Last news in Fakti

7 Април, 2022 15:58 1 191 2

Румен Гълъбинов: Допълнителните държавни разходи ще увеличават дълга и ще доведат до прекомерна фискална експанзия

  • румен гълъбинов-
  • стагфлация-
  • инфлация-
  • цени-
  • бизнес

Нужна е постепенна бюджетна консолидация, както и политики за намаляване на данъците, смята икономистът

Румен Гълъбинов: Допълнителните държавни разходи ще увеличават дълга и ще доведат до прекомерна фискална експанзия - 1
Снимка: ФАКТИ

"Икономиката ни претърпя негативни шокове, както от пандемията, така и сега от войната в Украйна. Намаля икономическата активност и се увеличиха цените, като това доведе до висока инфлация. Ефектите върху предлагането и цените на суровините се комбинират с последиците от паричните и фискални стимули".

Това заяви за ФАКТИ икономистът Румен ГЪЛЪБИНОВ.

"Непосредственото икономическо въздействие идва под формата на високи цени на енергията, храните и суровините. С прекъсването в глобалните вериги на доставки се изостриха стагфлационните условия, които се появиха още миналата година. Увеличаването на паричните компенсации и помощи вече не са достатъчни за предотвратяване падането на частното потребление", допълни икономистът-

"Така допълнителните държавни разходи просто ще увеличават дълга и ще доведат до прекомерна фискална експанзия. Нужна е постепенна бюджетна консолидация, както и политики за намаляване на данъците – намаление на ДДС върху храни, лекарства, енергия и горива, за да се смекчи ударът от нарастващите цени и да се овладее инфлацията. Основните ни икономически цели трябва да са в подкрепа на икономическата активност и осигуряване стабилността на цените. Инструменти за постигане на тези цели са икономическата и социална политика, както и регулаторните рамки, които да се използват съответно за справяне с инфлацията, подкрепа на икономическата активност и текущ надзор. В противен случай отиваме към трайно висока инфлация и нисък растеж, които домакинствата и потребителите ще усетят неприятно, а накрая всичко това ще има и политически последици в бъдеще", заяви още събеседникът на ФАКТИ.

Румен Гълъбинов обясни и какво точно означава често споменаваният напоследък икономически термин "стагфлация":

"Стагфлацията е икономическо явление, което се определя от периоди със значителна инфлация, малък или никакъв растеж и висока безработица. Стагфлацията е термин, използван за описание на икономика, която изпитва значителна инфлация, висока безработица и бавен или никакъв икономически растеж. Терминът съчетава думите стагнация в БВП и инфлация.

Теорията за шока в предлагането твърди, че стагфлацията възниква в резултат на внезапно намаляване на предлагането на услуга или стока.

Това води до рязко увеличаване на цените, което обикновено намалява маржовете на печалба за повечето компании и забавя икономическия растеж.

Теорията за лошата политика смята, че правителствените политики, регулиращи икономиката, също могат да окажат въздействие, тъй като интервенциите в подкрепа на целите за стабилност на цените, ниска безработица и икономически растеж могат да си противоречат.

Стагфлацията се нарича още рецесия-инфлация, което е икономическо явление, белязано от устойчива висока инфлация, висока безработица и стагниращо търсене в икономиката на страната", обясни икономистът.

Записа: Сребрина ГАДЖЕВА


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 user

    4 0 Отговор
    Аз до сега мярка за високата инфлация от това правителство не съм видял. Дори напротив. Инфлацията в ЕС е средно 5.6% тук казват, че е 10.2%, но е реално на 15%. Дори обратно правят, за да се задържат на власт теглят кредити и раздават. Замразили са висички инвестиции, раздуха разходите, за да намерят постове на всичките им активисти участващи в така наречената промяна. Поддържат високи цени на горивата за хората само и само да взимат по високо ДДС и да имат пари за харчене. Явно за това са поставени от някоя чужда сила да изхарчат каквото могат, да направят дългове колкото могат, да изпълнят каквото са поели като агажименти и да избягат!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.