Last news in Fakti

2 Юли, 2022 22:10 4 290 31

Как да стигнете до морето

  • софия-
  • море-
  • цена-
  • път-
  • бургас

Обещаната държавна помощ за шофьорите все още не е факт

Как да стигнете до морето - 1
Снимка: М. Богданова ©

Обещаната държавна помощ за шофьорите все още не е факт. Отстъпката от 25 стотинки на литър гориво ще може да се ползва след обнародването на актуализирания бюджет в Държавен вестник. Какви са алтернативите за транспорт до морето и колко ще струват те това лято? Бензин за 2 лева и 33 стотинки. Това обаче е кадър от лятото миналата година. Актуалната картина е много по-различна, съобщава БНТ.

Да кажем, че искаме да пътуваме от София до морето. Избираме точка Бургас - имаме точно пет алтернативи за транспорт. Избираме да пътуваме с лек автомобил. Тогава сметката при сегашните цени на горивата ще излезе около 183, а с отстъпката, която държавата е предивдила би намаляла с около 13 лв.

- Няма какво да ни помогнат 25 стотинки, животът е много по-скъп от 25 стотинки.
- Вътре в бензиностанцията не било ясно по 20 минути на клиент, тежка и тромава процедура щяло да бъде.
- Може и с влак, ако е по-евтино и така.

Двупосочният билет за влак е значително по-евтин. Но..

- Във влаковете е много жега, е сега пътувам с влака и е отвратително.
- Влакът като няма тези удобства климатик и други, които може да ми предостави личният транспорт, ще предпочета по-скъпото за по-малко дни, но не и с БДЖ-то.

На автогарата е пълно с хора. Някои от тях шофьори, оставили колите си в гаража.

- Доста се увеличи личният ми разход, значително с едно поне 20-30% със сигурност.

Ако обаче предпочитаме да пътуваме с автобус, тогава сметката за един човек и двупосочен билет излиза около 60 лв. Проблемът обаче е, че според повечето сайтове няма свободни места за близките дни. И ако човек реши да пътува с автобус, трябва да резервира билет много по-рано.

Пътуването по въздух пък може да излезе солено, ако е направено в последния момент.

Има и още една възможност, която обаче остава на ръба на закона и може дори да се каже, че е леко опасна. Това е възможността за споделено пътуване, която придобива все по-голяма популярност в социалните мрежи и виждаме, че хората резервират свое място в чужда кола месец по-рано.

За съжаление, сред чакащите на гарата изскочи още една алтернатива.

Имате ли планове?

- Никакви. Отивам да работя.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кривоглед

    34 2 Отговор
    С колата ще стигна на морето но не искам държавата да ми помага с тия стотинки. Просто искам да си гледа работата и горивата да не скачат. Но това няма как да стане щото всички са там за лични облаги и са проводници на чужди интереси ,а народа лучета го яли.

    Коментиран от #3, #13

  • 2 Сатана Z

    11 8 Отговор
    От Бургас до София с кола ми излезна 85 лъва тунджата.Колата ми е 2.2 литра двигател и обича бензин. Спазвах скоростта и не я "цедих" като останалите.За 40 € не е зле.
    25 стинки е прилична отстъпка но надали ще ни пуснат фандък.
    Карай бавно и не слушай чалга!

    Z

    Коментиран от #6, #7

  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    14 4 Отговор

    До коментар #1 от "Кривоглед":

    от 32 ГОДИНИ е така скачахме при сдс сега тез ще ни дофалират
  • 4 Делю Хайдутин

    18 2 Отговор
    Пишете се бежанец от Украйна и ще стигнете.ха ха ха

    Коментиран от #11

  • 5 Най-лесно е

    14 1 Отговор
    През Кулата - Промахон... ;)
  • 6 Последния Софиянец

    8 3 Отговор

    До коментар #2 от "Сатана Z":

    От София до Созопол и обратно ми излезе 300 лв гориво.

    Коментиран от #15, #21, #23

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 фАНТОМасс

    11 3 Отговор
    Я 0ставете морето , а кажете как може да се стигне до къща в Барселона ! Търсим мис Бикини да ни разкаже , но спонсора й я е скрил вдън гори , та да не стане грешка !
  • 9 нннн

    13 0 Отговор
    А като гласувахте, защо не мислихте?!
  • 10 гост

    22 1 Отговор
    Нека да видим защо сме на дъното и защо българи не искат в България да живеят....само едно от многото.....обещаха - 25 стотинки от горивата,а вече повече от месец ни мотаят,и после подигравателно ти пльосват една статия как да стигнем до морето.....Немеца обеща,да им свали цената на горивата и ги свали отдавна,и забележете без да е увеличил първо . Немеца обеща месечна карта от 9 евро (18 лева) за период от три месеца,с която карта може да пътуваш из цяла Германия,разбирате ли, МЕСЕЧНА карта, която струва само 9 евро и пътуваш из цяла Германия..... Юни, Юли, Август....явно нашите чакат да мине лятото,или поне още с 50 стотинки да вдигнат цената,че после да намалят с 25 стотинки.... Това е, винаги ще бъдем на опашката, защото тези, които сме изпратили горе,отгоре ни се подиграват

