Last news in Fakti

21 Април, 2022 14:07 1 645 18

Лорер: Двоен скок на инвестициите от началото на 2022 година

  • лорер-
  • инвестиции-
  • мерки

Намерения за изграждане на нови заводи

Лорер: Двоен скок на инвестициите от началото на 2022 година - 1
Снимка: БГНЕС

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер връчи четири сертификата, издадени по реда на Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ). Oбщaта стойност на инвестициите по проектите е 30,5 млн. лв., като те ще разкрият 170 нови работни места. Два от насърчените проекти са клас А – на “Ролпласт” и „Марели Системс“ и другите два са клас Б – на „Смарт Органик“ и „Шипка 99“, предаде БГНЕС.

Лорер обяви, че всички те са на експортно ориентирани компании, като два от тях са в общини с безработица над средната за страната. „В процес на сертифициране до седмици са още пет проекта с общ размер на инвестициите 101 млн. лв., които ще разкрият нови 1200 работни места“, допълни той.

По думите му активната работа по привличане на инвестиции у нас от началото на годината е довела до повишаване на интереса на компании към страната ни. Министър Лорер цитира предварителните данни на БНБ, според които чуждестранните инвестиции в България са се увеличили двойно през първите два месеца на настоящата година, спрямо същия период на предходната.

Министърът на иновациите и растежа посочи, че инвестициите в страната не са само по линия на сертифицираните проекти. „В резултат на диалога с инвеститори през последните месеци имаме обявени намерения за разширение на производството и изграждане на нови заводи от компании в България на стойност близо 250 млн. лв. Те са в областта на автомобилостроенето, мебелната и текстилната промишленост“, допълни той.

Новият изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции Богдан Богданов от своя страна заяви, че България има възможност да ускори процеса по привличане на инвестиции.

„Имаме целенасочена програма с приоритетни сектори с висока добавена стойност за следващите 18 месеца. Идеята е ние проактивно да се срещнем с потенциалните инвеститори, да разясним предимствата за тях да бъдат в България. От друга страна да способстваме развитието на локалните компании, които в момента са движещ фактор в икономиката. Целим създаване на синергия между компаниите, които оперират у нас и такива, които тепърва целят на навлязат“, каза Богданов.

На днешната церемония сертификат клас А получи „Ролпласт Груп“ АД за инвестиционния проект „Разширяване на производствената база 2021-2022“, гр. Костинброд и гр. София. Инвестицията е на стойност 18 200 000 лв. и предвижда разкриване на 30 нови работни места.

Сертификат за инвестиция клас А получи също „Марели Системс“ ЕООД за инвестиционния проект „Увеличаване на обема на производство на камини, разширяване на производствената гама чрез започване на производство на термопомпи въздух-вода за отопление и охлаждане и конвектори за отопление и охлаждане“, гр. Симитли. Проектът е на стойност 5 059 000 лв. и предвижда разкриването на 115 нови работни места.

Сертификат за инвестиция клас Б беше връчен на фирма „Смарт Органик“ АД за инвестиционния проект „Производствено-складова база за био храни“, община Божурище. Размерът на инвестицията възлиза на 5 000 000 лв. и ще бъдат разкрити 15 нови работни места.

Сертификат за инвестиция клас Б получи и „Шипка 99“ АД за инвестиционния проект „Модернизиране на предприятието чрез инвестиции в оборудване за пакетиране и опаковка на произвежданите продукти и допълнително производствено оборудване“, гр. Първомай. Размерът на инвестицията възлиза на 2 172 000 лв. и ще бъдат разкрити 10 нови работни места.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Данъкоплатец

    23 2 Отговор
    Да, да, сигурно....
  • 2 Последния Софиянец

    24 3 Отговор
    Кой луд ще инвестира в страна във война с атомна сила?!
  • 3 ЛалугерътЕврей

    19 1 Отговор
    Ще ви ошушкаме до курджум гоипрости
  • 4 Пич

    36 2 Отговор
    Искал да каже , двоен скок на инфлацията , но казал , на инвестициите .....
  • 5 Това е

    3 17 Отговор
    похвално , дано лека - полека доверието се връща и да бъде оправдано !
  • 6 Кики Гриндера

    17 1 Отговор
    Много ясно - разцепваме се да продаваме албанските електрички нали а завода за коли в Ловеч работи на три смени и не смогва.. а заемите наистина се удвоиха и дефицита също... гиди мошеници гнусни
  • 7 Айде Бегай

    17 2 Отговор
    Върви просто Киро та лъже, след него Лорера маже и каквото може забърсва - канаЦко-израелска народна приказка.
  • 8 ЛорерданаПерде

    13 0 Отговор
    абе Меморандума, голема инвестиция се очертава, Вервайте ми !
  • 9 пипи

    10 0 Отговор
    Сигурно брои меморандума за 1 млрд. с Руската офшорка за батерии!
  • 10 Vinetutkata

    12 2 Отговор
    Този човек има силно нездрав вид, та чак плашещ!
  • 11 Пияница

    11 0 Отговор
    Продават се мамо белите манастири! .............! Най ми ги купи мамо жълтото еврейче! Манастир да бутне мамо, чаршия да стори!
  • 12 минувач

    10 1 Отговор
    грозен еврейски лъжец!
  • 13 Луд

    8 0 Отговор
    30 мил.лева.
    Че то един блок в София е по голяма инвестиция.
  • 14 Последния Софиянец

    5 2 Отговор
    Бе Лорер, удри здраво и мъжката като истински евреин. Кажи направо троен скок. Кой ще провери? Всички ти вярват безусловно, защото си двигател на промяната
  • 15 Тити

    5 0 Отговор
    Не думай складовете у магазините не са инвестиции с тях не може да БВП-то
  • 16 ЛалугерътЕврей

    6 0 Отговор
    Инвестициите в банковите ми сметки скочиха до небето
  • 17 Флипп

    0 0 Отговор
    0 . 0 = 00
  • 18 пешо средния

    0 0 Отговор
    Не мога да разбера ,холандците къде инвестират у нас ?