Last news in Fakti

15 Юли, 2022 15:53 3 111 6

Проф. Красимир Петров: Трябва да подложим икономиката на сериозна диета, защото е затлъстяла

  • икономика-
  • рецесия-
  • криза

Европа в момента е в рецесия

Проф. Красимир Петров: Трябва да подложим икономиката на сериозна диета, защото е затлъстяла - 1
Снимка: БГНЕС

Новото ускоряване на инфлацията в САЩ, Франция и Испания в сряда отново притисна еврото, тъкмо поело глътка въздух, и цената му отново започна да пада, както в началото на седмицата, за да слезе под паритета, макар и за кратко.

Защо еврото потъна и стигна до паритет с долара – икономическите изводи и прогнози за настоящата и следваща година – анализ в "Нашият ден" по БНР прави проф. Красимир Петров:

"Седмичната равносметка – това са съвсем случайни колебания. Можем да прогнозираме като цяло дългосрочната тенденция, която е спад в еврото и имаме абсолютно всички фундаментални икономически предпоставки еврото да продължава да върви надолу. Първият фундамент е изключително прост – за последните 2 години (2019-2021) ЕЦБ е увеличила своя баланс близо 2 пъти (от около 4,5 трилиона до около приблизително 9 трилиона). Т.е. имаме огромно печатане на пари (увеличаване на паричната маса). И ако удвоим парите, макар и с известно закъснение, ще удвоим цените. Втората причина е, че ЕЦБ е една от най-големите световни банки, която държи лихвите изкуствено ниски, все още заковани на 0. А Европа има нужда до 8% повишаване на лихвите. Те повишават с 0,25% и е абсолютно микроскопично. Това е абсолютно недостатъчно. Говорим за официална инфлация от 9% и 0,25% няма никакъв ефект. Резултатът от това е, че имаме лудо кредитиране – банките раздават през ЕЦБ лихви на бизнеса, лихви по ипотечни кредити. Това лудо кредитиране е едната страна, която води до повишаване на инфлацията.

Огромните над 10 млрд. евро, които взема държавата ни и харчи, е другата причина за повишаване на потребителската инфлация. И тези свръхниски, нулеви лихви дават възможност на държавата ни да взема огромни заеми. Разбира се, същото така и Гърция, Италия, Испания Португалия, Франция и Германия... И ЕЦБ е изправена пред огромна дилема – вдигането на лихвите ще доведе до нова дългова криза, както през 2012 г. ЕЦБ допусна колосални грешки в историята си и сега ние плащаме тези грешки с падащо евро и ускоряваща инфлация, която ни предстои, дори и в България, през идните години."

Проф. Петров коментира изказването на Кристалина Георгиева, че "не трябва да се допуска най-нуждаещите се да изпаднат в по-голяма беда, а фискалната политика трябва да е в помощ на паричната": "Това е невъзможно, ако беше, отдавна щеше да е приложена и да има даже Нобелови награди... Това, за което Георгиева говори, е невъзможно. Един-единствен начин има, и той е – затягане на коланите! Затягане на монетарната политика (печатане на по-малко пари), качване на лихвите (това, което агресивно прави Централният резерв на САЩ, може би не за дълго). Не е нужна координация на световно ниво между банките. Достатъчно е нашето родно българско БНБ да затегне критериите за кредитирането си. Трябва да имаме и ние, и Европа, и светът по-рестриктивна монетарна политика, комбинирана с по-рестриктивна фискална политика. Това са двете неща, които нито централните банки, нито правителствата искат да наложат. Трябва да се наложи монетарна дисциплина и това нито едно правителство не иска да направи. Трябва да подложим икономиката на сериозна тежка диета, защото тя е огромно затлъстяла, а никой не желае да направи това.

Еврото си е слабо от 2013 г. насам, когато Марио Драги каза, че ще направи всичко да овладее европейската криза и удвои паричната маса. Сега пак я удвоиха. Т.е. еврото е фундаментално изключително слабо като валута – то има слаба икономика, Евросъюзът е непроизводителен. А Путин е просто оправдание – той не е причина. Проблемите на Европа са дълбоки, структурни и Путин единствено ги обостря.

Европа в момента е в рецесия. А българската икономика навлиза сега в рецесия – тя е на прага."


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госта

    8 10 Отговор
    Въх,какъв “капацитет”,задмина и Бойо Тъпото от Банкя
  • 2 Майна

    16 5 Отговор
    Ха ха ха..
    В каква рецесия навлиза една обрана Държава, която живее от кредити, давани от ТИЯ ,които я затриха и доубиват..
    Ама чувате ли се изобщо какво ,,плещите,,
  • 3 Глупости

    15 4 Отговор
    Ние икономика нямаме, камо ли па тлъста
  • 4 Моарейн

    16 0 Отговор
    С други думи - чака ни яко стягане на коланите! Имаме избор от какво да умрем - от глад, от студ или и от двете. Ако това не ни харесва, можем да си изберем и между коронавируса и ваксината срещу него. Това е положението.
  • 5 Дянков 2

    9 1 Отговор
    Малко постна пица няма ли?

    Коментиран от #6

  • 6 Ветринар

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "Дянков 2":

    Има само постна, да му мислят заплатковците.