Last news in Fakti

30 Май, 2013 14:10 1 598 1

България на опашката по конкурентоспособност в света

  • конкурентоспособност-
  • българия-
  • международен институт за развитие на мениджмънта

България се подрежда на 57 място по конкурентоспособност в света през 2013, отчита Международният институт за развитие на мениджмънта в своята класация. Страната ни бележи спад с три места спрямо предходната година когато е била 54.

България е изпреварена от Гърция и Румъния, които са съответно 54 и 55. Спрямо останалите държави от региона сме по-добре само от Хърватия, която е на 58 място.

В престижната класация, която ежегодно се публикува вече 25 години, САЩ е успял да си върне първото място, благодарение на  възстановяването на финансовия сектор, изобилието на технологични иновации и успеха на самите компании.

В Европа най-конкурентните страни включват Швейцария (2-ро място), Швеция (4-то място) и Германия (9-то място), чийто успех разчита на експортно ориентирани производства, диверсифицирани икономики, силни малки и средни предприятия  и фискална дисциплина. Както и миналата година, останалата част от Европа е силно ограничена от програми за строги икономии, които забавят възстановяването на икономиката и поставят под въпрос навременото прилагане на икономически мерки.

Експертите на престижното бизнес училище със седалище в Лозана, Швейцария, подреждат челната десетка така: САЩ, Швейцария,Хонкон, Швеция, Сингапур, Норвегия, Канада, ОАЕ, Германия и Катар.

"Докато в еврозоната продължава да липсва стабилна икономическа атмосфера, САЩ се завръща на чело на класацията за конкурентоспособност. Добри новини има и за Япония. Икономическият растеж продължава да остава предварително условия за конкурентоспособност", заяви директорът на Международния център по конкурентоспособност IMD професор Стефан Гарели, коментирайки резултатите от изследването.

Китай, който заема 21-вото място и Япония, която е 24-та също са повишили своята конкурентоспособност.

Страните от БРИК икономики отчитат смесени резултати. Китай (21) и Русия (42) са се изкачили в класацията, като Русия се качва с цели 6 места нагоре спрямо 2012 г. Индия (40), Бразилия (51) и Южна Африка (53) обаче бележат спад.

Нововъзникващите икономики като цяло остават силно зависими от възстановяването на световната икономика, което все още не е на път да се излекува.

На последното 60-то място се намира Венецуела.

Класацията се съставя въз основа на 333 критерия, разделени в четири групи – икономически показатели, ефективност на правителството, ефективност на бизнеса и състояние на инфраструктурата. В класацията участват 60 държави. При изчисляването на индекса за всяка от тях се взимат две трети статистически данни и една трета от анкетите, направени сред бизнеса.

През септември 2012 своя ежегоден рейтинг за конкурентоспособност публикува и Световният икономически форум. Първите три позиции в него заеха Швейцария, Сингапур и Финландия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мария спасова

    0 0 Отговор
    Че тя България си е на опашката за всичко.