износ. Освен всичко друго заради кризата Русия си намира и нови пазари. Путин трябва да награди държавната администрация на САЩ и ЕС с орден "Герои России" заради санкциите. А заради спирането на Северен поток 2, не са за "Герои России" - паметник трябва да им вдигнат точно срещу Кремъл!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.