Last news in Fakti

4 Август, 2022 16:46 1 820 9

Европрограми за над 735 млн. лева тръгват към бизнеса до края на годината

  • европрограми-
  • бизнес-
  • мир

Още над 3000 пък ще бъдат подпомогнати със следващите четири процедури по Плана за възстановяване и устойчивост и по ПКИП

Европрограми за над 735 млн. лева тръгват към бизнеса до края на годината - 1
Снимка: МИР

Микро, малките и средни предприятия в страната ще могат да кандидатстват за над 735 млн. лв. до края на годината. Средствата са по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) и по Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ (ПКИП) към Министерството на иновациите и растежа. Те ще трябва да бъдат инвестирани в нови машини и софтуер, в изграждане на ВЕИ и съоръжения за съхранение на енергия до 1 MWh, в подобряването на информационната и киберсигурността и др.

Компаниите вече могат да подават проектите си по първата за България процедура от НПВУ – „Технологична модернизация‘. Тя е с общ бюджет 260 млн. лв. и е насочена предимно към производствените фирми – за лекарства, компютри или оптични материали, храни, напитки, облекла и др. Допустими са още предприятия, които се занимават със събиране и обезвреждане на отпадъци или с рециклиране на материали, филмови и телевизионни студиа, радиа, телевизии и информационни агенции, както и компании с архитектурна, инженерна или научно-изследователска и развойна дейност. Кандидатстването до 21 септември 2022 г. и е изцяло онлайн през системата ИСУН 2020 на адрес – https://bit.ly/3z4jZ7l. Спрямо големината и нуждите си дружествата могат да получат от 35 000 лв. до 700 000 лв. за закупуване на апаратура, с която да създадат нови поточни линии и продукти. Очаква се подкрепата да достигне до между 700 и 1000 компании.

Още над 3000 пък ще бъдат подпомогнати със следващите четири процедури по Плана за възстановяване и устойчивост и по ПКИП. До края на лятото ще стартира грантова схема за 30,6 млн. лв. за ИКТ решения. В последното тримесечие на годината ще бъде отворена мярка за 200 млн. лв. за изграждане на ВЕИ за собствено производство на енергия. Очаква се с нея да се постигне по-голяма енергийна самостоятелност на предприятията. Още 118 млн. лв. ще бъдат инвестирани в МСП, които са получили знака за качество „Печат за върхови постижения“ по конкурсите на Европейския съвет по иновациите. Те ще могат да развиват иновационни дейности като създаване на прототипи и демонстрация на технологии.

Повече научни изследвания и създаване на иновации вътре в самите предприятия ще се финансират с пилотна процедура от Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията. Тя ще е с бюджет 127 млн. лв. и се очаква да стартира в края на тази година. По нея ще могат да кандидатстват фирмите от икономически сектор “C” - Преработваща промишленост.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Охаааа

    10 0 Отговор
    Още милони за усвояване 😉

    Коментиран от #7

  • 2 провинциалист

    9 0 Отговор
    "735 млн. лева тръгват към бизнеса" - а към бай бачкатор нещо тръгва ли?

    Коментиран от #4

  • 3 Тъй,тъй

    9 0 Отговор
    Тука вече става интересно. Накъде ли ще тръгнат тия милиони и къде ли ще пристигнат?
  • 4 Ротшилд

    4 4 Отговор

    До коментар #2 от "провинциалист":

    Не. Ти ако беше вменяем, нямаше да си бачкатор.
  • 5 оня с коня

    5 2 Отговор
    Тия Милиони бат Бойко ще ги Управлява като вземе властта.
  • 6 братя бабакови

    2 0 Отговор
    ох бабачкоууууууууу!!!
  • 7 САНДОКАН

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Охаааа":

    ОТ НАШИ ХОРА
  • 8 Питащия

    5 0 Отговор
    Защо КОНТРОЛА ЗА РАЗДАДЕНИТЕ ПО ЕВРОПРОГРАМИ ПАРИ
    ЛИПСВА???
    СТРОЯТ СГРАДИ КОИТО ПОСЛЕ ДАВАТ ПОД НАЕМ ИЛИ ПРОДАВАТ ЧАСТ ОТ БИЗНЕСА ИЛИ ПЪК ФАЛИТ. ПАРИТЕ ОБАЧЕ ГИ НЯМААА! ДО КОГА ТАКА???
  • 9 Ден

    1 0 Отговор
    А кога ще има програми за обикновените хора ,да се повиши малко стандарта на живот ?