10 Юли, 2022 12:26 3 664 24

Зърнопроизводителите се притесняват от фалити

  • фалит-
  • зърно-
  • пшеница-
  • зърнопроизводители

Проблемът пред зърнопроизводителите е, че са произвели продукция с много висока себестойност

Зърнопроизводителите се притесняват от фалити - 1
Снимка: БГНЕС

Жътвата в бургаския регион е към своя край, но цена за производството все още няма. Производителите се опасяват от фалити. Това съобщи пред NOVA Илия Проданов, зам.-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

“Реколтата е нормална. За страната се очаква около 6 млн. тона пшеница, което е многократно над консумацията в България”, каза Проданов.

Проблемът пред производителите обаче е не само липсата на цена за новата реколта, а и конкурентният украински пазар.

“По-големият проблем пред нас е вносът на зърно, пшеница, ечемик, царевица от Украйна, който не е контролиран по никакъв начин. Това е зърно, което те произвеждат с много по-ниска себестойност от нас, защото те не изпълняват зелената сделка, препаратите, които те използват, са забранени у нас от години”, обясни Проданов.

Асоциацията се е обръщала неколкократно към министерството, но без успех. По думите на Проданов страната ни все още изнася стара реколта.

Проблемът пред зърнопроизводителите е, че са произвели продукция с много висока себестойност, обясни още Проданов. “1 декар пшеница излиза около 350 лв. да се произведе, при 500 кг. добив излиза 70 стотинки на килограм пшеница. В момента такава цена няма дори и на международните борси, така че много от колегите ще бъдат принудени да продаваш под себестойността. А това води до фалити”, поясни той.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зърнената мафия

    81 1 Отговор
    Да си продадат Бентлитата, Ролс Ройсовете и Майбасите.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 дедо Герчо

    33 1 Отговор
    ЩЕ ВНЕСМ ОТ УКРАЙНА...ХЪХЪХЪ...СМЕШНИЦИ...
  • 4 Тия наглеци

    60 1 Отговор
    всяка година се чудят, с какво да оправдаят алчните си гъ зове ! Страшни мъ рши !
  • 5 Милионни

    58 0 Отговор
    субсидии , зърното се продава , а се внася евтино шкарто ! Живот в лукс , имения , вили , джипове и лимузини в гаражите , пътешествия по екзотични дестинации , лов в Африка и къде ли не.....

    Коментиран от #7

  • 6 Черен хлаб

    50 0 Отговор
    Всяка година зърнопроизводителите се притесняват от нещо! Дано доживеем да чуем, тази година сме на печалба! Едва ли !
  • 7 Калитко

    1 32 Отговор

    До коментар #5 от "Милионни":

    Що не засееш и ти като е толкова лесно.

    Коментиран от #9

  • 8 Хахаха..

    33 3 Отговор
    Щом украинското жито не е "изработено"по европейските стандарти,как ще го внасяме?

    Коментиран от #15

  • 9 Дуньо простия

    31 1 Отговор

    До коментар #7 от "Калитко":

    Ами що тия сеещите, дето ползвате чуждата земя, не си плащате всяка година рентите по пазарната цена, към момента за годината, ами впрягате баби и дедовци да ви подписват 10 годишни договори, за по 20 ст./кг. на декар.
  • 10 Прав

    23 1 Отговор
    Еми фалирайте вече такива глезорики няма да има пътешествие и Ферарита 🖕👸🖕🛻🚘🛩️✈️🛕🗼🎪🎠🎡🎢🕌🏰
  • 11 Лост

    29 0 Отговор
    Кажете на Зеленский да не лъже. Обяснете му, че зърното му е в България. Сега чакам и за слънчогледа и олиото да почнат да плачат. Тази седмица обиколих Бургаска, Варненска, Сливенска и Ямболска област. Никога не е имало толкова посят слънчоглед. А тези дъждове му идват дюшеш. Запомнете това и чакайте плача през септември.
  • 12 Ххх7

    26 0 Отговор
    Свалят изкуствено цената сега защото ще дават рентата след това ще скочи рязко

    Коментиран от #21

  • 13 Чоко и Боко

    29 0 Отговор
    Като земеделците са толкова зле що не се откажат? Всички са милионери ама реват непрекъснато. А миналата година като продаваха с тройни печалби, защото през 2020 и торове, и горива, и енергия бяха в пъти по-ниски от сега що не риваха...?!?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Лесно е

