Last news in Fakti

16 Май, 2022 20:38 2 625 7

Как бизнесът реагира на новите компенсации

  • разходи-
  • бизнес

От началото на годината сметките за енергия растат всеки месец

Как бизнесът реагира на новите компенсации - 1
Снимка: БГНЕС

Как дребният бизнес и българските семейства приемат компенсациите, за които се разбраха кабинетът, работодатели и синдикати?

От началото на годината сметките за енергия растат всеки месец. Според бизнеса това не позволява нито развитие, нито стабилност. Те подкрепят временните мерки, които правителството обяви днес, но искат по-предвидим сценарий в дългосрочен план, коментира "Нова телевизия".

Адриана Назалевска е управител на сладкарница от 4 години. Миналата година сметките ѝ за ток са били около 600-800 лв., но сега вече варират между 1300 и 1500 лв.

„Основното нещо, което ни засегна, разбира се, са цените на тока и основните хранителни продукти. Абсолютно откровено мога да кажа, че се наложи всеки месец да имаме някаква корекция на цената”, споделя тя.

И допълни, че очаква по-дългосрочни мерки срещу високите цени на тока, които да дадат глътка въздух на бизнеса, без да се налага промяна в плановете всеки месец. И все пак вече пресмята как ще ѝ помогне обявената днес компенсация.

„Надявам се да може да помогне и да се отрази, но това бихме могли да го говорим, след като влезе тази мярка в сила. Трябва да се мисли в по-мащабен план”, каза още Адриана.

И докато за тока и газа мерките вече са ясни, социалния пакет, който засяга работещи, пенсионери и родители, все още е на масата за обсъждане. А, именно, те биха помогнали на семйства като това на Тимка и Михаил Петкови от Мездра. Жената споделя, че взима 450 лв. на месец.

„Дали ще ни стигат за храна? На месец давам по 100 лв. за лекарства”, каза Тимка.

Михаил е бил началник в местен завод. След 40 години стаж се пенсионира с едва 153 лева. С годините вече е достигнал до 500.

На този етап планът е всички пенсии да се повишат с 21,6% от 1 юли.

„С около 20% ще бъдат увеличени пенсиите, но това е свързано и с отпадането на тези прословути добавки, които изкривяват целия пенсионен модел”, заяви Ивайло Мирчев, депутат от „Демократична България”.

Предстои да стане ясно дали увеличението ще е еднакво за всички пенсионери.

Как всъщност се е променил живота ни през последната година? Според последното проучване на Националната статистика става ясно, че най-много са поскъпнали хранителните продукти. Като за храна и безалкохолни тази година даваме с почти 18% повече, отколкото миналата.

Близо 20 на сто повече даваме за транспорт и съобщения. Най- сериозно - с над 23% са скочили разходите ни за здравеопазване. Разходите за жилище, които включват вода, електроенергия и горива пък са скочили с близо 10 на сто.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    10 3 Отговор
    Дребният бизнес и българските семейства са отдавна фалирали, само още не са го осъзнали. Още когато Влади, на Баце ковчежникът тегли 16 камиона пълни с валута и зароби всеки жив и нероден българин с по 1600 USD дълг, а за палавата лихва дори и няма да говоря.
  • 2 Крум

    13 0 Отговор
    Абе много лъжете ей! Тези % на инфлацията са само за последните 2 месеца! А и никъде не казвате как се изчислява тази инфлация и кои продукти включвате в малката и голяма кошница,също как се включва в изчисленията показателя намаляване на грамажа,много често използван номер!
  • 3 Министър на магията

    10 0 Отговор
    Едно Ферари с цвят червен,по едно Бентли за теб и мен,това му трябва на бизнесменаааааа.........
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 0 Отговор
    поредни лъжи та ИНФЛАЦИЯТА всичко за миг ще стопи
  • 5 Жоро

    5 1 Отговор
    Що да спрат да реват като може още. Оня ден един рогач Ричард Алибегов от ресторантьорския бизнес обяснява как трябва да се дават Ковид компенсации. Само дето заведенията си работят, няма маски, няма ограничения. Ами дай всички да скачаме за добавки така няма да я правим. Няма Ковид искат Ковид пара ама нали от държавния бюджет идва, не идва от шкафчето в Банкя?! То там само влиза, нищо не излиза.
  • 6 Asdfg

    8 1 Отговор
    Киро-тъпиро-дебило-лъжецо-кривата уста,веднага оставка! ППееееееаааастите вън от БГ!
  • 7 Фактъ

    4 2 Отговор
    В България бизнес . Това са спекуланти на хранилка .