    Коментиран от #16

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Пич

    11 9 Отговор
    Откъде накъде ще плащат 25 ст. на хора да си карат колите? Те да не са социално слаби? Който има пари да си купи кола,да плаща по 300 лв. ГО и данък отделно, пък и да си плаща говривото откъде накъде държавата ще го подпомага? Ами ако е толкова беден ще ходи на море с автобус или влак, откъде накъде е записано ,че всеки лешпер трябва да кара кола до морето и обратно.

    Коментиран от #17

  • 15 Черноморския

    9 2 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    Стига лъга бе ...Пак си първи -само минутка -две след ,като се появи заглавието и ти ПЪРВИ се изтропа ...Бил си ходил до Созопол ...Абе ти в ресторанта си не стъпваш -дето е на "Витошка", че на Созопол ще ходиш ...Украинките де ги храниш ,казват ,че не те познават даже :)))
  • 16 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    ГОСТ то е просто така е но има и другоПОЛИТИЦИ ДЕПУТАТИ МИНИСТРИ настроиват ХОРА срещу ХОРА но УМНИЯ ЧОВЕК не се хваща на това
  • 17 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 3 Отговор

    До коментар #14 от "Пич":

    МОЛЯ безобиди ако обичате всички сме ХОРА
  • 18 ОБЕКТИВНИЯ

    1 1 Отговор
    С МНОГО ПАРИ (от подпомагането на "бизнеса") 🤪

    Коментиран от #20

  • 19 Тези

    4 5 Отговор
    Които имат коли да не плачат толкова.Щом имаш кола и не си я остовил на паргинга пред блока,и да се качиш на автобуса,няма да стеняш.Имаш пари,караш кола.Като ви е скъпо покажете го.
  • 20 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "ОБЕКТИВНИЯ":

    ДЪРЖАВАТА не подпомага БИЗНЕСА
  • 21 Сатана Z

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    Може,ако си минал през Истанбул за по-напряко?
    Абе,Ти да не си шофьор на Киро?
  • 22 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 1 Отговор
    ДЪРЖАВАТА е АБДИКИРАЛА от НАРОДА
  • 23 Последната Софианка

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    А бе ти да не си ходил с камион
    Хахаха
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Опааа

    2 4 Отговор
    Кое море бре? 🤣 В БГ? Кафявото? Луди ли сте? 🤣
  • 27 Морски

    10 0 Отговор
    Провинциалисти , какво ще правите на морето? Крайно време е да разберете че то не трябва да бъде цел №1 . Например свършете си някоя и друга работа която сте отлагали дълго във времето. А иначе какво е морето - много солена вода на едно място, място където хотелиерите и сервитьорите ще ви вземат и последното спестяване, място където се борите за заветния шезлонг и чадър с което пак доброволно се подлагате на рекет от страна на концесионерите, място където не може да паркирате нормално или недорасло момче ви взима по 10 лв. на час, като ви насочва в току що ожъната нива на 5 км от плажа,място където спират водата и тока в градовете и си оставате солени като чирози. И непрекъснато някой се стреми да ви вземе парите по един или друг начин, брутално и без много приказки. В края на почивката като си направите рекапитулация разбирате , че почивката не е почивка, а игра "Кой кого ще надхитри" и най-малкото ще сте отпочинали и готови за трудови подвизи.Чак след близо месец, два , след като ви мине шока от почивката, ще може да се включите пълноценно в трудовия процес. Затова стойте си в къщи , гледайте морето по телевизията и си почивайте пълноценно.

    Коментиран от #28

  • 28 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 1 Отговор

    До коментар #27 от "Морски":

    МНОГО точно МОРСКИ от мен
    БЛАГОДАРЯ
  • 29 Що лъжете

    2 2 Отговор
    Бдж всички вагони са с климатик и освен, че е мнооого по сигурен транспорт от автобусите и е много по удобен, да не говорим, че ако доплатите 1 лв на седалка може да вземете цяло купе. Автобусите са л. А. Й. На
  • 30 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "делю хайдутин":

    ДА се ВЪРНЕ на ПОДАТЕЛЯ СТАМАТ които сеправи на ДЕЛЮ ХАЙДУТИН
  • 31 Аз Аз

    3 1 Отговор
    Разбрах че държавата ще осигури тази година безплатно море за гражданите ..засега обаче само за гражданите на Варна и Бургас