    20 1 Отговор

    До коментар #8 от "Хахаха..":

    Европа им разреши износ, без санитарен контрол, а наште ги проверяват, ама с широко затворени очи. В момента най много печелят мелниците и производителите на олио. Купуват украинско зърно на 300—350 лв., а някой да е видял понижение на брашно, олио. Няма!!! Няма и да има, но за сметка на това, ще ядем миналогодишното жито, царевица и слънчоглед на украинците. Защото трябва да си изчистят складовете от боклуците.
    Нито нашите зърнопроизводители ще фалират, нито урките ще забогатеят. В момента много наши земеделци, купуват украинско зърно на ниски цени и към Коледа ще продават на двойни и тройни цени.
    Когато започна КОВИД треската и се затвори държавата, много хотелиери ревяха по същия начин, че ще фалират. Да не би да фалираха. Естествено, че не! Същото ще е и с тия ревльовци!
  • 16 Капацитет

    22 1 Отговор
    В яките райони никой не изкарва 500кг от декар. Добивите са 700кг +... Така че ревящите земеделци не са за жалене. Който не му харесва има и други бизнеси...
  • 17 123

    19 0 Отговор
    Това не е ли лудост? Света е в колапс от недоимък на зърно, а ние държава на производители на зърно сме пред фалит! Защо? Да не би защото за Добруджа има друг план? Да я превърнат в сондажна площадка на дъщерната на Шел? А?!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 един

    13 0 Отговор
    Кого лъжат тия,350лв. разход за декар пшеница!!!!?Трябва да е луд някой да им повярвя!Разхода вероятно е около 160-170 лв./дка.!
  • 20 Тот

    5 0 Отговор
    Много сте прав за разходите на декар.С рента от 50 лв.разхода е 150 лв.без субсидия.Тяхната производителка формула е П=Р+(Р х 2).Където П е печалба а Р е разход.
  • 21 Бай Яни

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Ххх7":

    То пък една рента,250лв. на тон.
  • 22 Йово

    10 0 Отговор
    Зърнопроизводителите приличат вече на банкери, от всякъде. Автопарка им същия, като сбъркат и нямат застраховка, държавата да плаща, като има голяма реколта проблем, държавата да изкупуи реколтата на висока цена за да на фалират, като е слаба реколтата, държавата да се намеси и да им покрие загубите за да не фалират, субсидии трябва да има нон стоп, цената на земята била висока, държавата да се намеси и да я смъкне изкуствено. С две думи за тях рискове не бива да има, ако може държавата да им плати авансово печалбата за 100 години напред и да не се занимават със земеделие!
  • 23 456

    4 0 Отговор
    И от какъв зор ще внасяме жито, когато произвеждаме в пъти повече.!!! Айде бе тези за много тъпи или за какво ни имат. Това е хлябът на народа и държавата трябва да се намеси. Това изказване ми прилича на.... меко казано съмнително, но си пролича голямата алчност

    Коментиран от #24

  • 24 оня с коня

    3 1 Отговор

    До коментар #23 от "456":

    Не ти са ясни нещата:Преди няколко дни говорих с Арендатора ми и той се оплака,че Укр. Жито свалило цената на Пшеницата у нас от 800 на 500лв/тон.Много се озадачих как така БГ ще внася Жито от Украйна,след като Ние сме Износители и го попитах кой е наредил това,след като Украйна не е член на ЕС."Ами Правителството" беше отговорът.И После като се замислих,осъзнах Нещата:Това правителство иска да се задържи на власт и да уважи искането на Народа за поевтиняване на хляба С РЕКЛАМНА ЦЕЛ.И понеже това няма как да стане с демонстративното Нулиране на ДДС наХляба,ВКАРВА НПшеница със съмнителни качества,но пък ЕВТИНА,след което ще се удари в гърдите - искахте евтин Хляб,имате го!А че така удря целия Земед Сектор и тая "Евтиния" ща рефлектира в ПО-НИСКИТЕ РЕНТИ които народът ще получи,т.е. ще си плати тоя "по-евтин" Хляб,няма знач. ,важното е че Правителството Милее за Народа!